Fråga: Hur många Värmlandsfår finns det idag?
Svar: Drygt 4000 i genbank
Fråga: Vilka färger finns Värmlandsfår i?
Svar: Svart grått brunt beige & vitt
Fråga: Vad kan man använda ullen till?
Svar: Ullen är mycket lätt att tova och lämpar sig bra för spinning
Fråga: Hur stort är ett Värmlandsfår?
Svar: Det kan vara stor variation mellan individerna. En tacka väger cirka 40-70kg en bagge cirka 60-90kg
Fråga: Har Värmlandsfår horn?
Svar: Tackorna är kulliga baggar förekommer både som kulliga och med horn
Fråga: När brunstar Värmlandsfår?
Svar: Hela året förutom på sommaren
Fråga: Hur fungerar lammningen hos Värmlandsfår?
Svar: De har som regel lätta lammningar. Men det är alltid bra att närvara om något oväntat händer.
Fråga: Hur många lamm får Värmlandsfår?
Svar: Vanligen 2 ibland 3 eller 1. Ungtackor får ofta 1 lamm. En gång har vi haft en tacka som fått fyrlingar.
Fråga: Hur är Värmlandsfår som mödrar?
Svar: De är goda mödrar och tar väl hand om sina lamm.
Fråga: Vad ska jag ge mina Värmlandsfår att äta?
Svar: På icke betessäsong utgör grovfoder dvs. hö alternativt ensilage grunden. Ett Värmlandsfår äter 2 till 3kg hö om dagen. Dessutom ska de ha tillgång till friskt vatten och mineraler
Fråga: Kan jag ge mina Värmlandsfår ensilage?
Svar: Det går utmärkt att använda ensilage/hösilage till Värmlandsfår. Det är dock viktigt att ensilaget äts upp inom fem dagar. Låter du det stå för längre finns det risk för att bakterier bildas.
Fråga: Ska Värmlandsfår ha mineralsten med eller utan koppar?
Svar: De ska ha mineraler med tillsats av koppar
Fråga: Ska jag ge mina Värmlandtackor kraftfoder?
Svar: Tackor som inte är dräktiga behöver som regel inte kraft foder. Det kan dock variera beroende på vilken kvalitet ditt hö har. Känn på hullet! Dräktiga tackor och tackor som ger di behöver normalt extra kraftfoder.
Fråga: Ska jag ge mina Värmlandbaggar kraftfoder?
Svar: Nej att ge kraftfoder till baggar kan orsaka urinsten.
Fråga: Varför bör man köpa Värmlandsfår med genbanksintyg?
Svar: Ett genbanksintyg innebär att Värmlandfåret är garanterat renrasigt. Genom att köpa djur med genbanksintyg medverkar du till bevarandearbetet och kan själv gå med som levande genbank. Begär alltid genbanksintyg för de djur du köper!
Fråga: Varför bör man köpa Värmlandsfår från besättning med M3 status ?
Svar: Maedi Visna är en allvarlig sjukdom som leder till döden för det drabbade fåret.Sjukdommen sprids via direktkontakt mellan vuxna får och via modermjölken till lammen. Man försöker utrota sjukdomen i Sverige. Att en besättning har M3 status innebär att den medverkar i fårhälsovårdens program och att upprepade prover tagits och att fåren anses vara fria. Begär alltid MV-intyg för den besättning som du köper livdjur från!
Fråga: Varför bör man begära intyg om icke förekomst av fotröta
Svar: Fotröta är en alvarlig och mycket smittsam sjukdom orsakas av bakterier. Drabbade djur drabbas av mycket lidande och måsta oftast slaktas ut och hela besättningen behandlas. Genom att köpa livdjur från besättning som inte haft denna typ av problem minimerar du risken att få in fotröta i din besättning. Begär alltid intyg som visar att besättningen inte haft fotröta för de djur du köper!
Fråga: Vilka är fördelarna att köpa livdjur från besättning som regelbundet tar parasitprov på sina Värmlandsfår?
Svar: Alla får har parasiter. Genom att köpa livdjur från besättning som regelbundet tar prover för att undersöka förekomst av parasiter vet man att de har kontroll över parasittrycket. Regelbunden parasitkontroll gör att man kan upptäcka om antalet parasiter är så stort att behandling behövs eller om man fått in den stora magmasken. Stora magmasken är en allvarlig parasit och bör alltid behandlas på får. Begär alltid att få en kopia på färskt parasitprov då du köper livdjur.
Fråga: Vad är minsta antalet Värmlandsfår jag bör köpa om jag inte har några får tidigare?
Svar: Får är flockdjur och behöver en flock för att känna sig trygga. Får går gärna i par. Vi rekommenderar att du minst köper 4 djur.
Fråga: Kan jag köpa en bagge och låta den gå ensam?
Svar: Nej får är flockdjur och ska inte gå ensamma. Antingen låter man baggen gå tillsammans med tackorna eller så har man en baggflock med minst två individer. En kastrerad bagge fungerar bra som sällskap för avelsbaggen.
Fråga: Ska jag behandla inköpta Värmlandsfår med maskmedel?
Svar: Parasiter från inköpta livdjur sprids genom träck till den egna besättningen. Speciellt stora magmasken kan orsaka stora problem och är en parasit som man speciellt bör undvika att få in. Många rutinbehandlar inköpta livdjur förebyggande med maskmedel.
Fråga: Ska jag ställa inköpta Värmlandsfår i karantän?
Svar: Om man har får sedan tidigare bör man alltid hålla nyinköpta djur i karantän i minst fyra veckor för att undvika att föra över eventuella smittor till sin besättning. Djuren skall också fotbadas i zinksulfat både vid ankomst och vid klarantänens slut.