• Start
  • Info
    • Om oss
    • Kontakt
    • Aktuellt
    • Månadens får
    • Press & tidningar
    • Webbplatsen
    • Användningsvillkor
  • Fåren
    • Om Värmlandsfår
    • Vår besättning
    • Baggarna
    • Tackorna
    • Lammen
    • Filmklipp
  • Bilder
  • Köpa får
  • E-butiken
  • Frågor & svar
    • Vanliga frågor
    • Skötselråd
    • När kommer lammen?
  • Övrigt
    • Utställningar
    • Länkar
    • Boktips

Aktuellt



14 februari - 2021


Januari och februari har verkligen bjudit på underbart vinterväder. Gnistrande vit snö, sol och blå himmel. Vi och fåren stormtrivs. Vi har varma vinterkläder och fåren har sin täta tjocka ull. Naturligtvis ser vi till att de alltid har gott om grovfoder. Dricksvattnet är ljummet tack vare el-slingorna i vattentunnan.

Vinter 2021 1.jpgVinter 2021 2.jpgVinter 2021 3.jpgVinter 2021 6.jpg

Under helgerna har vi haft besök av släkt och goda vänner ute i hagen. Vi grillar korv, dricker varm choklad & kaffe. Så härligt i dessa annars så tråkiga Coronatider.

Fika 2021 1.jpgFika 2021 3.jpgFika 2021 4.jpg

Fika 2021 5.jpgFika 2021 2.jpgVinter 2021 5.jpg

Det är nu cirka 2 månader tills lamningen kör igång. Idag smög vi för första gången in lite kraftfoder till de blivande mammorna – men mest består innehållet i baljorna liksom tidigare av knäckebröd och morötter.

Vinter 2021 7.jpg

Idag vaccinerade vi också drygt halva flocken mot gasbrand. De tre fjolårslammen ska ha dubbla doser så det är därför vi började redan nu. En förpackning med Miloxan innehåller 50 ml och varje får ska ha 2 ml, så för att inte slösa med vaccinet så vaccinerade vi 25 individer. De blivande mammorna plus årslammen som då får dos 2 kommer att vaccineras i slutet av mars.

Vi och fåren hoppas att du haft en härlig allahjärtansdag för det har vi haft!



9 januari - 2021


I dag hade vi vänner ute i hagen. Trevligt att kunna träffas Coronasäkert. Vi grillade korv och fikade. Fåren var som vanligt nyfikna. Dagen avslutades men en mysstund hos fåren. Alla ville gosa med Bosse. Elina och Kajsa la sig bredvid honom. Vår lilla hund ville också vara med så hon fick sitta i knät.



3 januari - 2021


Idag bestämde vi oss för att det var dags att försöka få ut rådjuret som gått i en av sommarhagarna i nästa en månad. Den här gången hade vi hjälp. Vi ville ju inte stressa rådjuret utan ville bara att hon skulle känna sig så trängd att hon självmant hoppade över staketet. Runt hagen har vi ett skalskydd med smårutigt nät med fixknutar och eltråd över. Mellan hagarna har vi ett nät med större rutor och utan eltråd. Vi stängde av elen och gick på bred linje och motade rådjuret mot staketet. Hon kröp då igenom staketet till den andra hagen. Rådjur kan göra sig smala. Vi förflyttade då oss till den andra hagen och fortsatte att mota henne långsamt mot det yttre staketet. När vår lilla hund skuttade emot henne så kände hon sig så trängd att hon gjorde ett gracilt hopp – säker 40 cm högre än staketet – och var så på ”rätt” sida. Vi hoppas att hon hittade tillbaka till sin rådjursfamilj.



30 december - 2020


Igår släppte vi ju ut baggarna från den trånga hagen. Vi tyckte att det verkade lugnt, men idag när vi kom till fåren såg vi att Karl-Alfred var ordentligt halt på ena bakbenet. Det var tydligt att han hade ont och de övriga baggarna stångade på honom trots att han är störst av dem alla. Vi beslutade genast att han skulle får en egen liten box. Dels för att de andra inte skulle kunna göra honom illa och dels för att han skulle få villa benet. Vi kontaktade vår veterinär, som turligt nog fanns i närheten och kunde komma förbi. Det gick inte att känna något brutet men det var helt klart att Karl-Alfred hade ont. Han fick därför en spruta med antiinflammatoriskt/smärtstillande. Han fick ytterligare en dos dagen därpå. Vi behöll honom i egen box i 5 dagar, därefter fick han komma ut till de övriga baggarna.



28 december - 2020


Idag har det gått en månad sedan vi satte ihop betäckningsgrupperna. Så nu var det dags att låta tackor och baggar gå tillbaka till sina flockar. En brunstcykel är ju 17 dagar, så en månad räcker väl för att alla ska ha blivit betäckta. Vi har hållit koll på grupperna och för några av tackorna har vi tydligt sett när de blev betäckta, andra har varit mer diskreta. Troligtvis blev några betäckta samma dag som vi släppte ihop tackor och baggar. Den sista betäckningen som vi tydligt såg var 12 december. Vi räknar därför med en lamningsperiod mellan 19 april och 9 maj.

Det gick lugnt till då tackorna gick tillbaka till flocken. Baggarna började som alltid att bråka när de kom tillbaka. Det räcker med 4 veckor för att de ska ta strid om rangordningen igen. För att det inte ska bli allt för hårda smäller ställer vi ihop dem trångt under ett dygn, därefter brukar det fungera fint.

Ater 2 2020.jpg Ater 1 2020.jpg

De närmaste veckorna kommer tackorna få samma foder som den stora gruppen: bra hö och lite extra gott dvs. morötter blandat med knäckebröd. De sista äpplena tog slut på julafton så nu gäller köpesmorötter.

 

Vi och fåren önskar er alla ett Riktigt Gott Nytt Fårår och en förhoppning om att COVID vaccinet kommer göra att vi snart kan börja umgås lite mer normalt. Som tur är finns det inte några restriktioner för att vara nära och krama sina får!



27 december - 2020


Den 25:e  kom snön. Ett tunnt lager lade sig på marken. Under natten blev det minusgrader så att ytlagret på marken frös. Skönt för det har varit en blöt och lerig höst och inledande vinter. Glädjen blev dock kortvarig, idag regnade allt bort. Är detta månne den vinter som vi skall få denna säsong? Vi får hoppas att så inte är fallet.

sno 1 2020.jpgsno 2 2020.jpg

 

De senaste veckorna har vi haft en rådjursget gående i sommarhagen där vi har våra betäckningshagar. Rådjuren verkar ha lätt för att hoppa in i hagarna men betydligt svårare att ta sig ut. En annan lustighet är att fårull fungerar bra att använda för att hålla rådjuren borta i trädgården men när de är i hagen så söker de sig till fåren som går i betäckningshagarna.

 Radjur.jpg



24 december - 2020


Som vanligt på julafton fikade vi med fåren ute i  hagen. December har ju varit extremt solfattig men idag strålade solen och himlen var vackert blå. Det var ingen snö så julstämningen fick vi ordna själva. Fåren fick lite extra gott i sina baljor – härligt röda juläpplen, blandat med knäckebröd och pepparkakor.

Applen 2020.jpgbaljor 2020.jpgPepparkakaor 1 2020.jpg

Naturligtvis fick de även gott hö och färskt vatten. I år så fick fåren en extra present. Uffe som brukar besöka fåren i gryningen hade skickat med lite torkade asplöv som han plockat på försommaren. Löven slank snabbt ner i fårnmagarna.

Lars_O lov 2020.jpg

När fåren var utfodrade fikade vi tillsammans med Ywonne som ofta besöker fåren ute i hagen. Vi festade på skinkmackor, lussebullar, får pepparkakor, kaffe och alkoholfri glögg. Fåren försökte snappa åt sig några extra pepparkakor trots att de redan fått sina baljor.

Skinkmacka 2020.jpg

Slutligen så har vi en liten jultävling, Vem kan avgöra vem som är Amanda och vilka som är Kerstins hembakade pepparkakor?

Amanda jul 2020.jpgfarpeppar 2020.jpg

 

 



28 november - 2020


 

Tackorna har brunstcyklar om 17 dagar, då är de brunstiga ca ett dygn. Vi brukar alltid släppa ihop tackor och baggar 1 december. Vi räknade ut att de flesta skulle gå i brunst veckan innan. Så frågan var skulle vi släppa ihop dem tidigare eller inte. Vi resonerade fram och tillbaka men kom fram till att det var bäst att göra som vanligt. Att vi bestämde så var med tanke på när bagglammen skulle börja bli könsmogna, vi vill att det ska vara så sent på sommaren som möjligt för att det inte ska blir några ”olyckor”.  Vi satte ihop betäckningsgrupperna den 28 november och tror att tackorna kommer att brunsta mellan 6:e och 14:e december. Om det stämmer kommer vi ha vårens lamning mellan 30e april och 8e maj. Vi får se om det stämmer med verkligheten.

Vi har fyra betäckningsgrupper. Lill-Gustav, Mats-Olle, Karl-Alfred och Sven heter baggarna som dragit årets vinstlott. Mats-Olle fick 4 damer och övriga pojkar 3 var. Vi har kombinerat tackor och baggar på så sätt att vi hoppas på lamm i alla färger och både enfärgade och fläckiga.

Under betäckningsperioden har vi fåren i 6 olika hagar så de tar lite längre tid att utfodra dem.

 

 Mats-Olle 2020.jpg  Karl-Alfred 2020.jpg

 

Lill-Axel 2020.jpgSven 2020.jpg

 



15 november - 2020


November var en intensiv observationsperiod. Vi har fortsatte att bevaka brunsten hos tackorna. Under brunsten står de uppe vid staketet uppe hos baggarna och baggarna suktar på andra sidan. Några dagar var det riktiga kluster av brunstande damer. Hampus hade tagit post uppe på stenen och hade god utsikt över tackhagen.

Brunst 2 2020.jpgBrunst 1 2020.jpg



21 oktober - 2020


Det märks att hösten är här inte bara för att dagarna är korta och löven faller utan också för att flera av tackorna tydligt börjat att brunsta. Säkra tecken på brunst är att våra tre kastrerade pojkar visar väldigt intresse och att tackan ifråga ställer sig vi staketet till våra avelsbaggar och trånar efter dem. Idag låg Alva uppe hos killarna. Hon hade flera kavaljerer på andra sidan stängslet.

Vi noterar noga i kalendern då tackorna är i brunst så att vi lättare kan avgöra då tackorna blivit betäckta lite längre fram.

 Alva 2020.jpg



18 oktober - 2020


Idag var det dags att väga fåren, göra hullbedömning och att verka deras klövar. Det tar sin tid så idag blev det tackorna och våra tre kastrerade pojkar. Klövarna var väldigt fina på alla fåren, så det behövdes bara lite finputs. Vikten varierar ganska mycket från individ till individ. I vår flock av Värmlandsfår har vi både stora och små individer. Det är bl. a det som är så roligt med Värmlandsfåren. De är så olika. Våra små tackor väger mellan 50 och 55 kilo, medan de stora väger mellan 60 och 70 kilo. Hullbedömningen visade att majoriteten av fåren var ”4or”, de tackor som lammat i år var ”2or” eller 3or” och Lisa vår grand old lady var mellan ”1” och ”2”. Hon får naturligtvis extra foder av oss. Våra tre flickor som föddes i våras vägde runt 35 kilo. Då de föddes vägde de cirka 3,5 kilo, så de har 10 dubblat sin vikt på ett halvår. Faktum är att de ibland fortfarande diar på sina mammor när de blir oroliga för något.

Vag 2020, 2.jpgvag 2020, 1.jpg



2 oktober - 2020


Fåren betar ju fortfarande i hagarna, men med tanke på att betet nu börjar vara magert och eftersom fåren är nyklippta har vi idag börjat ge dem hö. Att idissla hö hjälper dem att hålla värmen. Vi har även sågat upp några ungtallar som fallit omkull i hagen. Fåren gillar verkligen att gnaga på tallbarken.

Extra ho 2020.jpgTall 2020,1.jpgTall 2020, 2.jpg



1 oktober - 2020


Idag hade vi en proffsklippare hos oss, så nu är alla får klippta. Skönt! Vi hade ju förberett för regn. Men vi hade tur med vädret. Solen sken hela dagen. Fåren som normalt går fritt ut och in ur fårhuset fick natten till idag hålla sig under tak. De fick inte heller något hö under natten, men tillgång till vatten hade de förstås. Klippningen går lättare om magarna inte är fulla och vi ville ju inte heller att våra Värmlandsfårs vackra sommarull skulle bli full av hö. Årets fårklippare var ny för oss. Det gick väldigt smidigt. Trots att klippningen gick väldigt lugnt till var klart på 3 timmar inklusive fikapaus. När vi tidigare anlitat proffsklippare har de velat få fåren ”matade” som på löpande band. Den här gången fick alla fåren vara med och titta på medan kompisarna blev klippta. Fungerade mycket bättre tyckte vi – fåren tog det väldigt lugnt. Som vanligt hade vi gjort i ordning papperssäckar märkta med ullfärg. Så vartefter fåren klipptes tog vi hand om ullen, stoppade den i rätt färgsäck, lade tidningspapper, mellan fällarna och noterade vilken individ som ullen kom ifrån. Vi fick hjälp av Uffe eftersom Bosse fortfarande har problem med ryggen.

Nu har vi fullt upp lagret av råull, så du som är intresserad av att köpa fin råull från Värmlandsfår passa på. Vi har fortfarande kvar ull i alla färger, men har redan sålt ett antal kilo! Först till kvarn gäller.

Hodstsol 2020.jpgHostfarger 2020.jpg



28 september - 2020


Vi vill ju vara väl förberedda till fårklippningen och kommande höst så idag satte vi upp taket utanför fårhuset. Normalt brukar vi fixa det själva men eftersom Bosse fortfarande har problem med sin rygg fick vi hjälp av Viktor och Sara. Taket monteras ner inför sommaren för att vi ska kunna få ut ströbädden och sätts upp igen på hösten. Bosse har gjort en snillrik konstruktion som är som ett mekano. Idag vi satte vi upp taket med hjälp av Bosses instruktioner.

 Tak 1 2020.jpgTak 2 2020.jpgTak 3 2020.jpg

Vi har ju några gamlingar i flocken som vi vill klippa stående. Det är bara några stycken så dessa klipper Bosse trots den onda ryggen. Idag fick våra två 14-åriga flickor Lisa och Johanna gå till frisören. Den kastrerade baggen Anders var med och inspekterade att allt gick rätt till. Vår hund Zelda var med under förberedelserna men föredrar att hålla sig utanför fållan när fåren kommer

Klipp 1 2020.jpgKlipp 2 2020.jpgKlipp 3 2020.jpg



25 september - 2020


Fåren har verkligen en fantastisk ull nu. Efter besöket i hagen förra helgen har vi förstått att deras ull och garn faktiskt kan räknas som veganull och vegangarn. Roligt att ännu en grupp av hantverkare tycker om det ullgarn och ull som kommer från våra fina får.

Vi har nu bokat in fårklippning till nästa vecka. Det går ju inte att klippa fåren om ullen är blöt så om prognosen visar regn har vi ordnat så att både får och klippare är under tak.

Håll utkik på här på hemsidan så ser du när vi åter har råull till försäljning.

Vårt förråd av ullgarn håller också på att fyllas på. Vi har redan fått batcherna med 3-trådigt garn av lammull i alla färger och 2 trådigt garn av vår vuxna får i naturvitt och svart. Just nu blir vår gråa ull spunnen och därefter blir vår bruna ull spunnen. Inom kort kommer vi även att ha kardflor till salu.

Tackflock 2020.jpgUll 2020.jpgBaggar sep 2020.jpg



23 september - 2020


Idag bestämde vi oss för att låta Alva och hennes sällskapsdamer få komma ut i stora hagen igen. Alva blev redan bättre dagen efter att hon fått smärtstillande och nu har hon varit installad i 6 dagar. Flickorna tyckte att det var skönt att få komma ut till de andra igen.



20 september - 2020


Fårhagen ligger i ett naturreservat och på helgerna kommer det ofta förbi besökare förbi som vill hälsa på fåren. Vissa familjer kommer nästan varje helg så fåren känner igen dem. Idag var det extra många som tittade förbi vilket betydde att alla får som gillar kel fick sin beskärda del. En av dom som kom idag var en hängiven stickerska och hon blev väldigt glad när hon fick höra att vi har ett fantastiskt ullgarn som vi säljer. Eftersom hon är vegan uppskattade hon extra mycket att vi aldrig sänder våra får till slakt utan att när det är dags för en individ att lämna jordelivet får hon/han lugnt somna in i hagen med hjälp av en veterinär. Hon köpte flera härvor av vårt 2-trådiga ullgarn.

Kel 1 2020.jpgKel 2 2020.jpgKel 3 2020.jpg

I torsdags noterade vi att Alva var ordentligt halt på ena frambenet. Vi bestämde oss därför att stalla in henne. Som sällskap fick hon våra gammeltackor Lisa och Johanna. Vi hade hoppats på att bara vila skulle hjälpa men eftersom hon fortfarande var halt idag bestämde vi oss för att tillkalla veterinär för att Alva skulle få lite smärtstillande. Veterinären kunde precis som vi konstatera att Alva var ordentligt halt men hittade inte riktigt någon orsak. Alva fick en ordentlig dos med smärtstillande och vi kom överens om att höras av i veckan.



14 september - 2020


Det var en väldigt trevlig resa men skönt att komma hem igen. Vi har redan fått sms med bilder och hälsningar från familjerna som vi levererade lammen till. Alla är väldigt nöjda och lammen finner sig väl till rätta. Det känns så roligt att veta att lammen fått fina nya hem.

Här hemma i hagen känns det lite tomt, men vi gläds åt alla våra underbara får. Tre av lammen har vi kvar eftersom vi vill föryngra flocken. Våra baggar trivs i sin hage och ligger gärna och idisslar i skuggan av träden.

Bok 2020.jpg

Just nu har alla fåren en lång vacker underbar ull. Inom någon vecka räknar vi med att de ska klippas. Vi klipper dem ju normalt själva men eftersom Bosse gjort illa ryggen så har vi bestämt oss för att hyra in en fårklippare i år.



13 september - 2020


Första stoppet gjorde vi i Småland. Där lämnade vi 4 tackor. De var familjens första får. Allt var fint förberett i ladugården och vi fikade där samtidigt som vi gav lite fårtips.

Lina 1 2020.jpgLina 2 2020.jpg

Sista stoppet gjorde vi i Östergötland. Detta är en besättning som köpte tacklamm av oss förra året och som nu köpte två avelsbaggar. Det var verkligen roligt att träffa fjolårets tacklamm igen och se hur bra de kommit in i familjen. Den vita tackan Bojan har blivit bästis med familjens lille son – det var verkligen ömsesidig kärlek!

Detta var vårt sista stopp innan hemfärden. Innan vi åkte vidare hem blev vi bjudna på god pasta med köttfärssås och en smaskig äppelkaka.

Johan 1 2020.jpgJohan 2 2020.jpg



12 september - 2020


Första stoppet gjorde vi i Halland. Där fick Elov kliva av. Där fick han möta två nya baggkompisar. Flickorna som delvis kommer från vår besättning förra året, får han först träffa om någon månad. Elov har en fantastiskt vacker mörkbrun färg och en underbar ull, vi hoppas att han kommer att ge fina lamm till våren. Det var roligt att se hur flickorna vuxit och hur harmoniska de verkade. I fårstallet fanns fina namnskyltar för pojkarna.

Marten 2 2020.jpgMarten 1 2020.jpg

Nästa stopp gjorde vi i Skåne. Här lämnade vi en liten grupp på 3 lamm. Allt var förberett, fåren skulle först vara inne ladugården och därefter gå ute i en hage med ett vindskydd som var prytt med fina namnskyltar.

Amanda 1 2020.jpgAmanda 2 2020.jpg

Natten tillbringade vi hos goda vänner i Skåne. De har inte några får, så de tyckte att det var väldigt spännande med vår last. Precis som natten innan fick vi och fåren 5-stjärnig logi; Fåren bjöds på baljor med knäckebröd och morötter i stavar, färskt hö och vatten. Vi fick en god middag och en skön säng att sova i.

Jemt 2020.jpg



11 september - 2020


Vi startade vår resa tidigt på morgonen. Det gick snabbt att lasta lammen eftersom de var installade. Fårtransporten hade vi redan förberett kvällen innan med strö, hö och vatten. I bakluckan på bilen hade vi höbalar och vattendunk. Vi skulle ju vara ute i flera dagar.

 Vagn 2020.jpg

Första stoppet gjorde vi i Värmland. Där fick vårt vita bagglamm Jonas kliva av. Vi hoppas att han kommer att ge många fina lamm till våren. Vi har sålt livdjur till besättningen tidigare så det blev ett kärt återseende av några av våra ”gamla får”. Vi blev bjudna på en god paj som vi åt ute i det fina höstvädret.

Olle 2020.jpg

Andra stoppet gjorde vi i Västergötland. Där lämnade vi av fyra tacklamm. Det var familjens första får, så vi passade på att lämna lite fårtips till dem. När fåren var installerade i sitt fina vindskydd bjöds vi på goda smörgåsar och en härlig äppelkaka.

Hanne 1 2020.jpgHanne 2 2020.jpg

Natten tillbringade vi hos goda vänner i Dalsland. De har köpt får av oss i flera omgångar så det var verkligen roligt att träffa både dem och fåren. Vi och fåren fick 5-stjärnig logi; Fåren bjöds på baljor med knäckebröd och äpplen, färskt hö och vatten. Vi fick en god middag och en skön säng att sova i.

 Melert 2020.jpg



6 september - 2020


Idag fortsatte vi med att klippa tacklammen. Lammen hade verkligen en underbar ull. När ullen förr visade det sig att Doris som såg helt vit ut hade en stor mörk fläck på ena sidan och Idun som också såg vit ut var beigeprickig. När de var färdig ”friserade” stallade vi in dem i väntan på avfärd senare i veckan.

Klipp 2020.jpgStall 2020.jpg



5 september - 2020


Vi har påbörjat förberedelserna inför leveransen av lammen till sina nya familjer. Vår transportvagn har skurats ur och är redo för avfärd.

Årets lamm är ovanligt lugna, trevliga och keliga. Vi vet att de är efterlängtade. Idag klippte vi bagglammen och satte på dem öronmärkena. Vi verkade också deras klövar. Eftersom det finns mycket fästingar i hösthagen fick de även lite Spotinor på ryggen. Innan de lämnar hagen kommer vi även att avmaska dem. Vi vill att de ska vara fina och i bästa skick då de kommer till sina nya hem. Friska och välmående djur är A och O för oss!

TP 2 2020.jpg



3 september - 2020


Idag har vi tillkallat sanerare för att bli av med getingboet. I vanliga fall brukar vi ta bort getingbon själva men detta satt så illa till. Vi hoppas och tror att saneringen fungerade. För säkerhets skull fick vi en extra sprayflaska om några getingar blev kvar.

SAN 1 2020.jpgSAN 2 2020.jpg



31 augusti - 2020


Fåren har fått stanna kvar ovanligt länge på sommarbetet i år eftersom betet varit gott. Idag var det dags för fåren att flytta till hösthagarna. Sedan några år kör vi inte fåren själva utan anlitar en stor djurtransport så att hela flocken kan flyttas samtidigt. Det är bara några pensionärer som får åka med oss i egen vagn. Eftersom lastbilen är så stor passar vi på att samtidigt ta med några ton med hö. Bosse hade precis gjort illa ryggen och var oförmögen att bära något så fick vi hjälp med både på och avlastning av höet. Stort tack till alla er som hjälpte till!

När vi öppnade en av dörrarna i fårhuset visade de sig att ett getingbo hade etablerat sig i dörrposten. De bara vimlade av getingar och en av dem anföll direkt. Vi bestämde oss för att avvakta med att gå in där igen.

Fåren kände sig hemma i hagen och började att beta direkt. Gräset hade vuxit sig frodigt under sommaren. Dessutom fanns en hel del meterhöga aspskott. Värmlandsfår betar ju gärna sly så om någon vecka kommer all asp vara borta.

Tp 2020.jpgLast 2020.jpgAter 2020.jpg

 



14 augusti - 2020


Nu börjar våra tre småbaggar vara så intresserade av tackorna är det är dags för dem att flytta till egen hage. Vi vill ju inte få lamm i julklapp! Vi bestämde att våra trevliga och lugna kastrerade baggar Anders och Arne skulle få följa med dem som ”barnvakt”. Det var som väntat inte populärt att skilja baggarna från stora flocken. Både de stora och de små baggarna bräkte i protest. Mammorna tog det med jämnmod eftersom de fortfarande hade sina tacklamm kvar. Hagarna ligger bredvid varandra vilket inte är optimalt. När jag efter en stund skulle titta till pojkarna fanns det bara fyra får. Anders saknades! Jag började leta efter honom och hittade honom till slut inne i fårhuset tillsammans med den stora flocken. Anders är stor som ett hus men trots detta mycket vig. Han hade hoppat över två olika grindar för att komma tillbaka till sina kompisar. Arne, som inte är lika vig, var kvar hos småpojkarna. Vi bestämde oss för att det fick räcka med en barnvakt. Anders fick vara kvar i stora flocken.

Anders 1 2020.jpgAnders 2 2020.jpgArne 2020.jpg



25 juli - 2020


I april lämnade vi en stor mängd ull för lönspinning till Wåhlsteds ullspinneri. Ullen blir spunnen i omgångar. Först blev lammullen spunnen. Nu har vi ett underbart mjukt 3-trådigt s-tvinnat garn i svart, gråbeige, brunt och naturvitt. Detta lammullsgarn är ett perfekt garn till att sticka kroppsnära plagg. Vi har också fått den första omgången av det 2-trådiga z-tvinnade garnet. Det är spunnet av ullen från de vuxna fåren och är mycket glansigt tack vare inbladningen av täckhår. Detta z-tvinnade garn är naturvitt. Vi väntar fortfarande på att få det z-tvinnade garnerna i beige, grå, brun och svart. Z-tvinnat garn fungerar extra bra till 2-ändstickning, men blir även fint med vanlig stickning. Garnet har mycket hög kvalitet och vi får väldigt positiv feedback från våra kunder.



17 juli - 2020


Även i år så har några av våra tackor och lamm varit uppe på vår fäbod och barnen har fått kela med dem. Vanliga år så har barnen också fått tova små möss av ull från fåren, I år var detta moment struket med anledning av pandemin. De fick dock prova på att karda lite ull som de fick med sig hem.



7 juli - 2020


Vi hade tänkt att vår tacka Elin skulle få en skön sista sommar innan hon skulle få komma till fårhimlen. Hon har under en längre tid blivit allt stelare i sina leder och haft svårt att gå. Tyvärr så är marken för ojämn på sommarbetet så vi fick ta beslutet att låta henne somna in i förtid. Elin föddes i vår besättning 2009 och hon gav oss många lamm. Flera gånger fick hon trillingar och ett år fick hon hela fyra lamm. Hon lammade så sent som 2018, då fick hon trillingar. De var ett resultat av att baggen Mats-Olle hoppade över staketet. Hennes mor Lisa går fortfarande kvar i vår flock, Hon är flockens "grand old lady"  med sina 14 år på nacken. Nedan ser du några bilder från Elins liv från lamm  fram till ålderns höst.

Elin 1 2009.jpgElin 2 2012.jpgElin 3  2018.jpg



5 juli - 2020


Nu är det länge sedan vi uppdaterade dig här på hemsidan, så här kommer en kort summering. I början av juni fick fåren flytta till sommarbetet. Innan fåren fick åka på sommarlov hade vi traditionsenligt sommarlunch som i år blev middag med Uffe och Ywonne. Förutom mat ingår extra kel med fåren. Som framgår av bilderna uppskattas detta av både fåren och gästerna.

Uffe 1 2020.jpgYvonne 1 2020.jpgUffe 2 2020.jpg

Vi anlitade en stor djurtransport så att alla fick flytta på en och samma gång. Betet i hagen började vara på upphällningen så nytt försommarbete var välkommet.

 Årets lamm är ovanligt keliga. Alla mår bra och de växer så att det knakar. Deras mödrar satsar allt på sina lamm, så de är ganska tunna trots att de sedan en månad får kraftfoder 2 gr per dag. Sommarhagarna består av blomsterängar och hagmark, välsmakande men inte så fett bete. Vi håller fåren inne på nätterna eftersom både björn och varg finns i närområdet. I fårhuset får fåren hö.

På sommarbetet har vi flera hagar och baggarna ska få flytta till en ny hage nu. Tackor och lamm kommer också inom kort få byta hage.

Juni var ju extremt varm tyckte både vi och fåren. Fåren betade morgon och kväll men höll sig inne på dagarna. Nu har det blivit mer ”normal” svensk sommar dvs. runt 15 grader och regnskurar. Bra för betet!

Far A 2020.jpgFar B 2020.jpgFar C 2020.jpg

Det finns en hel del knott där vi har sommarbetet, vilka besvärar fåren. Vi köpte därför för några år sedan en ”mygg och knottfälla” som drivs med gasol. Vi har ställt fällan i närheten av fårhuset. Den fungerar väldigt bra. Igår var det dags att fylla på gasen och ”bytafångstpåse”. Påsen var fylld av tusentals torkade mygg och knott.

Mygg 2020.jpg



14 maj - 2020


Idag fick Kersti och hennes små lamm komma ut ur lamningsboxen.  Lammen höll sig tätt intill mamma Kersti.

Kersti ute 1 2020.jpgKersti ute 2 2020.jpg



13 maj - 2020


Så blev det dags för Alva att lamma. Så vi har väntat. Magen var ju jättestor, så frågan var 2 stora lamm eller tre mindre. Tidigt på morgonen märkte vi att det började att dra ihop sig, så vi satte henne i lamningsboxen. Efter några timmar körde lamningen igång på riktigt, vattnet gick och hon började att krysta. Alva har sin egen stil, hon sitter när hon krystar, se bilden. Alma är jätteduktig på att krysta och tog i allt vad hon kunde, så småningom kom det ut en stor, stor pojke. Efter ytterligare en stund födde hon en flicka, stor hon också men inte lika stor. Båda lammen är vackert bruna med glansig päls och vita tecken. Den lilla tösen ser precis ut som sin mormor Alma och har en vit nos och en vit hätta. När vi vägde lammen dagen därpå vägde pojken 5,5 kg och flicka 4,8 kg. Inte undra på att Alma var rund om magen.

Alva 1 2020.jpgAlva 2 2020.jpg

Nu när Alva lammat så är årets lamning avslutad. Totalt fick vi 10 lamm. Tre baggar och sju tackor.  fyra bruna lamm, tre svarta och tre beiga. M a o en ganska bra blandning. Alla lamniningar har gåttsom på räls även om vi fick vänta på de två sista. Det känns extra skönt eftersom förra årets lamningar var extra stökiga.

 



11 maj - 2020


Efter att ha gått och väntat  drygt 1½ vecka på de två sista tackorna som skall lamma så lammade Kersti idag på morgonen. Först ut var en svart liten pojke , endast 2,5 kg, och strax efter kom en beige flicka på 3,2 kg. Jämfört med de tidigare födda lammen ser de ut som små dvärgar.

Kersti med lamm 2020.jpgKerstis lamm 2020.jpg

Vi har inte bara fått lamm idag vi firar även Johannes födelsedag. Han fyller 13 år. Hans mamma Johanna fyllde 14 år i torsdags. Det var inte tänkt att Johanna skulle lamma första året men hon blev tjuvbetäckt så det blev en ”tonårsgraviditet”. Vi förstod inte att Johanna var dräktig förrän alldeles precis innan lamningen så hon hade inte fått något extra foder under dräktigheten. När Johannes föddes var han så pytteliten att han rymdes i handen. Vi har alltid tänkt på honom som lillpojken men nu är han en gammal farbror. Johannes och Johanna har alltid haft starka band. Det är inte många får förunnat att få leva med sin mamma/son så länge som dom gjort.

Johannes fick precis som födelsedagsbarnen förra veckan lite extra gott. Han fick knäckebröd, pepparkakor (bara några stycken) och ett äpple i bitar.

Johannes 1 2020.jpgJohannes 2 2020.jpgJohannes 3 2020.jpg



10 maj - 2020


Vi har familjer från närområdet som regelbundet kommer och hälsar på fåren. Fåren känner igen dem och kommer för att bli kliade och ibland lägger de sig ner för att gosa riktigt ordentligt.

Besok i hagen 2020.jpg

Baggarna har nu gått i sin hage så länge så att det var dags för dem att få gå över i en ny hage. Det var med förtjusning som de började beta.

Baggbete 2020.jpgBaggbete 2 2020.jpgBaggbete 4 2020.jpg



8 maj - 2020


Lammen växer väldigt snabbt – kanske är det raketbränsle i mjölken! Vi väntar fortfarande på att Alva och Kersti ska lamma. Trots att magarna är väldigt stora verkar de inte alls vara beredda på lamning. Här kommer ett galleri på de hittills födda. Vill Du se dem busa runt i hagen så gå in under fliken Fåren/Filmklipp och välj "Busiga lamm".

Lamm 2020.jpg 

Lamm 1 o 2 2020.jpgLamm 3 o 4 2020.jpg

Lamm 5 2020.jpgLamm 6 2020.jpg



7 maj - 2020


Idag är det Johannas tur att fylla 14 år. Johanna fick precis som Lisa festa på banan och pepparkakor förutom den vanliga portionen av kraftfoder. Johanna har 3 barn som går kvar i flocken, Johannes som fyller 13 år på måndag samt döttrarna Hanna-Greta och Julia.  Johanna och den stora flocken njuter av att beta det gröna gräset som spirar i hagen.

Johanna 14 2020.jpgBete 2020.jpg



5 maj - 2020


Idag fyller Lisa vårt äldsta nu levande får 14 år.  Förutom det vanliga kraftfodret som våra gammeltackor får fick hon dessutom födelsedagsfest med en banan och några pepparkakor. Just nu får hon gå tillsammans med mammorna och lammen. Hon har haft ont i ena bakbenet och får ta det lite lugnt. Lisa är med ålderns rätt ganska smal och ligger med förkärlek under värmelamporna som egentligen är uppsatta för lammen. Lisa har 3 döttrar som finns kvar i flocken, Elin, Lina och Karolina.

Lisa 14 2020.jpg



3 maj - 2020


Idag fick Almas två flickor komma ut till ”mamma-barnhagen”, Alma tyckte att det var härligt men flickorna var lite rädda och höll sig nära mamma. Astrids lamm som är lite äldre och modigare tycker att det är kul att busa med mamma.

Alma med lamm 2020.jpgAstrid med lamm 2020 1.jpgAstrid med lamm 2020 2.jpg



1 maj - 2020


De två först kullarna är nu så gamla att de fått komma ut i en liten större hage. Almas lamm får stanna i lammboxen ytterligare två dagar.

Astrid 2020 ute.jpgLamm 2020 ute.jpg



29 april - 2020


Hitintills har vi fått tre tacklamm och ett bagglam. Vi har beställningar på flera bruna baggar. Så nu är det dags för kvarvarande dräktiga tackorna att leverera. Alma som vi i flera dagar gått och trott skulle lamma vilken minut som helst är så tjock att vi med säkerhet tror att hon minst skall få tre lamm. Sent på kvällen kommer hon igång med värkarbetet. Strax har hon fött fram en välväxt flicka. En stund senare kommer ytterligare ett lamm, även denna gång ett fint brunt tacklamm. Skall det komma ett tredje? Vi väntar, om de har tre så brukar det ta lite längre tid för det sista eftersom det har längre väg ut. Efter en stund kan vi konstarera att det inte kommer något mer. Nu har vi fem tacklamm och ett bagglam. Trycket ökar på de kvarvarande - skall vi få tillräckligt många bruna baggar?

Almas lamm är pigga och söker efter spenarna. För nr två går det snabbt att hitta rätt och hon äter med glupande aptit. För den förstfödda går det trögare. Efter drygt en timme har hon inte kommit i närheten av spenen. Hon letar alldeles för högt upp i jumsken på mamma. Vi försöker puffa fram henne och stoppa spenen i hennes mun. Du anar inte hur motspänstigt ett litet lamm kan vara. För att hon inte skall tappa orken att söka efter spenen så bestämmer vi oss för att mjölka ur lite råmjölk och ge henne mjölken direkt i munnen med en spruta. Nu klarar hon sig en tid till. Eftersom klockan passerat midnatt med bred marginal går vi och lägger oss för att sova en stund. Vi sätter väckarklockan på 1½ timme senare. När klockan ringer går vi upp för att se om hon hittat spenen. Så är icke fallet! Mjölkar ur en dryg deciliter som vi sprutar i ettan. Dags att sova några timmar till. Vid nästa kontroll finner vi henne med spenen i munnen. Skönt- vi slipper att få ett flasklamm

Alma 2020 1.jpgAlma 2020 2.jpgAlma 2020 3.jpg



27 april - 2020


Idag var det dags för Astrid att lamma. Hon är en erfaren tacka. Lamningen gick snabbt och smidigt. Astrid fick först en vit/brun pojke med ordentliga hornanlag och därefter en kolsvart liten tös.

Vi brukar försöka att få in tackan i lamningsboxen, men Astrid var snabb och hade bestämt sig för att föda utomhus, så därför fick det bli så. När lammen kommit ut lockade vi in henne i boxen och kunde då också ge lite extravärme genom att tända värmelampan. Vi hann inte med att ta reda på efterbörden. Första gången vi kontrollerade efterbörden hängde den som en svans. Nästa gång var den borta, Astrid hade ätit upp den. Det är ett naturligt beteende från då fåren levde i det vilda. De vill inte lämna några spår till rovdjuren. Vi brukar dock försöka ta bort efterbörden eftersom den kan ge vomstörningar – får är ju idisslare och gräsätare. Om du vill se hennes lamning ”live” finns filmklipp under fliken Fåren/Filmklipp.

Astrids pojke 2020.jpgAstrids flicka 2020.jpg



25 april - 2020


Igår kväll började årets lamning. Anna-Karin som är förstföderska var först ut. Sent på kvällen började hon krysta och så småningom kom en liten ljus flicka till världen. Hon hade vit grundfärg, med ljusbruna ben och fläckar över hela kroppen. Två timmar senare fick hon en syster. Hon var svat med vit hätta. Både mor och lamm mår bra och får nu gå kvar i lammboxen till på måndag.

Anna-Karins etta 2020.jpgAnna-Karin två 2020.jpg

 



22 april - 2020


Vi väntar fortfarande på att de första lammen ska komma. Allra tjockast av tackorna är Alma på bilden. Hennes mage är enorm, antingen blir det många lamm eller så är det väldigt stora. Vi hoppas på det förra eftersom stora lamm kan ge en besvärlig förlossning. Eftersom Alma gått med Hampus som också är brun vet vi i alla fall en sak och det är att lammen blir bruna.

Alma 2020.jpg



20 april - 2020


Vi håller nu på att sortera ullen. Vi ska skicka den för lönspinning till Wåhlstedts i Dalafloda. Det har ju haft stängt under en period men nu har det öppnat igen.  Vi är väldigt glada för att vi kan spinna hos dem igen. Wåhlsteds maskiner har möjlighet att spinna långfibrig ull, upp till 30 cm, vilket de flesta andra spinnerier inte kan,

Vi är noga då vi resar ullen inför spinningen. Vi grovrensar direkt vid klippningen och då vi sänder iväg ullen rensar vi ännu en gång, vi vill få så lite spill som möjligt. Att rensa ullen tar lång tid, men det är härligt att låta fingrarna löpa genom den mjuka ullen. Vi sorterar fällarna en och en och har märkt vilket får som är ullproducent. Värmlandsfåren har ju väldigt tydligt både bottenull och täck hår – ullstaplarna är triangelformade. Det är inte bara ullens färg som varierar också dess glans och krusighet varierar från individ till individ. Vissa individer har lockar som glimmar som silver. Vissa har nästan rak ull medan andra har väldigt finkrusig. Det är det som är så roligt med ullen från värmlandsfåren! Vi sorterar ullen från de vuxna individerna i 5 olika färger: vitt, gråbeige, mörkgrå, brun och svart. Lammullen sorterar vi i 4 färger: vitt, gråbeige, brun och svart.

Ullen från de vuxna fåren låter vi spinna i 2-trådigt z tvinnat garn och lammullen i s-tvinnat 3-trådigt garn.

När vi hade rensat all ull och packat den i papperssäckar kom alla fåren. De tittade förundrat och nosade nyfiket medan säckarna lastades i vagnen för vidare transport.

Ullrensning 2020.jpgUll 1 2020.jpgUll 2 2020.jpgUllinspektion 2020.jpg



18 april - 2020


Idag fick de dräktiga tackorna komma in mammahagen – dvs en liten hage knuten till fårhuset. Vi gör alltid så för att ha koll på lamningen. Inne i fårhuset har vi förberett med lamningsboxar och lamningslådan med utrustning för lamningen (glidslem, handskar, jodopax, enerigbalans, nappflaskor, sond mm) finns redo. Tackorna är väldigt runda om magarna. Det ska bli spännande att se hur många lamm det blir, i vilka färger och hur många flickor och pojkar.

Mammaor 2020.jpg



13 april - 2020


Att våren är här får vi allt fler tecken på. Först så dök vårt gamla tranpar upp i hagen. De går inte att missa. De är både stora och högljudda. Häggen har slagit ut och har stora knoppar liksom slånbärssnåren. Blåsippor, Vitsippor och Svalört blommar. Vårfåglarna fyller på i rask takt, Bofink, Stare och Rödhake. Bland de trevligaste vårtecknen är humlor och en Citronfjäril. Att myggen och flugorna vaknat var väl inte lika kärt.

Trevligast av allt är att nu strömmar det in bilder på nyfödda lamm från dem som tidigare år köpt får av oss. Själva har vi drygt en vecka kvar till första möjliga lamning.

Just nu trivs både fåren och vi.

 

Vitsippa 2020.jpgVar 2020.jpg



12 april - 2020


Läste i tidningen (SvD) att ett hundratal Kashmirgetter i walesiska Llandudno trotsar brittiska folkhälsomyndigheten råd att hålla social distans. Getterna har tagit till vana att komma och äta av häckar och trädgårdarnas blommor nu när det är lugnt i samhället. Våra Värmlandsfår är dock kloka som övriga svenskar och har lärt sig att hålla social distans. De sprider ut sig med anvisade avstånd i den nyöppnade sommarhagen.

Social 2020.jpg



10 april - 2020


Vi har tagit vårens träckprover och fått tillbaka analyssvaren från Vidilab. Det ser bra ut så ingen avmaskning behövs i år heller. I tisdags vaccinerade vi fåren mot gasbrand, förra årets lamm fick sin andra spruta övriga får fick sin årliga ”boost”. Nu börjar det vara så pass varmt att vi tror att det är risk för att fästingarna har vaknat upp så igår satte vi på Bayticol som profylax. Så nu är vårbestyren i hagen klara, vilket betydde att vi hade ”fårsläpp” igår. Hö utgör förstås huvudfödan men de små spirande gröna grässtråna är väldigt uppskattade.  Trots den stora hagen tyckte ändå Matilda att gräset var grönare på andra sidan staketet! Lamningen kör igång om cirka 1½ vecka, det ser vi fram emot.

Vi och fåren hoppas att du får en fin Påskhelg!

varslapp 2020.jpgMatilda 2020.jpg



6 april - 2020


Idag var det avelsbaggarnas tur att bli klippta. Alla var lättklippta. Saxen skar av ullen likt en varm kniv i smör. När de släpptes ut så uppstod som vanligt lite maktkamp. Både Sven och Säbb fick lite blodiga pannor. Tackorna som skall lamma inom några veckor fick som avslutning på dagen sin andra omgång av selen.

Karl_Alfred Klipps 2020.jpg



5 april - 2020


Så var de sista tackorna klippta. Vissa av tackorna har så tät bottenull att ullsaxen nästan inte tar sig igenom. Vi passade också på att samla in lite träckprover. Om proverna är bra tänker vi släppa ut tackorna i sommarhagen. Det har redan börjat komma upp en del gräs och fåren kastar längtansfulla blickar. Det räcker inte för att mätta dem men det ger dem bra terapi att gå runt och leta efter gröna strån. På bilden klipps Elin medan både Arne Och Anders, våra kastrerade baggar, kontrollerar att jag klipper henne snyggt. Visst blev tackorna snygga.

Elin Klipps 2020.jpgVisst ar vi snygga 2020.jpg



1 april - 2020


Satt härom kvällen och bläddrade i några äldre böcker om fäbodar och hittade då en lockramsa för får från Värmland. Eftersom vi har Värmlandsfår så blev vi nyfikna på hur en locklåt för våra får skulle låta. Vi pratade med vår goda vän Elisabeth  som är duktig på att sjunga och bad henne att sjunga in locklåten. Är du intresserad av hur det låter så klicka på länken.       Farlock.m4a

 

Farlock 2.jpg



29 mars - 2020


Det gäller att passa på när det är fint väder. Det blev fika i solen. Fåren fick som vanligt sina baljor och dessutom lite äppelkvistar att gnaga på.

Fika 1 2020.jpgFika 2 2020.jpgFika 3 2020.jpg



26 mars - 2020


Idag började vi att klippa fåren. Först ut blev de dräktiga tackorna. Förutom att bli av med ullen fick de även ”pedikyr”. Alla fötter fick betyget väl godkända. Det är alltid lika spännande att se hur fåren ser ut i hullet när man klipper dem. Så här långt har alla haft bra hull, några av de dräktiga är i rundaste laget så vi kommer inte att öka på kraftfodermängden. Det verkar som om vårt hö varit av bra kvalitet.

I vantan.jpgKlippp 2020 2.jpgKlipp 2020 1.jpgMammor 2020.jpg



22 mars - 2020


Det blev ju ingen riktig vinter i år men nu är våren definitivt här. Vi har sett våra två tranor, paret med sångsvanar, hört bofinken sjunga och sett de första blåsipporna. Det börjar vara dags för att klippa fåren. Man ska ju inte klippa närmare än 4 veckor före lamning – MEN nätterna är fortfarande väldigt kalla. Vi kollar väderprognosen och väntar lite till.

Lite lurigt att veta när man ska ta vårens träckprover i år då naturen är ur led – men vi väntar lite med det också.

COVID-19 härjar ju i landet. Som djurägare är man ju orolig för att båda ska insjukna samtidigt. Vem ska då se till att djuren får foder och vatten? Peppar, peppar har det gått bra så här lång. Vi har varit lite småkrassliga men i omgångar. Vi håller tummarna för att detta var allt!



8 mars - 2020


Idag vaccinerade vi våra 4 fjolårslamm mot gasbrand. Eftersom de inte blivit vaccinerade tidigare kommer de få ytterligare en spruta om cirka 4 veckor.

Dags att börja med att smyga in kraftfoder till årets dräktiga tackor. Det blir som vanligt en blandning av Tackfor och Korn plus de morötter och knäckebröd som alla får. Tjejerna var väldigt läraktiga redan efter 3 dagar visste de precis vart de skulle gå.

Idag fick flickorna sin första dos av E-selen. Eftersom det inte fungerar för oss att strö ut pulvret på kraftfodret, gör vi som tidigare så att vi löser upp pulvret i ljummet vatten och sprutar i selenet genom mungipan. Väldigt praktiskt – man vet att alla fått i sig rätt dos.



5 mars - 2020


Idag var en sorgens dag i hagen. Vi har tagit det tunga beslutet att avliva vår älskade tacka Ida. Vi älskar alla våra får men Ida har varit väldigt speciell för oss. Förutom att hon var otroligt klok, lugn kelig och väldigt vacker så hade hon dessutom genomgått mycket. Hon fick en mastit med livshotande sepsis som hon överlevde tack vare intensivvårdsbehandling ute i fårhagen. Hon genom gick därefter en operation på SLU där ena juvret opererades bort. Hon klarade operationen fint och födde året därpå två fina lammflickor. Det som gjorde att vi nu var tvungna att avliva henne var att hon fått artros i ena frambenet. Det kom smygande under ett par år. Vi hade flera veterinärer som var hos oss och tittade på henne och hon fick antiinflammatorisk behandling. Men Ida blev allt mer halt och hon låg och vilade allt mer. Det var ett väldigt svårt beslut – förutom smärtan i benet var Ida i mycket fin kondition med gott hull, fin päls och alla tänder i behåll. Hon fick flytta till fårhimlen i lugn och ro hemma i fårhagen. Innan hon fick en lugnande spruta så bjöd vi henne på hennes favorit ”godis” pepparkakor (som hon bara brukade få på julafton), knäckebröd, morötter och kraftfoder. Ida somnade in i famnen hos Kerstin.

Kvar i hagen finns Idas dotter Sofia, hennes son Mats-Olle och hennes barnbarn Anna-Karin (som är en kopia av farmor).

Ida 2018.jpgSofia 2020.jpg



18 februari - 2020


Vi har nu passerat “mittdatum” och lamningsfönstret för de 3 tackorna som vi trodde att de hade blivit betäckta i september. Vi gav dem selen enligt gängse rekommendationer och lät dem vara i en mindre lamningshage från cirka 1 vecka före beräknad lamning. Vi var ju väldigt tveksamma till om de verkligen var dräktiga men ville inte chansa. Nu kan vi konstatera att det var falsk alarm. Det blev inga lamm. Så våra 3 flickor fick VIP behandling med intensivövervakning under 12 dagar utan orsak. Idag släppte vi ut dem till det övriga gänget. Vi vet ju inte hur länge baggbesöket hade hunnit vara innan vi upptäckte att de var på fel plats. De kanske bara hade varit där några minuter.

 

Nu laddar vi om batterierna och väntar på den ”riktiga” lamningen som startar i slutet av april. Ingen av de tackor som gick med baggar under december har brunstat om så vi känner oss säkra på att de är dräktiga.



2 januari - 2020


God fortsättning önskar vi dig som läser vår hemsida. Idag hade vi dubbelt besök i hagen, så det blev mycket ”gos” vilket fåren uppskattade.

Janina.jpgYvonne 2.jpg



31 december - 2019


Nyårsafton bjöd på varmt och soligt väder. Goda vänner kom förbi och hade med sig fika. Fåren och vår lilla hund ville förstås också vara med.

K o B.jpg



28 december - 2019


Idag fick tackorna och baggarna i de tre betäckningsgrupperna flytta tillbaka till sina kompisar.

Flickorna kom snabbt in i gänget igen och det var nästan inget ”gruff” alls. De nosade nyfiket på varandra och därefter var det klart.

Baggarna introducerade vi i två steg. Första natten fick de tre baggarna som varit med i betäckningen gå tillsammans i en egen hage. Dagen därpå släppte vi ihop hela gruppen och det fungerade väldigt bra.

Vi räknar med att tackorna som var med i år kommer börja att lamma i slutet av april.

Vi har ju också 3 jokrar som vi håller koll på de som eventuellt blev betäckta i september.

faren201912.jpg



24 december - 2019


 

Som vanligt hade vi julfika tillsammans med fåren. I år fick även vår lilla hund Zelda vara med. Efter utfordring med hö och baljor med en blandning av  morötter och knäckebröd fick alla som ville (och det var de flesta) var sitt pepparkakshjärta. Det var dåligt med julsnön men det var fin julstämning inne i fårhuset. Tackor och baggar hade fått varsitt julkort av gudmor Gunnel och dessutom hade vi hängt mistlar. Det är väldigt lugnt i de tre betäckningsgrupperna vi tror att alla tackor är betäckta nu, men de får gå kvar med sina kavaljerer ytterligare en vecka.

Julfika 2 2019.jpgjulfika 3 2019.jpg



1 december - 2019


November har ju varit den solfattigaste på många, många år så det har verkligen varit bra att ha tillgång till el och belysning ute hos fåren. Vilken skillnad mot att arbeta med ficklampor! Att nu även ha vattenbaljor som är eluppvärmda är fantastiskt när termometern kryper under nollstrecket.

Hela november har vi hållit koll på brunsten och det verkar som om småpojkarna som mest hann med två flickor och de är osäkra. Vi vet ju inte hur länge de hade varit bland tackorna då vi upptäckte dem. Men vi planerar för en 1a lamning i februari och en 2a i april/maj som vanligt.

Nu under helgen har vi satt ihop betäckningsgrupperna det blir 3 i år. Säbb, Hampus och Lill-Gustav får gå med två flickor var (Alma, Alva, Astrid, Anna-Karin, Elina och Kari). Vi räknar med att få lamm i brunt, vitt och svart. Nu håller vi utkik efter brunst/betäckning så att vi kan beräkna vilka dagar i vår som lamningen blir.

Vi fortsätter att inskola vår lilla hund hos fåren. Det går sakta bättre och bättre. Några accepterar henne helt och det händer till och med att de får en slick på nosen. En del är neutrala och några gillar henne inte alls. Vår lilla kritvita tacka Margit brukar på håll stirra på henne och därefter bestämt stampa med foten varefter hon går sin väg.

För att få en riktigt gosestund med fåren är det dock bäst att vara utan hundsällskap. Emma-Maria som brukar vara otroligt kelig har hållit sig på avstånd men idag då jag satt inne i fårhuset utan hund nästan la hon sig i mitt knä och ville aldrig sluta att kela.

Vi har ju vår höleverantör cirka 10 mil hemifrån så Bosse håller nu på att åka fram och tillbaka för att fylla på ladorna. Vi har ju ingen riktigt stor lada utan måste fylla på vart eftersom.

Sabb 2019 B.jpgHampus 2019 B.jpgLill-Gustav 2019 B.jpg



30 oktober - 2019


Vädret i oktober har varit blandat. När det blev soligt och varmt passade vi på att ha pick nick i hagen. Fåren tyckte förstås att läckerheterna var till dem!

Pic-Nic.jpg 

Våra sista bagglamm som var reserverade till avelsbaggar, har nu flyttat hemifrån. Nu har vi ”bara” 9 avelbaggar kvar. Det är ett härligt gäng, de två äldsta är 9 år och den yngsta är född i år. Vi har baggar i alla färger och både enfärgade och fläckiga.

 Baggarna 2019 okt.jpg

Sedan några veckor utfodrar vi våra Värmlandsfår med hö. De får fortfarande gå på betet men nu är det mest terapi. Den först tiden utfodrade vi dem i rundkrubbor ute i hagen men nu ger vi dem hö inne i fårhuset så att de kan börja bygga på en ströbädd. Just nu går det åt 9 balar dvs. nästan vinterranson. För ett par veckor borrade vi brunn i hagen. Det är verkligen ett lyft, nu kommer vi slippa släpa vattendunkar till hagen.

 Flocken 2019.jpg

Vi håller fortfarande koll på brunsten. Nu har listan över tackor som säkert inte blivit betäckta ökat till nio. Vi fortsätter att hålla koll. Vi räknar med att som vanligt sätta ihop våra betäckningsgrupper 1 december. Vi kommer att ha två lamningsperioder 2020. För dig som är intresserad av att köpa livdjur till 2020 är det hög tid att boka nu.

Astrid 2019.jpg



12 oktober - 2019


Idag har vi deltagit i en ull- och garnmässa. Det är väldigt roligt att möta så många duktiga spinnerskor och stickerskor. Ja - det är faktiskt så att de allra flesta som handlar på sådana mässor är kvinnor. Men vi hade några män som köpet garn från vår värmlandsfår men som sedan lämnade över garnet till sina kvinnliga följeslagare med förhoppning om att få det förädlat till någon stickad produkt. Speciellt roligt är det att möta tidigare kunder som handlat garn och ull av oss på tidigare mässor men också sådana som vi bara mött via vår e-butik. Vi visade också upp exempel på produkter som skapats av vår ull och vårt garn.

Kul m ull 2019.jpgKul m ull 3 2019.jpgKul m Ull 2 2019.jpg



29 september - 2019


Betet börjar bli kort i sommarhagarna så idag öppnade vi upp till vinterhagen där det växer frodigt. Vi låter våra Värmlandsfår gå där en vecka sedan stänger vi av hagen igen och väntar med att öppna upp till dess att vintern kommer.

Vi har haft flera kontakter med de nya ägarna till lammen som vi lämnade för ett par veckor sedan. De är väldigt nöjda med sina nykomlingar och har redan sänt bilder till oss. Det är jätteroligt att följa sina lamm på detta vis och få stödja nya besättningar med Värmlandsfår. Vi har två bagglamm kvar som ska flytta till sin nya familj inom kort, där väntar ett helt gäng med flickor på dem.

Vi har hållit koll efter brunst sedan förra lördagen och har kunnat pricka av tre flickor: Sofia, Astrid och Matilda har brunstat. Vi fortsätter att hålla koll.

Flickorna i vinterhagen.jpgSabb uppvaktar Matilda.jpg



21 september - 2019


Idag när vi tittade till fåren så saknades två av årsbaggarna Lill-Gustav (vit) och Edvard (svart) i bagghagen. Däremot hade vi fått två extrafår i den stora tackflocken. Mitt bland tackorna gick en svart och en vit bagge. Lill-Gustav och Edvard hade smitit genom ett hål i grinden som någon av de större baggarna hade stångat upp. Båda baggarna är väldigt tama och sociala så det var inget problem att fånga in dem och leda dem tillbaka till baggflocken. Hålet i grinden täppte vi förstås igen. MEN detta betyder att vi nu räknar med lamning v 6-v 7 nästa år. Vi vet inte hur många flickor som pojkarna hann med men baggarna smiter inte in till tackorna om det inte är någon som brunstar. De var väldigt intresserade av Alma så vi tror att hon brunstade. Från och med nu håller vi stenkoll på tackorna för att se vilka som brunstar framöver så att vi på så vis kan räkna ut hur många och vilka som blev betäckta.

Lill-gustav och Edvard hos tackorna.jpg



20 september - 2019


Perra vår vita bagge som föddes i fjol blev halt i slutet av sommaren. Eftersom han inte blev bättre tillkallade vi en distriktsveterinär som undersökte honom. Hon hittade inte något tydligt fel utan ordinerade smärtstillande. Eftersom hältan inte blev bättre trots lugn och ro i en liten sjukhage och smärtstillande tillkallade vi veterinär ännu en gång. Hon noterade då att Perras vänstra ben inte alls såg bra ut i leden och ordinerade därför röntgen. Det visade sig att det fanns ett mobilt röntgenteam så Perra kunde röntgas hemma i hagen. Skönt både för honom och för oss att slipa transport. Dessvärre visade sig att Perras armbågsled inte alls såg bra ut. Troligtvis hade den blivit skada vid ett trauma (pojkarna stångar ju på varandra då de slåss om vem som ska vara chef), vi var därför tvungna att ta det mycket svåra beslutet att avliva honom. Det kändes verkligen sorgligt, men vi hade inget val. Perra hade underbar ull och var en otroligt kelig bagge. Tanken var att han skulle deltagit i aveln denna höst. Han blev bara 1½ år. Perras obducerades på SVA.

Vi har verkligen haft otur med våra baggar i år, men som tur är har vi 9 helt underbara killar kvar som avelsbaggar: Säbb och Lars-Olof båda grå, Mats-Olle, Karl-Alfred och Lill-Axel alla svarta, Anton, Sven och Hampus alla bruna och Lill-Gustav vit. Värmlandsfår kan ju ha alla olika färger och vi försöker alltid att ha avelbaggar i dessa.

Baggarna 2019 sep.jpg



15 september - 2019


Förra årets lammresa gick ända upp till Torneådalen med flera stopp längs norrlandskusten. I år så gick vår resa söderut.

Under helgen har flertalet av våra lamm flyttat till nya hem. På fredagskvällen flyttade Moltas till sina nya flickor i Vallentuna. Ja- han fick inte träffa flickorna direkt utan hamnade i bagghagen med några nya kompisar. Ibland blir det ganska stökigt när en ny bagge kommer in till tidigare baggar. Den här gången gick det lugnt till och Moltas verkar att acklimatisera sig riktigt bra enligt de rapporter som vi fått under helgen. När vi åkte från Vallentuna hade vi med oss sex lamm som skulle till samma familjer som köpt våra tacklamm.

Tidigt på lördagsmorgonen lastade vi våra fem tacklamm tillsammans med de andra sex lammen och styrde kosan mot Vikbolandet. På vägen dit fick lammen för första och kanske sista gången i sitt liv åka färja. Färjeturen klarade de utan problem. Värre var det med navigatorn i telefonen. Den tyckte att vi körde av vägen under färjeturen och uppmanade oss att köra snett vänster för att åter igen komma upp på landsvägen. Lyckligtvis så gjorde vi inget åt uppmaningen utan VV färjepersonal lyckades lägga till i god ordning på andra sidan Bråviken.

 Farja.jpg

Väl framme vid vår destination möttes vi av de förväntansfulla blivande fårägarna. Lammen var efterlängtade och installerades i ett nybyggt fårstall. Lammen förföll mycket nöjda med sitt nya hem. Efter att ha överlämnat alla köpes- och transportdokument förfägnades vi med hembakad äppelkaka och kaffe.

Bjarkusa1.jpgBjarkusa2.jpg

Därefter fortsatte färden mot Halland och den sista avlämningen av lamm för den här resan. Trots att sträckan var 35 mil så gick den smärtfritt. När vi var framme strax före halv fem så hade vi varit på väg sedan 07.00 på morgonen, d v s 10 ½ timme. Vän av ordning undrar kanske hur vi kan resa så länge när de flesta transporter inte får vara mer än åtta timmar. Vår transportvagn är nämligen godkänd för transporter mer än åtta timmar vilket krävs när man som vi transporterar lamm över hela landet.

Här i Halland så väntade ytterligare en förväntansfull blivande fårägare. Han hade byggt om ett tidigare grisstall till fårhus. Efter att ha installerat lammen i sitt nya hem blev vi bjudna på underbart god pasta med tomatsås. Vi blev sittande där och pratade får och musik ända fram till nio på kvällen innan vi hade ”hemvett” och åkte till vårt bokade B&B. Transportvagnen lämnade vi på avlämningsgården för att hämta upp den på söndagen.

Varberg1.jpgVarberg2.jpg

Under natten så sov vi ovaggade. Under natten hade ett regnoväder dragit in men som tur var så upphörde regnet medan vi åt vår frukost. Efter en god frukost promenerade vi runt i Varberg och besökte även fästningen. Sedan var det dags att hämta vagnen och styra kosan hemåt. När vi hämtade upp vagnen kom köparen och överlämnade en CD med musik som han själv sjungit in. Det blev en njutning att lyssna på den under den inledande bilfärden tillbaka hem.



11 september - 2019


Nu är äntligen alla fåren klippta för hösten. Sedan några år tillbaka så klipper vi dem själva. Det brukar bli mellan fem och tio får per dag utspritt över en vecka.

För att spara på ryggen så har vi köpt in en klippstol så att fåren står upp under klippningen. Allt brukar gå lungt till och fåren står lungt i klippstolen under tiden som vi klipper. Även om klippstolen sparar ryggen så är det skönt att sträcka ut ryggen en liten stund då och då.

Klipp 2019.jpgVila 2019.jpg

 



18 augusti - 2019


April/maj var en dramatisk tid i hagen men nu i sommar har allt varit lugnt. Lammen är pigga och växer så de knakar. I år behöver vi inte oroa oss för betet. Det har varit en perfekt mix av sol och regn. Gräset växer och är härligt grönt. Vi har stämt av med våra höleverantörer och de har hö för vintern i lager åt alla våra Värmlandsfår. Härligt!

Bagglammen började bli så intresserad av flickorna att de fick flytta över till de stora killarna för ett par veckor sedan. Men Malins lille pojke som föddes sist får gå kvar ännu.

De vuxna fåren är väldigt keliga och det är så mysigt att sitta inne i fårhuset och gosa med dem på kvällen. Är inte säker på vem som trivs bäst vi eller dom. Våra Värmlandsfår är underbara!

Det är inte så långt kvar tills det är dags för lammen att flytta hemifrån. Några kommer vi behålla bl. a Emma-Marias bruna tacklamm Märta-Lisa. Hon föddes på fåren gudmors födelsedag i slutet av april. Det var första gången på 15 år som något lamm föddes på henens födelsedag! Emma-Maria börjar också bli till åren och vi ville att hon skulle få behålla ett lamm. Två goda skäl till varför just Märta-Lisa blir kvar. Årets lamm flyttar till fem olika besättningar två som startar upp och tre som behöver ny avelsbaggar. Det är roligt att medverka i bevarandearbetet av Värmlandsfår.

 



29 maj - 2019


Malin har svullnat upp i ena juverhalvan och henens lamm växer dåligt så vi misstänker att Malin fått mastit. Vi börjar därför behandla henne med antibiotika och börjar att flaskmata hennes tacklamm. Malin är som tur är pigg och inte påverkad av juverproblemen. Hennes lilla flicka lär sig snabbt att flaskmjölk är gott.



16 maj - 2019


I vår besättning av Värmlandsfår har vi en stor grupp med avelsbaggar. Idag var vi tvungna att avliva vår fina vita bagge Daniel. Igår insjuknade han akut och vi tillkallade veterinär. Som alltid då det gäller baggar tänkte vi först på urinsten så vi ställde honom på ett underlag av tidningar. Men han kissade. Veterinären konstaterade att han hade neurologiska symptom och trodde att han troligtvis hade fått listerios. Hon gav honom därför en hög dos med antibiotika. Listerios har en väldigt dålig prognos. För att behandlingen ska lyckas måste man starta tidigt ge höga doser antibiotika och då helst direkt i venen för att snabbt få en hög koncentration i hjärnan. Tyvärr har distriktsveterinärerna i vårt område inte antibiotika som ges direkt i blodet i sitt jourapotekt. Daniel utvecklade typiska symptom på listerios gick i cirklar och fick kramper så vi tillkallade veterinären igen. Daniel fick en spruta så att han fick somna in. Vi sände Daniel till obduktion vilken bekräftade diagnosen listerios.

Daniel var 8 år då han dog. Han var en väldigt trevlig bagge och chef i bagghagen. Hans ull var otroligt mjuk och han hade fina horn. Det kändes väldigt tråkigt att han blev sjuk och att vi var tvungna att sända honom till fårhimlen. Daniel var en av de baggar som vi användes till årets kull av lamm så vi har flera fina lamm efter honom vilket är en tröst. Vi kommer behålla två tacklamm efter honom.

Daniel sommaren 2018.jpg

 



10 maj - 2019


I morse föddes årets sista lamm. Malin fick en ljust bege flicka och en brun pojke. Flickan kom med baken först så henne fick vi hjälpa ut men allt gick bra. Så totalt fick vi i år 13 fina lamm 5 pojkar och 8 flickor. Alla är reserverade som livdjur. Några stannar kvar hos oss och flertalet flyttar till nya familjer. Vi betäcker inte våra Värmlandsfår för köttproduktion utan för avel och bevarande.

Eftersom Elins hälta inte blivit bättre började vi misstänka att hon kanske hade en fraktur i fotleden. Det händer ju då och då att fåren snubblar och blir halta men det brukar gå över efter en periods vila. Eftersom det gått 10 dagar utan att hon blivit bättre kände vi att vi behövde kolla upp henne ordentligt och åkte därför iväg med henne till närmaste djursjukhus där hon blev röntgad. Röntgen visade inte något benbrott men att ett ligament hade gått av. Behandlingsalternativen var avlivning steloperation eller konservativ behandling med avlastande stöd under klöven. Vi valde det sista även om det innebar en lång konvalescens.



8 maj - 2019


Igår kväll var det dags för Hanna-Greta att lamma. Först kom en stor bagge på 3.7kg. Han hade ett stort huvud och var jobbig att krysta ut. Det andra lammet var en liten flicka på 2.7kg &ndash hon bara gled ut utan någon krystning alls. Hennes bror hade banat vägen. Båda lammen är vita baggen har ljust beiga fläckar på kroppen och på benen.

Natten var lugn inga lamningar. Idag på eftermiddagen började Meijt visa tecken på lamning. Vi lät henne komma in i en box. Efter en dryg timme precis när jag (Kerstin) skulle börja ett telefonmöte gick vattnet. Det var bara att meddela övriga deltagare i mötet att de fick klara sig utan mig. Mejt fick två fina lamm en jättestor pojke och en något mindre flicka båda är vita. Vi har inte vägt dem ännu det gör vi i morgon. Det förefaller som om vitt är årets modefärg av årets hitintills 11 lamm är 6 vita.

Hanna-Greta m lamm 2019.jpgBaa med lamm 2019.jpg



7 maj - 2019


Idag fick stora gruppen av får flytta till ny grön hage. Gräset är härligt grönt men väldigt kort så vi hoppas på mer regn. Vi ger fortfarande full mängd med hösilage. Det gröna gräset är bara en aptitretare.

Malin har en bamsemage. Vi har sedan länge trodd att hon skulle lamma men hon låter oss vänta.

Nytt bete 2019.jpgMalins mage.jpg



6 maj - 2019


Så var det dags för nästa lamning. Säga vad man vill med det är näst intill omöjligt att veta i vilken ordning tackorna ska lamma och hur många lamm de bär på i sina magar. Julia som lammade idag såg igår inte alls ut att vara redo för lamning. Juvren hade varit fyllda sedan en tid men inte sprängfyllda och hennes mage var pytteliten. Våra välgödda tackor som inte är betäckta hade större mage! Hur som helst sent på eftermiddagen var det ändå tydligt att det var tid för Julia att lamma. Vi tog in henne i en ledig lamningsbox och efter ett par timmar hade hon fött en söt pytteliten brunvit lammflicka. Lilla lammet har precis som sin pappa Lars-Olof pandateckning med mörka fläckar runt ögonen men är brun till skillnad mot sin pappa som är ljusgrå. Julias spenar var bamsestora (som kabarnosskorvar) så vi mjölkade ur henne lite för att de skulle få plats i den lilla lamflickans mun. Vi gav henne 30 ml av råmjölken och strax kunde hon dia själv. Eftersom detta var Julias första lamning och hennes mage var så liten tänkte vi att lamningen var avklarad. Vi tog en kvällspromenad med Zelda vår lilla hund. Tillbaka i hagen tittade vi till Julia för att se att hon och lammet mådde bra. Dröm om vår förvåning Julia var i full färd med att föda ännu ett lamm. Det hade gått nästa 2 timmar sedan 1a lammet föddes. Allt gick bra och fram föddes en fin liten brun flicka. Så nu är Julia stolt mamma till 2 små tacklamm. Vi har inte vägt dem ännu men de är klart mindre än de andra lammen.

Julias lamm 2019.jpg



1 maj - 2019


Det är oftast lammen som rusar runt och busar men ibland får även de vuxna Värmlandsfåren glädjefnatt. Efter att gänget hade glädjerusat på berget idag såg vi att Elin blivit ordentligt halt. Så vi lät henne komma in i mamma-barnhagen för att ta det lite lugnt. Dessutom började vi behandla henne med antiinflammatoriskt.



30 april - 2019


Idag på Valborgsmässoafton födde Matilda två små fina lamm. Det blev en vit pojke och en brun flicka. Lamningen gick väldigt smidigt. Båda lammen var födda inom en halvtimme. (De två till höger på bilden).

Matildas lamm 2019.jpg



28 april - 2019


Idag har ingen lamning skett så vi väntar fortfarande på att de fem sista tackorn skall lamma. Lammen som föddes igår har vi vägt. Emma-Marias vita tacklamm vägde 45 kg och det bruna 35 kg. Sofias lilla bagge som vi inledningsvis tyckte var väldigt liten vägde 39 kg. Både mammor och lamm mår bra. Under kvällen sjönk temperaturen ner mot nollsträcket så vi hängde in några värmelampor åt de små lammen.

Vagning 2019.jpg



27 april - 2019


Nu äntligen har lamningen kommit igång. Sen eftermiddag så började Sofia som är förstagångsföderska att bädda och sedan att krysta. Lamningsarbetet tog lite tid men så småningom så tittade några små klövar fram. Trots att Sofia krystade bra så så hände inte så mycket mer. Då började Emma-Maria att krysta utan att ha bäddat innan och straxt hade hon klämt ut ett fint vitt tacklamm som följdes av ett något mindre brunt tacklamm. Sofias lammning hade fortfarande inte kommit så mycket längre så vi hjälpte henne en aning och ut kom ett fint svart bagglamm med vit hätta. Inledningsvis trodde vi att lammet var dött då det inte visade några livstecken efter den utdragna lamningen. Efter att torkat den ren runt nos och mun och efter lite "omild" behandling så kom andningen igång.

EmmaMaria m lamm 2019.jpgSofia m lamm 2019.jpg



19 april - 2019


Idag har Ulla-Karin (en av våra dräktiga tackor) legat väldigt mycket och verkar vara svag. Vi kontaktade veterinären som tyckte att vi skulle avvakta. Men på kvällen blev hon ordentligt svag så vi bad distriktsveterinären att komma. Han konstaterade de som vi redan misstänkte att hon fått kalkbrist. Ulla-Karin fick kalkdropp intravenöst och blev något bättre. Vi fick ge henne ytterligare kalk med injektion under huden ytterligare några dagar.

Den 22 april visade hon tecken på att börja lamma. Det gick väldigt trögt och hon var dålig på att krysta. Vi försökte hjälpa henne men lammen satt fast så vi fick tillkalla veterinären. Till slut fick hon ut lammen men då var båda döda. Ula-Karin var så medtagen att hon inte ens märkte att lammen kommit ut. Det kändes som en väldigt trist start på lamningen. Eftersom det blivit en skada på livmoderväggen så blev detta Ula-Karins sista lamning. Men hon är en underbar tacka med fantastisk fin vit ull så nu kommer hon få vara kvar som gossefår och ulleverantör. Värmlandsfår har generellt lätta lamningar men ibland får även dom problem.



15 april - 2019


Nu är det bara en vecka kvar tills lamningen kan köra igång. Alla tackor mår prima och deras magar är stora. Vi kikar och gissar en två eller tre? Det är alltid lika svårt att se utifrån men inom kort har vi facit. Juvren börjar också växa till. För en vecka sedan fick de den sista dosen av Selen/E-vitamin. Vi har tittat igenom lamningsapoteket och har gjort lite kompletteringar för att fylla på bl. a råmjölks ersättning. Vi har fryst råmjölk från lamningar tidigare år men tycker att det är bra att även ha lite pulver på lut. Förrförra veckan kändes det verkligen som om våren kommit det var hyfsat varmt vi så den första Citronfjärilen den första Sädesärlan och ett par Tranor. Men april är ju lurigt så förra vecka kom vinterkylan åter med minusgrader på nätterna och kalla vindar. Denne vecka är det åter varmare och till påsken så har de lovat riktigt varmt och soligt väder. Det känns därför väldigt bra att vi nu äntligen efter så många år fått tillgång till elektricitet. Det betyder att om vinterkylan kommer tillbaka kan vi utan problem ha värmelampor i lammboxarna. Tidigare var vi tvungna att använda ett bensindrivet el-aggregat. Nu när värmen kommer åter har vi börjat klippa de andra fåren.

Vi önskar dig som följer oss på hemsidan en riktigt Glad Påsk!



25 mars - 2019


Nu börjar äntligen vintern släppa sitt grepp om naturen även om det ligger kvar en liten snödriva i fårhagen och isen forfarande ligger på sjön. i förrgår så såg vi vårens första stora humla.

För två veckor sedan fick alla tackor som skall lamma sin första dos av selen så att lammen blir starka när de föds. Alla fåren har också fått sin vaccinering mot gasbrand. I bland känns det som lite överkurs att vaccinera dem mot gasbrand eftersom vi alltid har tidigt betessläpp men en fördel med vaccineringen är att det också ger skydd mot stelkramp. Ungtackorna som föddes förra året skall ha en andra sputa om några veckor.

Sprutor 2019.jpg

I veckan som gått har alla tackor som skall lamma blivit klippta. Några av dem var rundare om magarna än andra och hade börjat få större juver. Övriga får vänta en vecka elller så på klippningen.

Draktiga 2019.jpg

Umgängesträningen av vår nya hund Zelda och fåren fortskrider. Zelda har inga störe problem med fåren. En tredjedel av fåren accepterar Zelda och kommer fram för att bli kliade trots att Zelda ligger bedvid oss. De övriga är fortfarande avvaktade och håller sig på några meters avstånd.

Zelda och Elina.jpg

Nu är det bara fyra veckor kvar innan de första lammen föds. Det är alltid lika spännande inför lamningen.



20 februari - 2019


För en dryg vecka sedan har vi börjat ge våra dräktiga tackor kraftfoder. Vi börjar med ett hg för att sakta öka givan till ett ½ kg när de skall lamma i månadsskiftet april/maj. Enligt expertisen så är det bra att börja med extrafodret när fostren är ca två månader. Det är då som ullanlagen utvecklas och extra näring i den perioden gör att lammen får extra mycket hårsäckar d v s tät ull. Alla tackorna som skall ha extra foder går snällt in i utfodringshagen redan efter några dagar med undantag för Sofia. Henne får vi lock och lura att gå in. Hon lär sig nog också snart att det vankas godare mat i fållan än utanför.



16 februari - 2019


Idag har Lisskulla varit fri från flytningar i tre dagar. Det känns skönt att äntligen få släppa ut henne och Ida till de andra fåren efter hela 13 dagar i sjukbox. Först hade hon undertemp sedan fick hon feber men sista veckan har tempen varit bra men hon hade fortfarande små blodiga flytningar tills för tre dagar sedan. Tanken var att Lisskulla skulle få lamma en sista gång i år men ödet ville annorlunda. Hon får nu gå kvar som pensionär i flocken.



8 februari - 2019


Idag fick vi slutsvaret på obduktionen av Elias som dog för precis en månad sedan från SVA. Precis som SLU kommit fram till så led han av urinsten som satt igen uringångarna. Han hade ganska så mycket sten i urinblåsan. Vi lät göra en analys av stenarna som visade sig bestå av kisel. SLU sände med en fårägarrapport där de redogjorde för sjukdomsförloppet och gav råd för framtiden. Kisel är en beståndsdel i gräset och om baggarna inte dricker tillräckligt så kan kiselstenarna fällas ut i urinblåsan och sedan täppa till uringångarna. Rådet som vi fick var att se till att baggarna får helt nytt vatten varje dag helst två gånger om dagen. För att öka på deras törst så kan man salt deras foder. Nu skall vi till granngården och köpa fodersalt. Urinsten är inget som man vill att ens baggar skall råka ut för.



5 februari - 2019


Under natten till söndagen så föll det ca 3 dm med snö. Normalt brukar jag skotta undan snön med en snösläde. Den här snön var inte bara djup den var blöt och tung också. Det var bara att ta fram fyrhjulingen och montera på tvärplogen. När jag plogade mellan grinden och fårhuset så upptäckte jag två större blodfläckar under snön. Genast började vi undersöka om någon gjort sig illa. Vi kunde dock inte se att någon blödde från något sår. Slutligen upptäckte vi att Lisskulla var blodig bak och under svansen. Det var uppenbart att hon hade fått missfall. Hon fick flytta in i en box i fårhuset och hon fick Ida som sällskap. Efter att ha tvättat henne ren så tog vi tempen på henne. Hon hade då undertemperatur (375o C) och dålig aptit. Dagen efter så fortsatte hennes blodiga flytningar så vi kallade ut veterinären. Efter undersökning så ordinerade han antiinflammatoriskt och penicillin. Penicillinet skall hon ha två gånger om dygnet med tolv timmars mellanrum. Så nu har vi tidiga morgnar och sena kvällar när hon skall ha sina sprutor.

Sno 2019.jpg

Vår gammeltacka Karin 13 år har under en längre tid varit mycket stel och haft svårt att följa flocken. De senaste dagarna har hon fått ökade problem. När vi ändå hade veterinären på plats så lät vi henna komma till fårhimlen. Karin var sedan länge pensionerad men förra året hade hon andra planer för oss och lät sig tjuvbetäckas. Resultatet blev en otroligt trevlig svart tacka med vit stjärna i pannan Anna-Karin. Hon finns nu kvar i flocken och påminner oss om sin mor.

Karin 2006.jpgKarin 2011.jpgKarin 2014.jpg



1 februari - 2019


Vi har fått tillökning i familjen. Igår tog vi över en liten mörk flicka som är en blandning av dvärgpudel och Bichon frisé. Vår guddotter skaffade henne som valp för ett knappt år sedan. När hon nu bytt jobb så passade inte tiderna så att Zelda som hon heter kunde lämnas på hunddagis innan arbetet började. Efter visst övervägande bestämde vi oss för att ta hand om Zelda. Hon har fått träffa våra får och från Zeldas håll går det bra. För fåren är det lite större problem. De flesta är rädda för henne medan andra kommer fram och nosar på henne. Av de orädda så försöker några att stånga henne så vi får verkligen passa på dem. Vi misstänker att det kommer ta sin tid innan fåren accepterar Zelda som en kompis. Vi har dock goda förhoppningar om att så småningom blir goda vänner.

Zelda.jpg



13 januari - 2019


Nu har det mesta av julsnön försvunnit men det kommer säkert mer. Bättre med snö och lagom kyla än slask tycker vi.

Du som följer oss på hemsidan vet att flera av våra bagglamm som föddes 2018 flyttade till nya familjer för att där bli avelsbaggar.

Den 2 januari fick vi en hälsning från en av familjerna en av deras tackor hade nedkommit med två fina lamm. Sotaren heter den stolta pappan. Sotaren är född 22 april 2018 så han är verkligen en försigkommen kille. Räknar man baklänges från det datum som lammen föddes så var han bara 3½ månad gammal då han betäckte tackan. Vi vet ju att vissa bagglmm kan bli könsmogna väldigt tidigt men detta var ovanligt tidigt. Några dagar senare kom det ytterligare två lamm så Sotaren har varit en flitig kille. Vi ser fram emot få fler lammrapporter under våren.

 

Stormen blåste omkull flera träd i hagen som vi nu tagit hand om. Fåren fick idag grenar och kvistar dessutom fick de vår julgran som åkte ut idag. Mycket gott att mumsa på tyckte fåren.

 

Ingen av våra tackor som gick i betäckningsgrupperna har brunstat om så det verkar som om alla 9 är dräktiga.

Julgran.jpgTall.jpgSalg.jpg



11 januari - 2019


I dag fick vi vårt första lass med hösilage. Vi har köpt det från vänner i Piteå och haft det lagrat på en gård två mil ifrån oss i väntan på att börja utfodringen. att vi lagrar det på en annan gård beror på att vi inte har några maskiner att hantera balarna med och de är lite för tunga att hantera för hand. Nu får vi dem leverarade i omgångar med åtta balar åt gången. Det räcker ganska precis en månad. Fåren verkar gilla det nya fodret dock tar utfodringen lite längre tid jämfört med att använda småbalar.

Balar.jpgGott.jpg



8 januari - 2019


Vi har sorg i hagen. I eftermiddags flyttade Elias till fårhimlen. I fredags när vi skulle titta till fåren ge dem hö vatten och en kelstund upp täckte vi att Elias inte mådde bra. Han låg inne i baggarnas vindskydd medan de övriga baggarna köade vid stängslet mot tackorna &ndash på andra sidan stod Astrid som var i brunst.

 Astrid 2019.jpg

Vi förstod genast att något var fel. Elias reste sig men bakbenen vek sig och han hade mycket svårt att stå. Vi satte Elias in en egen box och kontaktade direkt jourhavande distriktsveterinären. Hon kom snabbt och undersökte Elias men kunde inte hitta något påtagligt fel förutom att han  inte hade någon styrka i bakbenen. Hon hade bett oss att ställa Elias på en bädd av papper för att förvissa oss om att han kunde kissa. Det kunde han.  Vår veterinär beslutade sig för att behandla på bred front dvs. ge B-vitamin/Selen antiinflammatoriskt samt antibiotika. Vi kom överens om att avvakta under helgen och ta ny kontakt på måndagen (igår). Elias blev bättre kunde stå/gå &rdquohyfsat bra&rdquo men var fortfarande klart ostadig på bakbenen. Eftersom symptomen var konstiga och veterinären inte hade någon klar diagnos föreslog hon att vi skulle höra med SLU om de kunde ta emot honom som patient. SLU har ju mycket större resurser att utreda &rdquooklara fall&rdquo. SLU hade precis öppnat efter julledigheten och välkomnade Elias som patient. Vi tömde snabbt ur fårtransporten som var full med hö och packade in Elias plus två sällskapsfår. Man ska ju aldrig lämnat ett får ensamt och eftersom &rdquopatienten&rdquo kan behöva undersökas/behandlas utanför sjukboxen är det alltid bäst att ta med två sällskapsfår annars blir ju sällskapsfåret ensamt. Denna gång blev det småbaggarna Hampus och Lill-Axel som fick agera sällskap. När de lämnade hagen och klev in i vagnen  kom alla baggkompisarna till staketet och bräkte oroligt de tyckte inte alls om att de tre skulle fara iväg.

När vi lämnade Elias på SLU var han hyfsat pigg han hade god aptit och smaskade i sig hösilaget som serverades. Idag på morgon blev han ordentligt undersökt veterinären på SLU hittade inte några andra fel än att han var ostadig på benen. Elias hade ingen förhöjd temp hade normala reflexer och visade inte någon smärta i bakbenen. Förutom att undersöka honom tog man dessutom ett antal blodprover för att se om dessa kunde ge någon ledtråd. När provsvaren kom på eftermiddagen visade det sig att hans njurfunktionsprover var extremt höga dessutom hade hans allmäntillstånd blivit sämre.  Han hade inte heller kissat något. Vi blev kontaktade per telefon för att ta beslut om vidare åtgärder. Alla tecken tydde på att han hade fått ett akut stopp  urinvägarna. Vi kom därför överens om att man skulle pröva att sedera honom och att via en slang i urinröret försöka spola ut eventuell sten &ndash om detta inte gick skulle han få en spruta och somna in. Man gjorde ett försök men dessvärre gick det inte. Det känns otroligt sorgligt att det inte gick att rädda honom men det kändes som om beslutet var det ända rätta. I morgon ska vi hämta hem Hampus och Lill-Axel.

Elias 2019-1.jpgElias 2019-2.jpgElias 2019-3.jpg

Elias var vår äldsta bagge han skulle ha fyllt 9 år i mars. Han var på många vis en riktig personlighet. Han hälsade alltid med ett Baa när vi kom till hagen och sa även  Baa om han tyckte att vi lämnade honom för tidigt. Han tyckte extra mycket om när vi kliade honom runt hornfästena. Elias var ju fläckig och de fläckiga får som vi har i hagen härstammar från honom. Det känns fint att vi har hans gener kvar. Sista gången han fick vara med i avel var till förra årets lamning. Hampus som följde med som sällskapsbagge är son till honom.

Meijt 2019.jpgMatilda 2019.jpgHampus 2019.jpg

 



2 januari - 2019


I natt kom Alfride och hälsade på i vår hage. Hon ställde till med lite oreda. Det första som mötte oss var ett bagghus utan tak. Hela taket hade lättat och låg bakom huset. Nästa syn var en tall som lagt sig över staketet. Det var bara att ta fram motorsågen och såga bort tallen och slänga in riset och de tunna delarna av stammen till fåren. De tog emot riset med glädje och började genast gnaga bark. Därefter var det dags för taket. När taket var på plats så hoppades vi att det var klart men ack vad vi bedrog oss. Spänningen i eltråden var bara 25% av vad den skulle vara. Det var bara att ge sig ut och söka anledningen till spänningsfallet. Efter en stunds letande fann vi en stor gran som inte stått emot stormen. Än en gång fram med motorsågen. Ny kontroll av spänningen som nu var på rätt nivå. Som tur var så hade inga får skadats och trots att träden fallit över staketen så var de oskadade. Vi hade med andra ord lite tur i oturen.

Tak 1.jpgTak 2.jpgTall.jpg



26 december - 2018


Nu är det blidväder igen. Mycket av snön har smält bort men än så länge är det vitt i hagen.

Anna-Karin som föddes i februari har blivit en stor flicka. Hon kommer från vår skygga tacklinje men det vet hon inte om. Hon är väldigt kelig och lägger sig tätt intill  oss då vi sitter inne i fårhuset för dagens kelstund. Hennes mamma Karin är vårt äldsta får hon fyller 13 år i april.

Anna-Karin 2018.jpg

Vi har ju inte vårt vanliga hö i år utan har hö skördat från gamla ängar som stått outnyttjade under många år. Det går inte åt lika mycket hö som det brukar men fåren är bra i hullet och verkar nöjda. Vi hörde från någon som vet mer om hö än vad i gör att  hö som torkar på rot tidigt på sommaren innehåller mer näring än vad hö gör en &rdquonormal sommar&rdquo &ndash det kanske stämmer. Hur som helst så länge fåren verkar nöjda så är vi det också!

Nodho.jpg

Utanför betessäsongen ger vi fåren förutom hö antingen äpplen eller morötter + knäckebröd i bitar. Äpplena får vi av vänner med trädgårdar och morötter brukar vi köpa på Granngården. Årets varma torra sommar har även påverkat morötterna kan vi konstatera. Vanliga år brukar Granngårdens morötter vara stora och kraftiga (som fläskkorv ungefär). Årets morötter ser helt annorlunda ut de flesta är små som rädisor eller tunna sparris och många av dem har former som inte alls stämmer med vanliga morötter. Vi &rdquoserverar&rdquo fåren blandningen av morötter och knäckebröd i diskbaljor. Vi har en arbetsbänk i höförrådet när vi går dit för att hacka morötter och fördela &rdquogodiset&rdquo i baljorna kommer alltid några av fåren till grinden för att få sig en liten extra gobit. Och vi faller förstås &ndash som de vet!

morrotter.jpgNagot.jpg



25 december - 2018


Vi har passerat årets mörkaste dag  - men dagarna är väldigt korta.

Solner 1.jpgSolner 2.jpg



24 december - 2018


 Det blev en vit Jul. Som vanligt hade vi julfika ute hos fåren. Vissa får vill gärna fika med oss.

Sven 2018-2.jpgPepparkakor.jpg

Ida 2018-1.jpgAter ho.jpg



19 december - 2018


Äntligen riktigt med snö. Rent och snyggt i hagen och ljust då mörkret faller på. Vi hoppas på en vit Jul!

Idag fick fåren Julkort från Gudmor Gunnel. Hampus tittar lite närmare.Tackorna som skall betäckas har nu gått med sina baggar i 2½ vecka. de är troligen redan betäckta men för säkerhets skull så får de gå ihop fram till nyår. De tackor som inte skall lamma till våren brunstar också så klart. De går då ner till betäckningshagarna och trånar efter en bagge.

 

Lina 2018.jpgArne o Lina 2018.jpgHampus 2018-2.jpg

Alma 2018-1.jpgLars-O 2018.jpg



7 december - 2018


Nu har vi fått in en ovanlig ras i vår hage &ndash enhörningar.

I augusti upptäckt vi att vår nya bruna bagge Hampus hade fått en spricka tvärs sitt högra horn nära skallbenet. Han blödde till och från i några dagar men så upphörde det. Vår förhoppning var att hornet skulle växa fast igen. Han hade troligen stångats med någon av de andra baggarna. Hornet fortsatte att växa men sprickan fanns kvar. Den 25 oktober när vi kom till hagen så saknade han sitt högra horn och var lite blodig i ansiktet.

Hampus 2018 1.jpg

Veckan efter vi tog hem fåren från sommarbetet så rök Anton ihop med Sven. Anton fick skador på sina horn. På höger horn försvann hornämnet på en yta av 10cm x 4 cm så att pulpan var synlig. Anton hade tydligt ont av sin skada och under lång tid undvek han att utmana de andra baggarna. Tydligen så glömde han sedan bort att han skadat sitt horn för den 6 december när vi kom till hagen så var det första som vi såg ett stort horn som låg på marken. Ganska snart var klart att det kom från Anton. Än en gång hade han slagits med Sven som var skinnflådd på huvudet. Tur för Anton var att pulpan i hornet tydligen hade dragit sig tillbaka p g a den tidigare skadan så han blödde inte så mycket.

Anton 2018 1.jpgAnton 2018 3.jpgAnton 2018 2.jpg



2 december - 2018


Igår började det nya fåråret för oss. Vi satte ihop betäckningsgrupperna för lamningen 2019.

Det blev fyra killar som fått dela på totalt nio damer. Lill-Axel (svart) går med Lisskulla och Ulla-Karin. Lars-Olof (grå) går med Hanna-Greta och Julia. Säbb (brun/beige) går med Meijt och Malin. Daniel (vit) går med Emma-Maria Sofia och Matilda.

Tre av flickorna är bruna tre svarta och tre vita. Vi räknar med att få lamm i alla färger både enfärgade och sådana med vita tecken. Lisskulla är äldst av tackorna hon är född 2008 detta blir sista gången vi betäcker henne. Yngst är Julia och Sofia båda födda 2017. Daniel och Säbb är båda födda 2011 Lill-Axel och Lars-Olof är båda årslamm men redan välutrustade

Fem av tackorna visade tecken på brunst igår. Om det var i full brunst betyder det att lamningen kan köra igång 22 april 2019. Om 17 dagar vet vi är de inte betäckta brunstar de om då.

Daniel 2018.jpgLar-Olof 2018.jpg



27 oktober - 2018


Sedan ett antal veckor stödutfodrar vi fåren med hö. Höstbetet har varit alldeles för dåligt för att räcka till dem. Om det varit dåligt med tillväxten av gräs så har äppelskörden har varit dess då bättre. Vi har inte några egna äppelträd men vi har släkt vänner och kollegor som har dessdå fler. Vi har plockar massor av flyttlådor fulla av äpplen. Trädägarna tycker att det känns bra att frukten kommer till nytta och fåren är jätteförtjusta. För att inte fåren ska sätta i halsen skär vi äpplena i bitar. Fåren är väl medvetna om var vi förvarar frukten. När de ser att vi går in i &rdquorätt&rdquo lada håller de noggrann koll och när de hör ljudet av kniven som skär äpplena kan de inte hålla sig utan börjar att bräka för att vi ska skynda på. För att alla ska få smaka &rdquoserverar&rdquo vi äppelbitarna i var sin diskbalja.

 Ho 3.jpgDiskbaljor.jpg

Vintern har börjat göra sig påmind vissa nätter har temperaturen krupit under nollstrecket. Ullen växer ju snabbt på fåren så de har nu fått en tät ull på några centimeter sedan vi klippte dem. Säbb som ju tappade ullen i samband med angreppet av fluglarver har nu fått fin ny ull. På just det området har ullen blivit mycket mörkare än på resten var kroppen.

I torsdags då Bosse kom ut till hagen upptäckte han att en av våra småbaggar Hampus hade brutit av sitt högra horn. Vi vet inte hur det hade gått till &ndash om han fastnat eller om han stångats med någon av de andra baggarna. Han hade skadat samma horn tidigare i höst så att det satt lite löst i ena kanten. Vi hade hoppats att det skulle växa fast men nu blev det istället så att det gick helt av. Hampus är ju en av våra avelsbaggar han har fantastiskt vacker kastanjebrun ull som tur är spelar det ju inte någon roll att han är enhornad &ndash det är ju inte ärftligt.

Hampus.jpg

Förra helgen deltog vi med en utställning i &rdquoKUL med ULL&rdquo. Vi hade med oss våra vackra z-tvinnade garner i vitt beige grått brunt och svart samt vårt mjuka lammullsgarn i vitt grått brunt och svart. Vi hade förstås också med oss råull. Det blev en väldigt trevlig dag där vi pratade får ull och garn. Vi hoppas att ni som gick hem med garn och ull från oss blev riktigt nöjda.

KUL.jpg

Vi har så smått börjat att fundera på hur vi ska lägga upp årets betäckningsgrupper. Vi har ju 11 avelsbaggar att välja bland. Vi har baggar i alla färger och både enfärgade och de med vita tecken. En sak som är säker är i alla fall att Mats-Olle får hoppa över i år. Han betäckte väldigt många av våra tackor förra året både planerat och självförvållat. Hans lamm blev väldigt fina flera har vi sålt vidare till avel och några har vi behållit själva för att större variation vid avel..

Baggar 3.jpg

 



13 september - 2018


Idag blev de sista fåren klippta så nu är alla höstfina. Till helgen tänker vi väga allihop och samtidigt gör vi en hullbedömning. Generellt är de vid gott hull men de äldsta flickorna är lite smala så vi fortsätter att ge dem kraftfoder.



5 september - 2018


Direkt efter att vi levererat de sista livdjuren började Bosse att klippa fåren och gå igenom klövarna på dem. Vi klipper ju fåren tidigt för att ullen ska hinna växa ut innan vinterkylan kommer.

Bosse började med att klippa baggflocken. Det visade sig att baggarna hade fått fullt av fästingar. Det verkar som om den nya bagghagen var full av fästingar. Så det blev mycket plockande med pincett och alla behandlades med Baytocol. Eftersom det inte finns några fästingar på sommarbetet hade vi avvaktat med att sätta på fästingsmedel.

När baggarna kom tillbaka till vinterhagen så blev det en hel del bråk för att bestämma rangordningen. Säbb hade fått sår på huvudet. Vid den första besiktningen föreföll inte såren vara speciellt allvarliga. När Bosse började klippa Säbb upptäckte han fler sår som dolts av ullen och att flera av såren blivit fulla av fluglaver. Det var hemskt! Vi ringde vår veterinär för att få veta hur vi skulle göra. Vi spolade ur såren med massor av koksalt plockade bort alla larver vi såg med pincett spolade ur såren med väteperioxid och penslade därefter såren med Spotinor (ett fästingsmedel och flugmedel som man kan ha i sår). Dessutom fick han avmaskningsmedel genom munnen och för att förebygga sekundärinfektion fick han också en kur med antibiotika. Därefter bandagerade vi såren. Det var dock svårt att komma åt såren så vi bestämde med vår veterinär att hon dagen därpå skulle söva honom för att komma åt såren ordentligt. Det fungerade bra och nu efter en vecka läker såren larverna är borta och Säbb är pigg.

Frisor.jpgSabb2 2018.jpg



1 september - 2018


Sista turen med leverans av tack- och bagglamm gick söder ut. Vi levererade livdjur både till nya familjer och till gamla fårvänner. Fyra av lammen - Berit och Greta samt Gösta och Ernst ska bli gossefår hos en Ryttarförening i Småland. De fick ett varmt välkomnande av barn och hästar. Speciellt Berit och Greta är väldigt keliga så det passar perfekt. Pojkarna ska bli kastrerade.

Nykommling.jpgKompis.jpg

Baggen Frode flyttade till en gård som förra året köpte fyra lamm av oss. Nu är det dags för tackorna att bli mammor. Väldigt roligt att se dem och deras kastrerade baggkompisar igen.

Flickorna.jpg

Sören flyttade till en Familj i Västergötland som köpte tacklamm av oss förra året. Väldigt trevligt att möta flickorna igen och nu ska Sören se till att de blir mammor till våren.

Soren.jpg

Vi övernattade hos våra fårvänner i Dalsland. Det har blivit en väldigt trevlig tradition. De har köpt får av oss flera gånger så det är som att hälsa på hos släkten!

Gamla.jpg

Bartolomeus och Salomon flyttade till en familj i Värmland där de ska bli avelsbagge. Bartolomeus var vårt största bagglamm och Salomon vårt minsta så det är nog ingen tvekan om vem som kommer att bestämma.

De tre sista lammen Bojan Aina och Kalle flyttade till en gård i Värmland. Där blev det ett kärt återseende av lamm som vi levererade förra året. Vi åkte inte hem med en tom vagn utan hade då med oss 3 stora balar med hö som vår fantastiske fårvän hade slagit åt oss när han förstod vilken torka som vi haft.

Kalle.jpgHO.jpg



29 augusti - 2018


 I år fick fåren vara kvar extra länge på sommarbetet eftersom det till slut kom lite regn som gjorde att det började växa igen på sommarbetet.

Säg den idyll som varar för evigt. Nu har vi hållit ut så länge som vi kan på sommarbetet med hänsyn till de vardagliga arbetsuppgifterna.

Vemodigt.jpgSakna.jpg

Idag var det dags att flytta fåren från sommarbetet till vinterbetet. Vi anlitade samma djurtransportfirma som flyttade djuren i juni. Vi är väldigt nöjda med dem. Eftersom djurtransporten var väldigt stor (i två plan) passade vi på att samtidigt ta med oss hö. Undervåningen lastades med 3 ton hö i småbalar och övervåningen med får. Betet i hagarna var precis så dåligt som vi befarade om inte sämre. Det kommerbara att räcka några veckor men inte mer.

Baggarna fick komma till en helt ny hage med mycket sly vilket var bra med tanke på torkan. De fanns sig snabbt till rätta. Då vi flyttat fåren passade vi samtidigt på att skilja ut bagglammen.

Hemfard.jpgHolastning.jpg

Vnterbetet.jpgSkralt.jpg

Vi kommer i år behålla flera bagglamm och utökar vår flock av avelsbaggar så att det totalt bli 11 stycken killar.

Lars-Olov.jpgPerra.jpg



27 augusti - 2018


Så var det dags att göra vår andra tur för att leverera några av årets lamm till sina nya familjer. Förutom lamm från vår egen besättning hade vi också med ett gäng från några av de besättningar vi samarbetar med. Den här turen gick i Mellansverige.

Vår bagge Agaton flyttade till en familj som vi levererade tackor till förra året. Nu ska han tillsammans med ytterligare en baggkompis se att det blir tillökning på gården. Vi hoppas på att få rapporter nästa vår.

 Agaton.jpg

Bea och Betty flyttade också till en familj som vi levererade får till förra året &ndash småflickorna får dock vänta med att bli mammor ytterligare ett år.

När vi kommer till familjer som vi levererat livdjur till tidigare är det alltid väldigt roligt att se hur lammen vuxit.



19 augusti - 2018


Även i sommar har vi deltagit i får och hantverksdagar. Besökarna fick karda ull prova på att spinna med slända tova råttor och klappa lammen. Som alltid väldigt populärt och trots värmen kom många besökare.

Norrboda 1.jpgNorrboda 2.jpg

Bordet.jpgtov.jpgSlut pa .jpg

Första veckan i augusti var det dags för första leveransen av lamm. Det blev en lång resa ända norr ut med flera stopp. Slutmålet var till Norrbotten och Torneälven. Det var totalt 4 avelsbagglamm som flyttade till nya hem. Vi hade också med oss några tacklamm från en besättning som vi samarbetar med. I Piteå passade vi på att hälsa på några av våra fårvänner och de får som vi levererat till dem tidigare år. Det blev ett kärt återseende med såväl tvåbenta som fyrbenta!

Pitea 2.jpgBosse-Pelle.jpg

Barsken.jpgTore.jpgFinland.jpg

Det har också varit lite dramatik i hagen&hellip..

Förra veckan råkade vi ut för något som aldrig tidigare hänt hos oss men som vi hört talas om. Våra grannar larmade oss om att Elias var dålig och bara låg i hagen. När jag kom dit trodde jag först att han var död &ndash han låg på rygg stirrade i luften och hade benen i vädret. När jag kom närmare såg jag att han levde och tänkte då att jag skulle lägga över honom på mage. När jag gjorde det reste han sig genast upp och var OK - om än lite omskakad. Det som hänt var att han stångats med någon av de andra baggarna fallit omkull och hamnat på rygg som en skalbagge och klarade inte av att vända sig tillbaka. Vilken tur att grannarna larmade oss.

I förrgår blev lilla Elina (född i februari) ormbiten. När jag skulle titta till fåren såg jag direkt vad som hänt hon hade svullnat upp i ansiktet. Vi ringde och konsulterade Distriktsveterinären. Vi fick rådet att avvakta men hålla koll. När svullande ökade och hon började bli hängig bestämde vi oss för att åka in med henne. Hos veterinären fick hon 500ml ringer-lösning för att späda ut giftet i blodet. Man ger inte får serum eftersom det bara är testat på hundar och dessutom kan ge biverkningar. Vi tog med oss Elina hem hon piggade på sig och dagen därpå var svullnaden endast kvar under hakan. Vi fick lära oss att svullnaden brukar öka de första två timmarna och därefter sakta avklinga. Vi har ju haft får som blivit bitna förut och vet att den brukar sitta i några dagar.

Orm 1.jpgOrm 2.jpgOrm 3.jpg

Så var det de där med foder&hellip.

Vi brukar ge fåren foderknäcke som &rdquokvällsgodis&rdquo så för några veckor sedan var vi och fyllde på vårt lager. Det är ju ett fantastiskt äppelår så vi har blivit lovade äpplen av släkt och vänner med trädgårdar. Det skall nog bli lite godsaker till fåren under vintern. Baggarna har nu ätit upp allt bete i hagen som vi håller på att restaurera så de har fått återgå till sin gamla bagghage.

knacke.jpgBete bagg.jpg

Tack vare våra fantastiska fårvänner tror vi att vi nu har vi nu säkrat vårt vinterbehov av foder. Vi brukar ju bara använda småbalar med torrhö men i år blir de en blandning av småbalar hö stora balar hö och hösilage. Vi kommer ha foder från Dalsland Värmland Dalarna och Norrbotten. STORT tack till Maja & Lars Olle Annika & Anders och Agneta & Michael. Ni är fantastiska!

 

De sista dagarna har vi sorterat ull. Vi ska nämligen fylla på vårt lager med stickgarn.

Ull 1.jpgUll 2.jpgUll 3.jpg



29 juli - 2018


Denna sommar har inte liknat någon annan. Det började ganska vanligt även om det var ovanligt soligt. Sedan kom torkan. Betet vissnade i hagarna så vi blev tvungna att gå till våra grannar och tigga nya betesmarker. När vi sedan kontaktade vår leverantör av vinterfoder berättade de att de bara fått in 30 % av normalskörd det skulle inte ens räcka till deras egna djur. Efter att har ringt runt i hela Sverige i jakt på vinterfoder var det bara att ge upp. Ingen hade något hö till salu och de små partier som dök upp på sociala medier var sålda innan vi ens sett dem på telefonen. Nu var goda råd dyra. Vår levarantör av sommarfoder hade ingen andra skörd att ta hand om pga torkan. Vi frågade honom om han had tid över om vi kunde finna några åkrar att slå - det hade han. Tur i oturen är att i vår by så är det nästan bara vi som har djur förutom några som har hästar. Vi gick runt i alla gårdar och tingade hö på rot. Vi fick ihop 28 små "lindor" (ängar). Sedan var det bara för Anders och hans bröder att sätta igång. Totalt fick vi in drygt 12 ton hö ca 70% av vinterbehovet. Stort tack till Anders och hans bröder samt alla som upplät sina lindor. Från våra fårvänner har via tingat småposter med hö så vi har gott hopp om att få ihop vårt vinterbehov.

Sommar 18.jpgTorka.jpgHoskord.jpg

Vi bestämde oss också för att börja vattna på betena. Vi har en sjö som gränsar till hagarna så vi beställde en pumpslang och vattenspridare. Igår så kom de sista delarna till bevattningssystemet lagom till att vi provade om det fungerade så kom regnet det har öst ner i tre omgångar så här långt.

På onsdag den 1 augusti så bär det av på lammleveransresa. Den går via Härnösand Örnsköldsvik Luleå till Tornedalen. Resan söderut får anstå till september.

 



29 juni - 2018


Vi önskar alla som följer vår hemsida en skön sommar!

Sommmarkort 2.jpg



11 juni - 2018


I år har vi 60 får inkl lamm som skall transporteras till sommarbetet. Vi bestämde oss för att pröva en ny transportvariant. I år bokade vi en stor djurtransport så att alla fåren kan åka i en omgång. Redan kl 06.00 började vi lasta fåren i vinterhagen 20 min senare var allt klart och transporten kunde rulla iväg. Kl 11.30 lastade vi av fåren på sommarbetet. Tackorna fick komma till sitt ordinarie bete. De kände genast igen sig och sprang snabbt hem till fårhuset trots att de lastades av längst bort i hagen. Baggarna fick komma till ett nytt bete där de inte gått tidigare. de hade lite svårt att finna sitt nya bagghus men med lite hjälp så fann de sig till rätta. 

Djurtp.jpgNya bagghuset.jpg



16 maj - 2018


Idag så släppte vi ut alla nya lamm med sina mammor på grönbetet. Inledningsvis uppstod viss förvirring. Lammen mötte nya får som de tidigare inte träffat. Vissa mammor blev så upptagna av allt grönt gräs så att de för en kort tid glömde sina lamm. Snart var ordningen återställd. Lammen hittade sina mammor och de nya fåren var inte så farliga. Nu rusar lammen runt i hagen och klättrar upp på alla stenar.

Utslapta.jpgUtslapta.jpgstorre.jpg



12 maj - 2018


Nu har alla tackorna lammat färdigt. Sist ut var Lina som nedkom med två bruna bagglamm med vita tecken. I år fick vi 29 lamm 19 av dem var bagglamm. Naturen rår man inte på utan den ställer till med en del spratt. Som tur är har vi samarbetspartner så nästan alla som väntar på lamm till hösten kommer att få lamm levererade. Årets färger blev brunt och svart. Trots att det var 5 vita tackor som lammade blev det bara ett vitt lamm. Förra året blev det tvärt om.



11 maj - 2018


Vi har varit lite dåliga på att uppdatera hemsidan med alla lamningar. Den 4:e maj så lammade Meijt hon fick ett bagg- och ett tacklamm båda bruna med vita tecken. Dagen efter lammade Astrid på ny rekordtid. Tre svarta bagglamm på 30 minuter. Den 6:e maj var det Malins tur två bagglamm ett brunt och ett svart. Sedan blev det en paus på tre dagar innan Alva nedkom med två tacklamm ett svart och ett brunt. Dagen efter fick Alma två bagglamm båda bruna. Idag på morgonen födde Kersti en brun pojke och en svart flicka. Pojken tänkte komma med svansen först så honom fick Bosse &rdquoputta in&rdquo och därefter hjälpa ut. Nu önskar vi oss tacklamm från Lina som fortfarande inte har lammat.



8 maj - 2018


Sedan några veckor tillbaka har fåren fått nytt sällskap i hagen. Det är två tranor som en tid har kommit på besök i fårhagen. De är relativt orädda de kommer som närmast ca 25 meter om man sitter stilla. De bryr sig inte speciellt om att fåren betar i samma hage men om de kommer för nära så drar de sig undan några meter. Vi tror at de häckar någonstans i närheten vi får väl se om de kommer med några ungar längre fram.

Nya kamrater.jpg



4 maj - 2018


Varje år innan betessläpp så tar vi träckprov på våra får. Vi har varit glada för vi har inte haft sådana mängder eller sorter så att vi har behövt avmaska under de 14 år som vi har haft fåren. Dröm om vår förvåning när resultatet kom från laboratoriet som visade att våra baggar hade parasitproblem. Efter konsultationer med Gård & Djurhälsan så bestämde vi oss för att avmaska och låta dem gå kvar på ströbädd. För säkerhets skull så avmaskade vi även tackorna. Sedan var det bara att vänta ta nya prover och sedan invänta svar från analysen. Analysen gjordes både med mikroskop och odling. När svaret kom så var alla resultat negativa d v s positivt för oss. Alla fåren var parasitfria. Baggarna släpptes ut i tackornas andra hage och tackorna inklusive lammen födda i februari släpptes i första hagen. Kvar på ströbädden går nu nylammade tackor och de som ännu inte lammat. Bagghagen får nu vila hela sommaren och nästa vinter. Vi hade tur i oturen för vi håller på att färdigställa en ny vår- och hösthage till baggarna. På sommarbetet väntar också en nystängslad bagghage.



30 april - 2018


Nu på morgonen så vaknade vi av ett liv i hagen där de blivande mammorna går. Yrvakna for vi upp och fann Karolina som försökte ta över Ulla-Karins lamm. Något som inte uppskattades av varken Ulla-Karin eller lammen. Vi föste snabbt in den lammsjuka Karolina i en lammbox där hon straxt födde två bruna lamm med vita hättor. En bagge och en tacka. Baggen har även vita strumpor på bakbenen. Alla tre är piga och krya. Nu återstår sju tackor som skall lamma. Vi håller tummarna för att det skall gå smärtfritt.



29 april - 2018


Igår hade det gått nästan en vecka efter första lamning utan några nya lamm. Men på kvällen födde Hanna-Greta två bagglamm. Den första brun och den andra svart. Båda var lite svaga från födseln. Den bruna repade på sig och började dia. Den svarta ville inte ställa sig upp och diade inte varför vi fick stödmata honom. Han såg allmänt ömklig ut och hade svårt att hålla temperaturen varför han fick sova i sovsäcken hos Bosse under natten och på dagen fick han ligga i värmen från spisen. Trots at vi idag på morgonen kallade ut veterinären så somnade han in på eftermiddagen.



27 april - 2018


I söndags den 22 lammade Ulla-Karin. Hon fick två fina svarta lamm en av vartdera könet. Några timmar efter lamningen upptäckte vi att hon började se hängig ut och inte hade någon matlust. Nu hade hon också fått diarré. Något senare så började hon visa att hon hade ont i frambenen. Den tillkallade veterinären ställde diagnosen &rdquofång&rdquo. Ulla-Karin fick smärtstillande och dropp med socker eftersom hon inte ville äta och dricka. Sedan tidigare visste vi att får kunde få fång i sällsynta fall. För hästar är ju fång ofta förknippat med dieten men nu fick vi lär oss att fång på får kan utlösas av stress. I detta fall trodde veterinären att lamningen i kombination med diarrén hade utlöst sjukdomen. Fång är tydligen blödningar i klövspalten som förorsakar smärta. Hon fick injektioner med antiinflammatoriskt. Dagen efter hade hon ont även i bakbenen. Veterinären hade sagt att det ofta började fram för att sprida sig även till bakbenen. Efter tre dagar hade hon repat sig och kunde gå normalt och aptiten kom så smått tillbaka. Så idag har vi släppt ut henne och lammen ur lammboxen. Nu mår alla tre bra.



15 april - 2018


Äntligen kom våren och värmen. Bosse började klippa fåren vid Påsk och har nu klippt allihop. När ullfällen föll av så avslöjades runda fina magar hos de 10 tackor som ska lamma inom kort. Alla har börjat att få juver. Ulla-Karin har störst så vi tror att hon kommer lamma först. Får se om vi gissar rätt. Igår fick de den sista dosen Selen. Vi gick igenom lamningsapoteket och ska bara fylla på med lite råmjölkspulver sen så är vi redo för nästa omgång lamm.

Sofia och Julia våra ungtackor från förra året krympte rejält efter klippningen nu ser man att de verkligen bara är &rdquotonårsflickor&rdquo.

Några av våra äldre får är lite väl smala så dem ger vi extra kraftfoder trots att de inte har några lamm i magen. Vi och fåren längtar efter gröna ängar med härligt gräs. Snart så!

Efter som det inte är så långt tills att vi öppnar upp hagarna har vi idag samlat in träckprov för analys av parasiter. Det gäller att ha tålamod när man ska fylla de små plastpåsarna men när fåren reser sig efter att ha legat och idisslat då gäller det att vara på hugget. Vi räknar med att få parasitsvaren i mitten av veckan.

Lammen som föddes i februari är pigga busiga och växer så att det knakar. Kajsa-Stinas lille bagge är helt uppfödd på lammvälling och Elins bruna tacklamm har vi stödmatat. När de kalla nätterna försvann kunde vi gå över från nappflaska till &rdquolammbar&rdquo. Sedan en tid äter nu alla lammen även hö och har börjat att idissla. Vi räknar med att inom kort helt sluta med att ge extra välling till våra flasklamm.



18 mars - 2018


Jaa vad ska man säga om denna vinter? Det finns bara ett ord kallt! Det är fortfarande kallt på nätterna (under minus 10) så lamm med mammor får vara inne med värmelampor på nätterna. På dagarna får de vara ute. Lammen gillar att vara ute och busa! Vissa dagar har det varit rikligt soligt med dagsmeja då njuter både vi och fåren. Gudmor Gunnel hälsade på med fika i hagen och då var förstås Arne på första plats och knyckte en av smörgåsarna! Det gäller att hålla koll på fikabordet.

Kajsa-Stina släppte aldrig ner någon mjölk så henens pojke är flasklamm till 100 %. Elins lilla bruna flicka äter på mamma men får inte så mycket som hon behöver (hennes bröder är större och tar för sig) så henne stödmatar vi. Sista veckan har vi introducerat en lammbar det tog några vändor innan de förstod hur de skulle göra. Bosse agerade fårmamma och kliar dom på ryggen då de åt och då går det mycket bättre. Nu fungerar lammbaren fint och lammen förse sig själva då de är hungriga. Vi försöker att få lammen så lite präglade på oss som möjligt vi vill att de ska följa sina mammor för att av dem ska lära sig hur ett får beter sig.

Nästa lamningsomgång börjar också dra ihop sig &ndash 6 veckor kvar till start. Igår fick de10 tackorna som ska lamma sin första dos med selen. Egentligen borde de klippas nästa vecka men vi väntar nog ett tag till &ndash det är alldeles för kallt.



4 mars - 2018


Idag var det dags för lammen att komma ut i vinterhagen. Medan det varit riktigt kallt så har vi hållit dom inne i fårhuset. Nu är det bara någon minusgrad på dagarna och då tyckte vi att det var dags för lammen att vidga sin världsbild. Som alltid när tackorna varit ifrån varandra en tid så uppstår det små rivalstrider men de går över inom någon timme eller så. Mest frustrerad blev nog ändock Sofia som varit väldigt tajt med sin mamma Ida. Nu kom Ida ut med två små flickor vilket inte gjorde Sofia glad.

Kari o Karin.jpgUlla-Karin o Ida.jpgSofia jagar.jpg



28 februari - 2018


Vintern håller i sig. Temperaturen håller sig fortfarande mellan minus 10 och 15 grader. Däremot så varierar vädret ändå. På förmiddagen var det fullt snöoväder medan eftermiddagen bjöd på strålande vintersol. Två gånger har jag varit tvungen att skotta infartsvägen ca 100 m. Under tiden har plogbilen plogat igen infarten tre gånger. Visst blir man glad. Tackorna med lamm får hålla sig inne så länge som kylan håller i sig det skall bli spännande att se vad lammen tycker om snön när de släpps ut så småning om. Just nu busar lammen runt inne i fårhuset de jagar varadra hoppar upp i krubborna och klättrar på sina mammor.

snoovader.jpgslut pa.jpgBusar.jpg



27 februari - 2018


Nu har vintern slagit till ordentligt i hagen. Flera dagar med temperaturer mellan 10 och 15 minusgrader och massor med snö. Trots det så är fåren ute i snön. För att motverka att vattnet frysr så har vi isolerat vattenkärlen och ger fåren varmvatten två gånger per dygn.

Tackorna som lammat är inne med sina lamm och de får lite extra hjälp av de värmelampor som vi monterat upp. Kajsa-Stina har inte släppt ner sin mjölk så vi får ge hennes bagglamm mjölkersättning var fjärde timme.

Nu.jpgKarin 2018 lamm.jpgKari 2018 lamm.jpg

Ida 2018 lamm.jpgElin 2018 lamm.jpgKajsa-Stina 2018 lamm.jpg



24 februari - 2018


Den senaste veckan har varit intensiv och full av utmaningar. Den 21 februari hade vi mitt-dag för lamningen enligt dräktighetstabellen och vår räknesnurra här på hemsidan. Vi började därför vår intensivövervakning förra lördagen den 17 februari. De dräktiga tackorna tog vi in i fårhuset redan på torsdagen för att vara säkra på att vi inte skulle få en lamning mitt i snön. Det blev 5 flickor som fick komma in. I sista sekund insåg vi att även Ida skulle få lamm. Helt omöjligt att avgöra om magarna var runda eftersom fåren har så lång och tät ull men Idas juver började att växa och då visste vi att även hon hade blivit välsignad.

Vi visste via väderprognoserna att det skulle bli kallt väder så vi hade förberett så mycket som möjligt. Vi hade monterat in värmelampor (vi har ju ingen el så vi driver dem via ett bensindrivet elverk). Vi satte även upp köldspärrarna i plast som fåren i stora flocken inte gillade. När temperaturen föll ytterligare visade det sig att våra åtgärder inte räckte till &ndash vattenhinkarna inne frös trots att vi hällt i varmvatten två gånger per dygn. Så vi monterade varma vaddtäcken i dörröppningarna. Idag har vi dessutom satt igen luftspalten i taket med säckar fyllda med ull. Nu känns temperaturen mycket bättre.

Den 19:e körde lamningen igång. Först lammade Karin som är hela 12 år gammal. Mitt på dagen fick hon en svart tacka och en brun bagge tyvärr kom inte baggen igång att andas så det blev ett lamm. Karin är en jätteduktig mamma och lammet är stort och piggt. Vi kommer att behålla den lilla flickan i flocken hon är foundernära och dessutom Karins sista lamm. På eftermiddagen märkte vi att det började vara dags för Kari. Hon hade tydliga förvärkar under många timmar utan att något hände. Vi tyckte dessutom att hon verkade svag i benen så vi tillkallade jourhavande veterinär. Kari fick kalkinjektioner och veterinären drog ut hennes två lamm. Det blev två jättesöta svartvitfläckiga pojkar. Det var första gången som vi fått en tacka med kalkbrist.

Dagen därpå fick Ida två söta flickor en brun och en svart. Båda har vita tecken i ansiktet de är lika som bär förutom grundfärgen. Ida har ju bara en spene och den är väldigt stor. Först hade därför lammen svårt att dia så vi hjälpte till med nappflaska. Nu fungerar det mycket bättre. Onsdag blev en vilodag. Tidigt på torsdag morgon lammade Elin. Även hon hade legat länge med förvärkar utan att något hände. Eftersom det inte kändes något foster då jag kände efter &rdquoytligt&rdquo bestämde vi att Bosse skulle &rdquogå in&rdquo och känna efter i livmodern. Vi tvättade efter konstens alla regler använde veterinärhandskar och glidslem. Där inne fanns tre lamm (två pojkar en vit en brun och en brun flicka) som Bosse drog ut hela och pigga. Orsaken till att de inte kom ut som de skulle var att det första lammet låg med sätesbjudning. Bosse blev nattens hjälte han fick trycka in lammet räta ut bakbenen och hjälpa lammet ut baklänges. Kajsa-Stina fick sedan ett stort fint svart bagglamm på eftermiddagen. Lamningen gick jättebra men dessvärre har inte hennes mjölk runnit till så vi matar hennes pojke med nappflaska. Råmjölk fick han genom att vi mjölkade ut lite från en av de andra tackorna. Normalt brukar våra lamningar gå lätt utan problem att det blev så mycket krångel i denna gång berodde nog på att tackorna är så pass gamla. Vi håller tummarna för att vårlamningen går dess då lättare.

Nu har det lugnat ner sig och det känns som om det börjar bli ordning på allt men det är en utmaning att ha lamning i februari utan el och vatten. Allt går dock att lösa bara man är kreativ. Nu har vi ju i alla fall säkrat staketet mellan tackor och baggar ännu mer så förhoppningsvis är det bara vi som bestämmer när lamningen ska ske fortsättningsvis.

Vi har också hunnit väga lammen vi gör det då de är 1 dygn gamla Karins tacka vägde 4.2 kg Karis pojkar31 och 32 kg Idas flickor 28 och 37 kg Elins trillingar vägde 34 & 35 &42 kg och Kajsa-Stinas bagge vägde 47 kg.

Nu längtar vi efter mildare väder och vår!



11 februari - 2018


Den här helgen har vi varit flitiga i fårhagen. Eftersom vi får första lamningen nu i februari bestämde vi oss för att köpa och montera köldridåer till fårhuset. Köldridån består av breda remsor i 3mm tjock plast som man hänger upp som ett draperi. I lördags var det dags att klippa till remsorna i lagom länger och montera. Johannes var mycket nyfiken och stod och tittade på när Bosse skar till plasten och skruvade på beslagen. Fåren uppskattade dock inte det nya draperiet utan tyckte att det var jätteläskigt. Ingen vågade gå in i fårhuset trots att vi lockade med godsaker. Som tur är går det lätt att hänga upp och ta ner remsorna så vi monterade ned alla utom en i respektive dörrhål.

Johannes 2018.jpgJohannes 2018-2.jpgBerget 2018.jpg

Idag söndag ordnade vi en extra krubba åt tackorna. Det var en gammal krubba som vi byggde åt baggarna för många år sedan men som nu inte användes längre. Efter en hel del arbete lyckades vi transportera ned krubban från bagghagen till tackorna. Eftersom krubban har tak så kan den stå fritt ute. Det känns bra med denna extra matplats eftersom vi kommer att &rdquostänga av&rdquo en stor del av krubborna inne då lamningen börjar om en vecka. Det är viktigt att fåren stora som små får bra med plats att äta. Sedan är det ändock så att det alltid är någon höbal som är extra god och där trängs alla i alla fall. Bosse passade också på att fälla några aspar vilket uppskattades av fåren.

Nya krubban 2018.jpgAsp 2018.jpgUlla-Karin 2018.jpg



28 januari - 2018


Nu börjar magarna puta på tackorna som ska lamma inom kort. Idag fick de sin andra dos av selen. Vi passade också på att klippa bort den längsta ullen under svansen och runt juvret. Normalt brukar vi klippa tackorna en månad före lamning men det är inte aktuellt nu. Det är alldeles för kallt. Vi har också gått igenom lamningsapoteket och fyllt på med det som behövdes. Tyvärr har vissa preparat väldigt kort hållbarhet. En säck med lammnäring har vi också på lut om det skulle behövas.

Intet är som väntans tider&hellip..

Karin 2108.jpg



24 januari - 2018


En månad sedan julafton. För drygt en vecka sedan kom snön som vi saknade på julafton. Bra tycker vi och fåren ljusare och torrare i hagen. Alla mår finfint och förra årets lamm tycker att det är roligt att busa i snön.

 Emma-Maria 2018.jpgHanna-Greta 2018.jpgJohanna 2018.jpg

Malin 2018.jpgFika 2018.jpg

Våra Värmlandsfår producerar ju jättefin ull och vi säljer en hel del till konsthantverkare. Förra veckan var vi på vernissage och besökte en utställning som heter "Fuzzy things". Så här stod det i programförklaringen: Det är härligt elastiskt varmt och lockigt. Det kan vara stickigt och fett men också mjukt och fluffigt. Det krymper när man gnuggar det det är naturligt flamskyddar och till viss del självrengörande. Det är naturligt nedbrytbart. I utställningen fuzzy things visar konst- och designgruppen Jutro Kollektiv objekt av svensk ull för hemmet. Mattor vaser kärl och belysning.

En av utställarna Sophia Wallgren hade använt ull från våra får för att skapa kärl. Man kan nästa ana att Sophia också är keramiker.

20180111_194402.jpg20180111_194402.jpg



5 januari - 2018


Så har vi redan hunnit in 2018. Den januari gav vi de fyra tackorna som förmodas lamma i februari sin första dos selen (Selevitan) &ndash första dosen ges 6 veckor innan beräknad lamning. Eftersom de inte riktigt gillar smaken och vi vill vara säkra på att de verkligen får i sig selenet blandar vi upp pulvret med lite vatten och sprutar in det i munnen.

Vi håller noga koll på de tackor som gick i betäckningsgrupper fram till och med Annandagen. Ingen av dem har brunstat om så vi känner oss säkra på att de nu är dräktiga allihop. Det har ju &rdquovänt&rdquo men dagarna känns fortfarande väldigt korta.

Vi har fått många trevliga julhälsningar från de familjer som köpt lamm från oss. Det är väldigt trevligt att höra att fåren mår bra och extra roligt att få bilder på fåren.



26 december - 2017


Igår avslutade vi betäckningsgrupperna. Tackorna fick flytta tillbaka till stora flocken och baggarna fick komma tillbaka till killgänget. När vi öppnade upp hagarna sprang de glatt tillbaka. De tre baggarna ledde vi en och en i koppel genom tackhagen upp till bagghagen. De var inte riktigt lika glada de hade nog gärna stannat kvar i stora hagen med alla flickor. Våra tre kastrerade baggar gillade inte alls besöket av avelsbaggar. De passade på att stånga dem där bak. Anders var extra arg på Mats-Olle så han fick en puff framifrån.

 Det blir alltid stökigt när baggarna varit ifrån varandra och vi sätter ihop dem igen. För att undvika allt för hårda smällar sätter vi ihop dem i ett trångt utrymmer som vi ordnar med hjälp av några lösa fårgrindar. Så får de stå över natten och gruffa morgonen därpå är rangordningen klar igen och vi kan släppa ut dem i vanliga hagen. Det brukar fungera jättebra och det gjorde det även i år.

Tackorna som ska lamma i februari får sin extra ranson med kraftfoder. Om knappt en vecka ska de få sin första dos med Selevitan.

Elias 2017.jpgTackor 2017.jpg



24 december - 2017


Julfton firade vi på traditionellt sätt men julfka ute hos fåren på förmiddagen. Det blev en grön och mild jul igen så det var riktigt skönt att sitta utmed väggen vid fårhuset. Vi började med den vanlig utfodringen: hö och färskt vatten påfyllning av mineraler och baljor till var och en med morötter i bitar och knäckebröd. Knäckebrödet kommer från Leksandsbröd vi och fåren tycker att det är lika gott &ndash vi äter prima vara medan fåren nöjer sig med de som klassas som djurfoder. Dessutom har vi som tradition att fåren får varsin pepparkaka något som de älskar. Det är väl inte det optimala fodret för fåren men en kaka om året unnar vi dem.

Dagarna före jul fick vi slutsvar från obduktionen av Jerk det visade sig att vi hade helt fel. Han hade inte alls någon urinsten utan hade drabbats av en alvarlig akut lunginflammation som gjorde att han fick cirkulationssvikt och dog. Troligtvis hade bakterier från såret som han fått då han stångats &rdquovandrat&rdquo via bihålorna och kommit ner i lungorna. Vi hade aldrig kunnat gissa oss till det dagen innan han dog var han precis som vanligt pigg och kelig. Vi förstår vad man menar med att får är väldigt bra på att dölja att de inte mår bra. Trots vår dagliga tillsyn hade vi inte märkt några tecken alls på at han inte mådde bra.

Vi har haft fåren gående i betäckningsgrupper i drygt tre veckor nu. Vi räknar med att alla blivit betäckta. Hanna-Greta som blev betäckt första dagen (2 december) har inte brunsta om så vi räknar med att hon blir först &ndash så tidigaste lamning för denna grupp blir 23 april. De som blev betäckta av Mats-Olle 29 september kommer ju lamma redan i februari. Vi är fortfarande osäkra på hur många det blir. Vi är säkra på två Elin och Kari men vi misstänker att även Kajsa-Stina och Karin blev betäckta. Vi ger dem alla 4 extrafoder och kommer även ge dem selen för att vara på säkra sidan.

GJ 17-1.jpgGJ 17-2.jpg

GJ 17-1.jpgGJ 17-4.jpg



2 december - 2017


Idag satte vi ihop betäckningsgrupperna. I år är det Elias Anton och Mats-Olle som får äran att bli fäder åt nästa års lamm. Totalt släppte vi in 10 tackor för betäckningen. Redan tidigare hade lilla Mats-Olle tagit sig igenom staketet och betäckt tre tackor. Det innebär att vi nästa år får två lamningsomgångar. den första blir i mitten av februari och den andra i månadsskiftet april -maj.



22 november - 2017


jerk 4-17.jpg

Idag dog Jerk. Det var inte alls väntat. Jerk föddes 2011 och var i sina bästa år. Vi hade faktiskt precis pratat om att det var så skönt att alla var pigga och krya. Men när vi idag skulle utfodra fåren såg vi direkt att Jerk inte mådde bra. Han stod bara rakt upp och ner och såg hängig ut och kom inte fram som han alltid brukar göra då vi kommer. Vi hade tänkt att tempa honom. Men efter en kort stund blev han akut sämre och la sig ner han andades snabbt och vi såg att han hade ont. Vi ringde därför direkt till veterinärjouren. I väntan på veterinären satt vi hela tiden hos Jerk för att han skulle känna sig trygg. Vi misstänkte att han kanske fått urinsten eftersom han insjuknade så snabbt. När veterinären kom fick han smärtstillande och kramplösande medicin intravenöst dessutom prövade hon att klippa av det maskformiga bihanget. Dessvärre hjälpte inte något av detta utan han dog i Bosse famn. Vi vill förstås veta varför han dog så vi har nu lämnat in hans kropp för obduktion. Om det var urinsten han dog av har vi bett att få en analys av stenen för att se om det är något i vårt foder som orsakat problemen. Just nu får baggarna enbart torrhö och mineraler men man vet ju aldrig. En reflektion som man gör när sådant här händer. Vi förstår inte de fårägare som hävdar att daglig tillsyn av fåren är onödig. Vi skulle för allt i värden inte velat att Jerk skulle fått lida längre än vad han gjorde.

 Jerk 1-17.jpgJerk 1-17.jpg

Jerk var en av våra favoritpojkar och vi hade räknat med att ha kvar honom i många år till. Redan som litet lamm var han otroligt kelig och sällskaplig. Han kom alltid fram för at bli klappad och när man gjorde det så la han sig bredvid en som en hund. Han fortsatte så hela sitt liv. Han var inte bara trevlig utan dessutom vacker med sin svarta färg och stora vida horn. Han är en av baggarna som vi har som logga här på hemsidan. Vi har ju många avelsbaggar så till lamningen 2018 hade vi inte tänkt att använda honom eftersom han fick bli pappa till många av lammen förra året. Nu när han inte finns kvar längre känns det extra roligt att veta att tre av hans sönder Mat-Olle kvar hos oss Olle i Dalsland och Julius i Roslagen kommer föra hans gener vidare som avelsbaggar. Kvar i flocken har vi också två av hans döttrar Astrid och Sofia.

Jerk 3-17.jpg

Det känns väldigt tomt i bagghagen trots att det finns sex fina pojkar kvar där. Det tar ett tag att vänja sig. Jerk kommer alltid finnas kvar i våra hjärtan som en väldigt speciell bagge. Nu hoppas och tror vi att han får ett fint liv i fårhimlens gröna hagar.



11 november - 2017


Nu är hösten definitivt här. Dagarna blir allt kortare och vi behöver använda våra ficklampor på kvällarna för att kunna räkna in fåren. Grindarna till sommarhagarna är stängda och fåren går i vinterhagen. Regniga dagar ligger de gärna under sitt tak ute och idisslar i godan ro. Är det riktigt ruskigt så lägger de sig inomhus. Ströbädden har redan börjat brinna på sina ställen och värmer gott. Mitt på dagen i sol och lä kan det fortfarande vara så skönt att man kan fika ute. Detta är något som både vi och fåren gillar &ndash vem vet kanske det nalkas något gott!

Vinterstangt.jpgIda fika.jpgLisskulla njuter i solen.jpg

I och med att vi släppte upp tackorna i vinterhagen går de &rdquovägg-i-vägg&rdquo med baggarna. För att inte ännu en gång hitta någon av pojkarna i fel hage har vi förstärkt staketet som går mellan hagarna. Det är nu dubbla nät varav det ena har fixknut och små rutor staketet är 1.40 högt och dessutom har vi träribbor. Baggarna tittade förundrat på när Bosse jobbade med staketet. Efter denna förstärkning räknar vi med att vi tagit över kommandot för vem som ska gå med vem &ndash och när.

Eftersom vi nu har 7 avelsbaggar har vi bestämt oss för att utöka baggarnas boning. Bosse håller på att snickra för fullt och jag målar. Det blir tjusigt tycker vi får se vad baggarna anser.

Undrar.jpgHar du tid.jpg



30 oktober - 2017


Tackorna Kari och Elin brunstade inte om så nu är vi säkra på att det blir lamning vecka 7/8 nästa år. Vi hoppas på en mild vinter.

Just nu håller vi extra noga koll på de övriga tackorna för att kunna pricka in deras brunstcyklar på så vis kan vi senare på ett enklare sätt se om de blivit betäckta då de går med sina baggar i december. Vi har redan börjat fundera på vilka tackor som ska gå med vilken bagge. Under de närmaste veckorna kommer vi ringa runt till de familjer som beställt livdjur till 2018 för att stämma av inför betäckningen. Om du är intresserad av att boka livdjur till nästa år är det hög tid att göra det nu. Om en månad sätter vi ihop betäckningsgrupperna.

Fåren äter sedan under ett antal veckor bara hö betet är slut. Det går åt 8 småbalar per dag. Vi håller för fullt på att köra hem hö från vår hö-leverantör för att fylla vårt mellanlager ute i hagen med hö. Det går åt cirka 16 ton över vintern så det blir många lass.

Förra helgen deltog vi vid en temadag om ull som anordnades av Stockholms Läns hemslöjdskonsulenter. Vi hade en utställning där vi sålde råull och garn. Vi träffade väldigt många trevliga personer intresserade av får och ull. De var många spinnerskor som köpte ull för att spinna sitt eget garn. Ullen från Värmlandsfår är lätt att tova så många köpte också ull för att tova. Det glansiga z-tvinnade 2 trådiga garnet i naturfärger liksom det 3 trådiga mjuka lammullsgarnet var populärt bland de som stickar. Själva inhandlade vi täcken stoppade av ull från en av grannutställarna.



29 september - 2017


Idag när vi kom ut till hagen var det ett får för mycket i tackflocken. Mitt bland flickorna gick en liten svart kille med vit pannfläck. På något sätt hade Mats-Olle lyckats ta sig in i hagen. Han är ju fortfarande rätt liten så han hade tryckt sig genom rutorna på staketet. Han var tydligt intresserad av två av tackorna &ndash Elin och Kari. Vi vet inte om han är könsmogen ännu men troligtvis är han det och i så fall kommer vi ha lamning i mitten av februari 2018. Tur att vi nu mer har en värmestuga. Det ingick i våra planer att låta Mats-Olle vara avelsbagge men vi hade tänkt att han skulle vänta till december. Han är ju väldigt tam så det var ingen svårighet att koppla upp honom och leda honom tillbaka till bagghagen. Väl tillbaka hos killana protesterade han stort genom att ställa sig vi staketet och bräka ett hest målbrotts bäää. Annars trivs Mats-Olle bra i baggflocken. Vi har ju tre kastrerade baggar bland tackorna nu Johannes Anders och Arne. De visade också klart att de var brunst på gång. Johannes knuffade dock bort småpojkarna han tyckte att flickorna var hans. Vi tycker att det är jättebra att ha kastrerade baggar bland tackorna. Tack vare dem kan vi pricka in de individuella brunstcyklarna för alla tackor. Vi kan därför tydligt se om de blivit betäckta. Tackorna har ju 17 dagars cyklar så blir det ingen brunst vet vi att de blivit betäckta. Vi kommer hålla extra utkik 15 till 17 oktober

Luktar gott.JPGJohannes vaktar.jpg



23 september - 2017


Lammen växer allt för fort. Innan man hinner blinka är de så stora att de skall flytta hemifrån. Idag var det dags för det sista lammet Julius att flytta hemifrån. Jämför bilderna nedan så ser ni hur han växt på bara två månader. Eftersom han skulle åka själv slapp han den stora transportvagnen. Lammen blir väldigt stressade om de transporteras ensamma. Han fick åka bak i vår XC 60 så att han hade sälskap av oss under transporten. Väl framme ville han inte stiga ur bilen utan låg lungt kvar i bagageutrymmet medan de nya ägarna inspekterade honom. När han hörde fåren från sitt nya hem vaknade dock intresset. Han ställdes in i en box med sin nya kompis Tommy en kastrerad bagge. Julius tyckte dock att tackorna utanför boxen var mer intressanta ett intresse som tackorna verkade dela.

Julius 2m.jpgTp Julius.jpgJulius o Tommy.jpg



17 september - 2017


Den här veckan har jag ägnat mig åt att klippa fåren. Jag använder mig av en klippstol till skillnad mot proffsklipparna som sätter på fåren på baken. En annan skillnad är ju också klipphastigheten. Proffsklipparna klipper alla på ca två timmar medan jag tar det lungt och klipper ungefär 15 stycken på en dag samtidigt som jag verkar klövarna och väger dem. De flesta fåren står lungt i klippstolen medan de klipps men lammen brukar sprattla lite. De har ju inte varit med om klippning tidigare! Nu är ialla fall alla fåren välfriserade. de verkar tycka att det är skönt att bli av med ullen. genom att klipa dem nu så hinner ullen växa ut inna kylan kommer.

Julius i klippstolen.jpgJulius klipppt.jpgNyklippta o nojda.jpg



28 augusti - 2017


 

Som du säker sett har vi tagit ledigt från datorn under hela sommaren. Så nu är det hög tid för en resumé. Det har ju varit en ovanligt kall och blåsig sommar något som fåren men inte vi uppskattat. Början av sommaren var väldigt torr det har därför varit ovanligt fritt från myggor och knott.  Torkan gjorde att återväxten i hagarna var dålig så det var tur att vi utökat vår betesmark.

I en av de nya hagarna växte det otroligt många små blåklockor det var alldeles blått. Vi hade tänkt att spara den hagen till dess att blommorna hade gått i frö men pga av torkan var vi tvungna att öppna upp den så på en dag var den blå ängen ett minne blott. Fåren verkligen älskar blåklockor.

Dricka 2017.jpgFlocken 2017.jpgBlaklockor 2017.jpg

Som vanligt fick några av fåren även medverka i ull och fårdagen på Ärteråsens fäbod. Vi tog med några av de tackor och lamm som tycker allra bäst om att bli klappade. Fåren var mycket populära bland barnen. Dessutom var fåren med i Gammelstan då Ore Hembygdsförening firade 90-års jubileum.

Norrboda.jpgNorrboda.jpg

Flera av årets bagglamm var bokade som sällskapsbaggar så de blev kastrerade. Vi har mycket god erfarenhet av att ha några kastrerarde baggar i flocken. De är sociala trevliga och har mycket fin ull. Bagglammen Anders och Arne som ska stanna kvar hos oss fanns bland dem som kastrerades. Eftersom det var flera stycken lassade vi dem i vagnen och körde till Distriktsveterinären. Man kan ju kastrera antingen oblodigt eller blodigt. Vi diskuterade med veterinären vilken metod som skulle användas. Det finns för och nackdelar med båda. Vi valde blodig kastrering. För att förebygga infektion fick lammen en engångsdos av antibiotika likaså vaccinerades de mot stelkramp. Operationerna gick bra men efter ett par dagar märkte vi att en av småpojkarna var hängig. Veterinären som kom och tittade på honom kunde konstatera att han fått en kraftig inflammation på ena sidan. Efter ett par veckor behandling med antibiotika och antiinflammatoriskt läkemedel kryade han på sig och är nu helt återställd.

 

Den 31 juli var det dags för de första flickorna att flytta hemifrån. De blev hämtade av sin nya husse och matte och flyttade ända upp till Piteå. Där finns redan ett antal Värmlandsflickor och baggen Pelle-Bosse (som också kommer från oss). Ett par veckor senare var det dags för Mårsen att flytta han ska bli avelsbagge i Rättvik.

I helgen som gick flyttade resterande sålda lamm (förutom Justus som flyttar först i september) till sina nya familjer. För fyra av familjerna var det deras första för den 5e familjen har redan en stor besättning och köpte nu in två nya avelsbaggar. De var så efterlängtade och kommer att få jättefina nya hem. Det blev en lång resa. Vi gjorde förstås många stopp och hade även en nattvila. Hos familjerna som var nya som fårägare stannade vi och passade på att ge lite goda tips och råd. Våra magar fylldes med kaffe och luncher allt efter lämplighet m h t tid på dagen. Hos Maja och Lasse som köpte de två nya avelsbaggarna blev vi &rdquotraditionsenligt&rdquo bjudna på ett glas bubbel i fårhuset &ndash baggarna fick härligt hö. Själva fick vi också en sänga att sova i vilket var välbehövligt.

Avfard 2017.jpgMolkom 2017.jpgKabbo 2017.jpgFalkoping.jpgAplared 2017.jpgBroakulla 2017.jpg

Vi har själva behållit fem lamm MatsOlle som ska bli avelsbagge Sofia och Julia samt Anders & Arne som ska vara sällskapsbaggar. MatsOlle behåller vi för att vi vill ha kvar hans gener i flocken han är dessutom svart och väldigt trevlig. Vi behöver också fler svarta ungtackor då flera av våra första svarta tackor nu mer finns i fårhimlen. Vår målsättning är att ha en jämn fördelning av svarta bruna och vita tackor. Anders och Arne kom utöver de är båda så otroligt keliga och trevliga att vi bestämde oss för att ha kvar dem som kastrerade sällskapsbaggar i den stora flocken.

Men trots att vi har dessa kvar känns hagen väldigt tom efter att övriga lamm har flyttat.

Yvonne.jpg



27 maj - 2017


Så var det dags för vårens vägning av fåren. Vissa får går frivilligt upp på vågen medan andra får man med milt våld fösa upp. Tackorna väge mellan 45-81 kg allra tyngst var Ida. Samtidigt som vi vägde fåren passade vi på att göra hullbedömning. Alla tackorna var vid gott hull med undantag för Lisskulla och Lisa. Trots att båda har fått extra kraftfoder under hela vintern så har de under digivningen nu i vår magrat ur rejält. De kommer dock att bygga upp hullet när lammen avvänjs. Till hösten blir det ingen betäckning för dem utan nu får de gå i pension med ålderns rätt. Baggarna hade som vanligt gått ner i vikt under vintern och vägde mellan 62-75 kg. De tappade kilona bygger de snabbt på sig under sommarbetet.

Vagning lamm.jpg



23 maj - 2017


I maj samtidigt som vitsipporna blommar runt hagen dyker förskolorna upp för att titta på lammen. Det är fem olika förskolor som brukar komma på besök. Då är det bra att ha några får som tycker om att bli klappade. Förr om åren hade vi Emma som älskade barn så fort hon såg dem så kom hon springande för att få klappar. När hon gick bort för några år sedan tog Meijt över hennes roll som kelfår. I år har hon fått konkurrens av bagglammet Arne som föddes i mars. En dag fann jag ett tiotal barn stående på knä i hagen. Mitt i hopen av barn hade Arne lagt sig och njöt i fulla drag av alla händer som klappade honom.

Arne.jpg



20 maj - 2017


Sedan några dagar till baka har alla lammen fått lämna lammboxarna. Vi håller dom i en mindre hage så de hinner bli lite stadigare i kroppen innan de får komma ut i beteshagen. På så sätt såundviker vi att de faller offer för räven.

Straxt efter solens nedgång men innan det blir mörk så gör lammen slut på sin uppdämnda energi. De far runt i sin lilla hage och jagar varandra. Tackorna är då oftast inne och äter hö men någon kan bara ligga och idissla och betrakta lammen. Fenomenet bruka kallas för "lammrace".

Se gärna videon här: Lammrace



12 maj - 2017


Åretslamning har varit utdragen. Tackorna har lammat i bakre delen av det normala lamningsföstret om sex dagar några till och med någon dag efter. När  vi trott att en tacka ska lamma så har hon hållit oss på sträckbänken ytterligare några dagar. Men under det senaste dygnet blev det "le grand final". Det började igår eftermiddag vid 17-tiden med att Emma-Maria nedkom en stor brun bagge på lite mer än fem kilo  Straxt före 10 på kvällent satte Johanna igång ock fick först en brun bagge  och sedan en svart tacka. Klockan tre idag på morgonen så lammade Alma som vi trott skulle lamma redan för tre dagar sedan. Först kom en svartvit tacka och därefter en brunvit bagge. Därmed var årets lamning slut. Nu återstår bara at börja lägga pussel om hur lammen skall fördelas bland våra beställare. Årets lamning resulterade i 21 lamm fördelade på åtta tackor och tretton baggar. I år försökte vi få många svarta lamm men det är ju naturen som bestämmer. Det blev 5 svarta lamm 6 vita lamm och 10 bruna. Många av lammen är fläckiga och många har vita tecken.  Lammen var ovanligt stora åtta vägde 4 kilo eller mer varav tre över fem kilo. De minsta vägde 28 kilo.



10 maj - 2017


Vi hade suttit uppe rätt länge och arbetat när vi vid ettiden skulle krypa ner i sängvärmen visade Kajsa-Stina tendenser till att lamma. Det var bara att ändra våra planer. Vid halv två nedkom hon med ett välskapt vitt tacklamm och åtta minuter senare kom ett vitt bagglamm. Bagglammmet hade lite svaårt att hitta spenen så vi kom inte i säng förrän halv fem på morgonen. Tror ni att vi var pigga när klockan ringde halv åtta?

 



9 maj - 2017


På eftermiddagen idag började Ida visa tecken på lamning. Äntligen en som väljer att lamma på dagtid.  Först så kom det ett helsvart tacklamm och straxt därefter kom en svart bagge med vit hätta. Ida har bara en spene efter en mastit och efterföljande operation för två år sedan så vi var oroliga för att hon inte skulle klara två lamm. Vi hade planerat att Astrid skulle få ta över ett av lammen eftersom hon förlorade sitt enda lamm vid födelsen. Vi har tidigare låtit tackor adoptera lamm och det har fungerat bra ända upp till fem dagar eftera att de mist sina egna. Nu hade ju Ida valt att vänta med sin lamning så att det hunnit gå 10 dagar sedan Astrid mist sitt lamm och Astrids juver var på väg att minska i storlek. Vi provade i alla fall att flytta över Idas lamm nummer två till Astrid. Hon visade dock inte något intresse för lammet varför vi snabbt lämnade tillbaka det till Ida. Ida tog hand om bägge lammen och ger dem di så det verkar fungera med två lamm för henne.



8 maj - 2017


Vi har nu gått och väntat på att Ida och Alma skall lamma. De är stora som hus och juvren är fyllda. Helt plötsligt vid midnatt började istället Kersti att visa lamningstendenser och straxt efter gick fostervattnet. Det var bara att ställa in henne i lamningsboxen. Vid första ordentliga krystningen så for ett litet lamm ut som skjuten ur en kanon. Det var en liten mörkbrun flicka med vita tecken. 12 minuter senare var det dax igen ut kom en liten pojke som liknade sin storasyster men även hade en vit haklapp. Alla tre mår bra men får stanna i boxen i tre dagar. 

I torsdags bröt Matildas bruna bagglamm sitt ena horn. Hornet bröts vid skallbasen så att det bara satt fast på ena sidan. Det blödde rejält. Vi lade förband på skadan men det var svårt att få det att sitta fast. gång på gång stöte han i hornet så det åkte än mer på sned med förnyade blödningar som bieffekt. En vetrinär tittade på honom på fredagen men hade inte utrustning för att ta bort hornet utan han fick bara penicellin mot infektioner och smärtstillande. Idag kom distriktsvetrinären och tog bort hornet. Vi passade samtidigt på att även ta bort det andra hornet. M a o så får han fortsätta att leva som kullig bagge.



5 maj - 2017


Lisskulla och hennes lamm fick komma ut till mammabarnhagen idag. Lammen blev överlyckliga och rusade runt.

Mitt på dagen hade vi besök av några goda vänner och deras barnbarn Tyra och Nora. Flickorna som är tvillingar tyckte att det var väldigt roligt att få hälsa på våra tvillingar i hagen &ndash dom tyckte dock att det var bra att ha ett staket emellan sig och fåren.

Lisskulla -17.jpgStaket.jpg



4 maj - 2017


Nu har Elin och henne lamm fått komma ut från lamningsboxen till mamma barnhagen. Spännande men läskigt tycke lammen. Elin var mycket nöjd med att få komma ut.

Elin -17.jpg



2 maj - 2017


Idag lammade Lisskulla. Hon fick två stora pojkar &ndash en helvit och en svart med vita tecken i ansiktet. Den vita vägde 4.9kg och den svarta 5.5kg.

Matildas lille bruna pojke bröt sitt horn idag. Vi vet inte hur det gick till men troligtvis hade han fastnat med hornet någon stans. Vi hittade honom med blodigt ansikte. Vi tvättade rent och bandagerade honom. För att få fäste använde vi bandaget i det &rdquohela&rdquo hornet. Vi ser detta som en tillfällig åtgärd troligtvis kommer vi be veterinären att ta bort hornet helt.



1 maj - 2017


Idag var det Elins tur att lamma. Hon var så stor att vi trodde att hon bar på tre lamm men det var två. Det var två präktiga lamm en vit flicka på 4.7 kg och en beige pojke på 4.5 kg Man ser redan nu att båda kommer få lika mjuk och tät ull som sin mamma. 



28 april - 2017


Nu har andra lamningsomgången startat. Astrid var först ut att lamma. Dessvärre gick det inte bra. Förlossningen var segdragen och den lille svarta baggen började aldrig att andas. Vi försökte att få igång honom med mun mot mun andning men det hjälpte inte. Hon fick ha honom hos sig några timmar men därefter släppte vi ut henne i den stora hagen till Johannes och tackorna som inte är dräktiga. Hon fick bara ett lamm så hon sörjde väldigt mycket. Gick runt och letade efter sitt lamm i flera dagar. Eventuellt försöker vi adoptera ett lamm till henne om någon av de andra får trillingar eller om Ida (som bara har en spene) får två lamm. 



8 april - 2017


Det blir lätt så att baggarna inte får lika mycket som de övriga fåren speciellt när lammen kommit men idag fick de lite extra &rdquogos&rdquo vilket uppskattades. Jerk har som vana (ovana) att hoppa in i foderhäcken så idag har Bosse satt dit en ribba (stock) så att det inte går längre.

igår så upptäckte vi att de små lammen börjat idissla. Det behövdes bara serveras några gröna små strån.

Grona stran.JPG

 



6 april - 2017


Fåren har stått vid staketet och längtat efter att få komma ut i stora hagen flera dagar. Idag kunde vi inte stå emot längre utan lät dem komma ut och beta några timmar. Det är ju inte många grässtrån som kommit upp ännu men fåren tyckte att det smakade fantastiskt. De fick förstås sin vanliga mängd med hö i alla fall. Lammen sprang runt i hagen och busade medan mammorna ägnade sig åt att leta efter grässtrån.

Varbete.jpg



31 mars - 2017


Idag hade vi och fåren besök av Olle som har bokat några av årets lamm. Fåren både vuxna och lamm var väldigt keliga. Olle hade nog gärna tagit med sig några hem redan nu om det hade gått.

Vi tyckte att lammen nu var så pass stora att det var dags för dem att få komma ut från mamma-barn-hagen.

På eftermiddagen var det dags att vaccinera de 10 tackorna som ska lamma i slutet av april/början av maj och övriga får i stora hagen. Baggarna och de tre tackor som redan lammat blev vaccinerade i februari. Eftersom värmen börjar komma passade vi också på att ge samtliga får en dos med Baytycol mot fästingar.



27 mars - 2017


Nu har vi klippt alla fåren. Sedan i höstas så sker det i egen regi. Vi klippper mellan 5-10 får per dag för att spara lite på ryggarna. Fåren verkar tycka att det är skönt att bli av med ullen även om de inte tycker att själva klippningen är någon höjdare. Lammen brukar ha svårt att att känna igen sina mammor när de är nyklippta men i år hade de inte några som helst problem.

Årets lamm är väldigt sociala och gillar attt klättra på en när man sitter ner eller lägger sig i ströbädden. Nu väntar vi på att det ska bli lite grönare i hagen innan första omgångens lamm och de odräktiga tackorna släpps ut i hagen. Själva vilar vi upp oss i väntan på nästa lamningsomgång som kommer sista veckan i april och pågår en bit in i maj.

Klipp17.JPGLammkel.jpg



13 mars - 2017


Så var den första lamningsperioden slut. Idag på sen eftermiddag födde Lisa två välskapta lamm. Först kom en brun bagge med liten stjärna på hjässan och ett vitt streck i pannan. Därefter kom en tacka också hon var brun men endast några vita hårstrån på huvudet. När Lisa lammat klart så var det Matildas tur hon nedkom med två bagglam. Det första var vitt med bruna tecken och det andra var brunt med vita tecken. Vi fortsätter med dygnetom övervakningen tills de har lämnat lammboxarna vilket planers till på torsdag. Nu får vi vänta till slutet av april för nästa omgång lamm.

Lisas lamm 17.jpgMatildas lamm 2017.jpg



11 mars - 2017


Idag har alla fåren varit inne till Alva och gratulerat henne till de fina små lammen. Man ser på dom att de längtar erfter egna lamm. De flesta får dock vänta nästan två månader innan det blir deras tur. När de tittat färdigt på lammen så gick de ut och njöt av vårsolen utanför fårhuset. Inte kan man tro att det bara för några dagar sedan var full vinter!

Varsol.JPG



10 mars - 2017


Flickorna är lite sena av sig. Men idag så var det äntligen dags. Sent på eftermiddagen började Alva bädda i ströbädden och efter några krystningar så födde hon fram ett litet välskapt taclklamm på 37 kg. Nummer två gick betydligt smidigare. Medan hon slickade den första så "ramlade" bara nummer två ut. Det blev en liten bagge på 40 kg. Båda lammen är bruna med vita tecken både på ben huvud och kropp. Tacklammet t.v. och bagglammet t.h. nedan. För att lammen inte skall frysa för mycket så har vi investerat i tre nya värmelampor.

Alvas tacka.JPGAlvas tacka.JPG

 



7 mars - 2017


Tur att vi hyrde byggboden så här såg det ut idag i hagen 15 cm med nysnö. Då är det skönt att kunna krypa in i värmen medan man väntar. Ännu har ingen lammat.

sno.JPG



3 mars - 2017


Nu är det dags för lamning för de tackor som Sven betäckte i höstas när han på eget bevåg tog sig in till tackorna. På en eftermiddag hann han med tre stycken. Normalt har vi lamning i månadsskiftet april/maj för att det skall vara varmt och skönt. Beräknad lamning är den 8 mars men vi flyttar ut i god tid för att kunna övervaka lamningen. Eftersom den är lite tidigare i år så har vi hyrt en byggbod för att få det lite varmare och bekvämare. Tackorna har vi ställt in i en liten hage vid fårhuset så att vi lätt får in dem i lammboxen när det är dags.

Mammor.JPG



13 februari - 2017


Vinter i år har varit ovanligt varm. Fördelen med det är att vattnet inte fryser men normalt så innebär det att blir väldigt kladdigt i vinterhagen. I år så har vi inte haft sådana problem än så länge. Marken har hållit sig torr och fåren är därmed renare i ullen. Nu börjar vårsolen att värma vilket både människor och djur uppskattar.

Njuter.jpgaven.jpg



8 februari - 2017


Nu är det dags att börja ge extra foder till de tackor som skall lamma i slutet av april och början på maj. De får en egen utfodringshage så inte övriga får äter upp deras mat. På dagarna går alla fåren ihop i vinterhagen där de har fri tillgång till hö. När vi utfodrar dom så delar vi upp dem i tre grupper. De tre som skall lamma i mars går snabbt in i hagen vid höladan. Sedan lockar vi de tio som skall lamma senare i sin hage medan övriga är kvar i vinterhagen. Uppdelningen tar bara någon minut. Trots att tackorna tillhör olika grupper olika år så lär de sig vart de skall gå på ca tre dagar. Även de inte dräktiga tackorna får lite "godis" morrötter och knäckebröd för att de inte skall tränga sig in till de andra grupperna. När de inte äter kopplar de av uppe på berget.

 Extra.jpgVilplatsen.jpg



1 februari - 2017


Som en extra sökerhet för fåre så vaccinerar vi dem mot gasbrand varje år. I vaccinet ingår även skydd mot stelkramp. Normalt brukar vi vaccinera dem i slutet av mars d.v.s. ca en månad före första lammning. I år har vi tre tackor som skall lamma i början av mars. För dom var det dags att få sina spruto idag. hanteringen är ganska enkel eftrsom vi ger dem extra foder i en liten inhägnad så är det bara att ge dem sprutan när de kommit in. De hinner knappt märka att de blir vaccinerade.

Vaccinering.jpg



21 januari - 2017


Idag följde våra grannflickor Sara och Frida med ut till hagen. Mysigt tyckte fåren som fick extra mycket klapp. Vi passade också på att fika tillsammans det var en härlig och solig dag. Jag tror att både Frida och Sara blev förvånade över att våra värmlandsfår var så sociala.

Frida o Sara.jpg



19 januari - 2017


Nu är det bara 6 veckor kvar till lamning så idag fick Lisa Matilda och Alva första dosen med E- Selen. Som vanligt löste vi upp pulvret i lite vatten och sprutade in det bak i svalget. På så vi vet vi säkert att var och en fått sin dos. Nästa dos får de två veckor före beräknad lamning. Trots att det inte är så långt kvar till lamningen är det svårt att se hur stora magarna är. Just nu har alla fåren lång och tjock ull så de ser ut som bollar - även de som inte ska lamma. Vi brukar ju klippa tackorna innan de ska lamma men eftersom första lamningen blir så tidigt i år kommer vi bara klippa tackorna runt svansen och juvret. Den riktiga klippningen får vänta tills solen börjat värma igen.



15 januari - 2017


De tre flickorna som ska lamma nu i mars Lisa Matilda och Alva vet att det vankas extra godsaker inne i höladan så de väntar förväntansfullt. Just nu får de 300g av en blandning av tackfor och korn per tacka. lisa är den tacka som är mest angelägen om att få sin extra mat. Flickorna som ska lamma senare i vår får vänta några veckor till innan de för extra kraftfoder. Just nu får dom precis som övriga några morotsbitar och lite knäckebröd &ndash inte så dumt det heller. Så fort som vi går in i förrådet så samlas de förväntasfull utanför.

Lisa vantar pa mat .jpgMatko.jpg

 



13 januari - 2017




30 december - 2016


Idag fick baggarna återvända till kompisarna i bagghagen. Även om de gillar varandra så kan de ju inte låta bli att ta en extra fajt föär att se om man kan förändra maktbalansen. Därför stängde vi in dem lite trångt i bagghuset över natten. Några små blodviter hann dock uppstå innan mörkret sänkte sig över hagen.



24 december - 2016


Vi har en tradition att vi på julafton  dricker förmiddagsfika ute hos fåren. I bland så kommer även andra fårintresserade med - i år så kom Yvonne. Det är väldigt rofyllt att sitta och koppla av bland fåren innan det är dags att bege sig hem och förbereda julmiddagen. Vår fårpassare Gunnel som vi skämtsamt kallar för fårens Gudmor hade sänt med julklapp till fåren - en låda full med knäckebröd. Nog uppskattade de julklappen alltid.

Julkaffe .JPGjulklapp.jpg



2 december - 2016


Idag var det dags att sätta ihop betäckningsgrupperna för våra Värmlandsfår. Det är tre grupper i år. Anton får gå med fyra flickor Jerk går också med fyra och Elias går med två. Vi ledde först ner flickorna i sina hagar och därefter pojkarna. Pojkarna var mycket villiga att följa med men Sven Daniel och Säbb som fick vara kvar i bagghagen var inte alls nöjda. Astrid var i brunst vilket Anton märkte direkt så nu räknar vi med att de fösta lammen kommer runt 26 april. Eventuellt var även Emma-Maria brunstig men där är vi inte lika säkra. Under parningsperioden har vi våra Värmlandsfår i fem olika hagar det gör att utfodringen tar lite längre tid men eftersom det bara rör sig om 3&ndash4 veckor går det bra. Svårast är att hinna med att &rdquogulla&rdquo med alla. Från och med nu håller vi stenkoll på brunsten och noterar i våra kalendrar.

Anton uppvaktar Astrid x.jpg



27 november - 2016


Den 9 november kom årets 1a snökaos. Bosse skottade till klocka 2.30 på natten. Fåren i stora hagen höll sig mest inomhus men hade gjort en stig upp till baggarna. Det såg verkligen ut som ett julkort men efter en vecka hade all snö smält bort. Idag till 1a Advent började det snöa igen så kanske. Kanske blir det en vit jul. Men hade önskat lite kyla och frost i marken först för att få hård fast mark till fåren. De senaste dagarna storm hade blåst omkull träd så att de rasat över stängslet eltråden hade gått av. Dagen ägnades därför åt reparationer. Vi håller noga koll på vilka tackor som brunstar när. Genom att veta det kan vi enkelt se om och när de blivit dräktiga. Vi håller på med sista planeringen inför betäckningen vi räknar med att sätta ihop grupperna på fredag. Idag var det 5 flickor i brunst som suktade baggarna: Kersti Kari Ida Johanna och Alma. 

BRUNST 1.jpg



30 oktober - 2016


Meteorologerna varnar för kyla och snö så vi tyckte att det var dags att öppna upp vinterhagen. Vi ger nu fåren full ranson av hö. De tyckte att det var spännande att komma in hagen igen. Nu går tackorna och Johannes vägg i vägg med baggarna igen. Det är ett stadigt stängsel emellan så vi räknar inte med några fler inbrytningar.



23 oktober - 2016


Idag var vi och plockade fler äpplen. De är små och väldigt söta och uppskattas verkligen av fåren. Tar dock sin tid att skära i klyftor. Vi är jättenoga med det så att inte något äpple fastnar och täpper till luftstrupen.



18 oktober - 2016


Igår eftermiddag ringde telefonen. Det var en kvinna från länsstyrelsen som meddelade att hon idag skulle komma på en rutinmässig oanmäld djurskydds inspektion. Det var första gången de kom till oss så vi visste inte riktigt hur det skulle gå till.  För oss är djurskyddet det viktigaste av allt så vi hade en positiv inställning till att hon skulle komma. Det blev bara lite pysslande med andra åtagande eftersom hon kom med så kort varsel. Kvinnan som besökte oss tittade på fåren vårt fårhus och våra vindskydd. Vi fick visa vår stall journal och vi blev intervjuade. Fåren skötte sig fint och vi svarade på frågorna efter bästa förmåga. Hon hade inget att anmärka på utan tyckte att vi skötte fåren bra och att de var välmående.



15 oktober - 2016


Idag upptäckte vi Sven bland tackorna. Vi hade planerat start för betäckningsperioden 1 december men Sven tyckte annorlunda. Svens besök innebär att vi kommer få de första lammen i början av mars. Nu har vi flyttat tackgruppen så att de går längre från baggarna så att vi inte hittar någon mer bagge där han inte ska vara. De övriga grabbarna får vänta på sina flickor till 1 december. Så huvuddelen av lamningen blir som planerat i april/maj.



5 oktober - 2016


Tre av våra tackor tål inte sina öronmärken utan får eksem. Vi ansökte därför hos Jordbruksverket att få dispens från öronmärkningen. Till ansökan bifogade vi ett veterinärintyg som sa att det var olämpligt att tackorna hade märken i öronen. Idag fick vi besked från Jordbruksverket att vi beviljats dispens. Det kändes väldigt bra att kunna ta bort märkena.



3 oktober - 2016


Idag började vi att ge fåren hö. Det finns fortfarande grönt bete men vi tycker att det börjar bli lite knappt i hagarna. Vi har snälla vänner och släktingar som vi fått äpplen av så nu får fåren även lite &rdquogodis&rdquo varje dag i form av äppelklyftor &ndash mums tycker fåren.



6 september - 2016


En lång lång arbetsdag. Dags att köra bort ströbäddarna. Gården som vi tippar hos kunde inte ta emot lasset innan sommaren så vi fick vänta till idag. Det blev totalt 90 kubikmeter!!! Nu ska fårhuset lufta ett tag och därefter skurar och målar vi så att det blir fint till senhösten. Fåren har vindskydd i hagen som de ligger under för att få skugga och skydd för regn.



4 september - 2016


Dag två på lammresan fortsatte vi till den sista anhalten på resan. Familjen som Svea och Rut flyttar till har ridskola och hästuppfödning så på väg till fårhagen fick de två små flickorna för första gången i livet se hästar. Hästarna var förstås vana vid får men lammen var förundrade.

Rut och Svea.jpgI nya flocken.jpg



3 september - 2016


Så var det dags för att leverera de sista lammen för i år. Vid första stoppet lämnade vi Molly Maja Zelda och Felix. Lammen möttes med flagga i topp nyskördat hö och nyupptagna morötter. De första dagarna kommer de att vara inne för att de ska känna sig hemma med det nya fårhuset och familjen.

Vid nästa stopp lämnade vi Anders och Ragge. Just nu är de bara två men inom kort kommer de få sällskap av några flickor.

 De fyra 1.jpgDe fyra 2.jpgDe 2.jpg

Därefter var det dags för nattvila för oss och tacklammen Svea och Rut. Vi fick bo hos goda vänner som vi sålt livdjur till tidigare. Det var förstås ett väldigt kärt återseende. Det är så roligt hur fåren utvecklas. Lars och Majas flock har vuxit rejält. De har precis som vi behållit några baggar som kastrerats i tackflocken.

Majas flock.jpgLars M.jpg

Albin som var ett litet sött bagglamm då vi sålde honom hade blivit en stilig alfahane.

Albin lamm.jpgAlbin vuxen.jpg



1 september - 2016


Idag fick vi besök av ett syskonpar som har beställt livdjur till 2017. De ville träffa fåren och få lite tips om hur de ska förbereda sig hemma med hagar och fårhus. Det blev en trevlig dag med mycket fårprat och fåren visade sig på sin bästa sida.



28 augusti - 2016


Idag var det dags för lille Malte att flytta hemifrån. Hans matte och husse kom och hämtade honom. Förra året levererade vi tacklamm till dem nu de ville gärna komma på besök för att se hur vi har det i hagen.  Tacklammen är nu 15 år så det är dags för dem att bli mammor. Malte kommer att få det trevligt med flickorna



26 augusti - 2016


Idag fortsatte vi med klippningen. Ulla en god fårvän kom till oss och gav lite tips om hur man ska klippa på bästa sätt. Lammen blir lite oroliga av klippningen med de vuxna fåren är väldigt lugna och står tålmodigt.



25 augusti - 2016


Idag hade vi sorg i hagen &ndash våra tre äldsta får Olle (13) Linnéa och Erik (båda 12) fick fara till fårhimlen. De har haft problem med artros i sina knäleder ett längre tag. Det är väldigt svårt att bestämma när det är dags. Om ett får blir akut sjukt är beslutet lätt att fatta men då det är fråga om något kronisk som succesivt blir sämre är det så mycket svårare. Vi märkte under sommaren att våra gamlingar ofta låg kvar på viloplatsen när de andra gick ut och betade. Hältan blev också värre trots att vi smörjde deras leder och gav dem glukosamin.  Idag somnade de in lugnt och stilla de låg tillsammans i våra knän. Dom fick ett fint långt fårliv med mycket kärlek. Vi hade så gärna velat att det skulle bli ännu längre. Vi saknar dem så  det är tomt i hagen. Nu är våra äldsta får 10 år gamla. Vi hoppas det dröjer länge till nästa resa till fårhimlen.

Olle har varit hos oss sedan vi startade med får 2003. Till att börja med var han mycket avvaktande men så småningom fick han förtroende för oss och blev mycket tillgiven. Han fortsatte dock hela livet att vara misstänksam mot sådana han inte kände. Han var mycket förtjust i Ywonne som ofta kommer och hälsar på fåren. Olle var mycket klok och ledare i flocken. Han förstod direkt när vi öppnade upp nya beteshagar och ledde flocken med bestämda steg. Vi får se vem som tar över rollen nu. De andra fåren har ju haft honom hela tiden. Olle var son till vår tacka  Brita (founder) och pappa till Linnéa som följde med honom till himlen.  

Linnéa var vårt första lamm och föddes första vintern då vi hade fåren på Gotland. Vi reste dit enkom för att hälsa på henne. Från sommaren 2004 har hon bott hemma hos oss. Linnéa var en trygg och mycket kelig tacka  bestämd och ganska bortskämd. Hon höjde sin röst högt då det var dags för godsaker &ndash hon ville ha först och mest. Vi kallade henne för vår &rdquoKalaspingla&rdquo.  Nu har vi bara hennes dotter Ida kvar. Vi kommer att betäcka Ida i höst för att behålla de värdefulla generna i flocken.

Erik föddes också 2004. Erik var systerson till Olle. Även Erik var otroligt kelig och go. Han kastrerades som lamm. Erik hade en vacker mjuk glansig grå/beige ull som alla ni som köpt vårt grå garn har fått glädje av. Erik var tvilling med Jon som vi så sorgligt blev tvungna att avliva på grund av skada tidigare i år. Bröderna fick i alla fall 12 år tillsammans. Vi har väldigt god erfarenhet av kastrerade baggar. De är lugna stabila och trevliga &ndash ullen blir fantastisk. Som mest hade vi 5 kastrerade baggar i flocken nu finns bara Johannes kvar. Vi kommer att se till att han får en ny kompis så småningom. Just nu får han nöja sig med sina flickor.

Olle dod 2.jpgLinnea kelar.jpgErik vinter dod.jpg

Felix blev kastrerad i dag (han ska bli sällskapsfår hos en ny familj). Operationen gick fint. Denna gång gjorde veterinären en &rdquoblodig kastrering&rdquo dvs. testiklarna togs bort helt. Felix fick lugnande medicin och lokalbedövning så han märkte inget av operationen. För att förebygga eventuell infektion fick han antibiotika och stelkramps vaccin. När man opererar i hagen är det väldigt viktigt att man gör det på en ren plats (vi hade rena handdukar)  och att patienten får vara på en plats med hö/halm några dagar efteråt (för att undvika jordbakterier).



24 augusti - 2016


Nu har vi fått vår klipputrustning en klippstol och en elektriskfårsax. Vi ville förstås pröva direkt. Först att klippas blev Lina med bagglammen Anders och Felix. Vi började med dem eftersom Felix ska kastreras och då vill vi att han ska vara nyklippt. Bosse var 1e frisör. Fåren blev riktigt fina &ndash med lite finputsning med vanlig sax var de lika tjusiga som de som tidigare blivit klippta av proffs men det tog längre tid för oss förstås. Samtidigt som vi klippte fåren verkade vi klövar kollade hullstatus och vägde dem.

Malin klipp 2.jpg Ragge klipp.jpg

 



18 augusti - 2016


Nu är alla fåren åter från från sommarbetet. Det blev 3 resor för att få med alla fåren. Transporterna fungerade bra och det fanns härligt friskt gräs i de nya hagarna.



10 augusti - 2016


Så var det dags för Floke och Isidor att flytta hemifrån. Den här gången bar det söder ut och det var vi som körde dem till sina nya familjer. Isidor flyttade till en familj i närheten som köpt livdjur av oss flera gånger tidigare. Floke flyttade längre tillsammans med 4 flickor från en annan flock. Så fort han träffade de nya tjejerna hade han glömt oss.

Floke.jpg



6 augusti - 2016


Idag var det dags för bagglammet Pelle-Bosse att flytta hemifrån. Hans nya familj kom och hämtade honom. Det blev en lång resa ända till Norrbotten. Där ska han bli avelsbagge. Enligt Pelle-Bosses nya familj trivs han fint med sina nya fårkompisar. Fostermamma Lisa sakande honom väldigt och gick runt i hagen och letade och ropade efter honom i fyra dagar. Därefter gav hon upp. Vi förstår så väl att hon sakande sin lille pojke men det känns bra att veta att han kommit till en bra familj och får ett fint liv.



20 juli - 2016


Idag fick några av de mest klapp- och kelvänliga fåren komma ut på äventyr. De fick följa med till vår närbelägna fäbodvall där vi hade en får-och ulldag. Det blev succé med många kelstunder. På vallen finns det 5 kor och 5 kvigor dom hälsade nyfiket på fåren.

Klapp 2.jpgnyfiken 3.jpgUtsikt.jpg



11 juli - 2016


Idag fick vi och fåren besök av Camilla Håkan och Ellen en av de familjer som ska bli nya fårägare till några av årets lamm.  Det blev mycket kel och familjen längtar redan till att Maja Zelda (busan) Molly och Felix ska flytta hem till dem. Men de får vänta en stund till &ndash än så länge behöver lammen dia och gå med sina mammor för att lära sig hur ett får ska vara.



1 juli - 2016


Där vi har vårt sommarbete finns mycket mygg och knott. Vi har därför införskaffat en &rdquomyggjagare&rdquo som drivs av gasol. Den har en räckvidd på 5000 m2. Både vi och fåren njuter av att det är relativt myggfritt. Då det är dags för idissling ligger fåren gärna under några stora granar eller inne i fårhuset. På båda platserna är det skön skugga.
Lammen betar nu med sina mammor som lär dem vad som är ätbart. De växer så fort så fort. Om drygt en vecka får vi besök av en av de familjer som ska bli nya fårägare. De kommer för att hälsa på sina fyra lamm.



12 juni - 2016


Idag började flytten till sommarbetet. Det blir tre vändor i år för att få med alla. Fåren gillar inte riktigt att vi särar gruppen. De tycker att alla ska vara tillsammans. För de äldsta fåren är det 12e året i rad som de flyttar. Väl framme känner dig sig precis hemma och hittar i hagar. I fårhusen tar de sina invanda platser.



10 juni - 2016


Idag hade vi sommarlunch i hagen för fårvännerna Uffe och Ywonne. Eftersom regnet hängde i luften tog vi det säkra före det osäkra och dukade under fårens tak. Vi åt sill med potatis och fåren betade härligt grönt gräs.



1 juni - 2016


Vi har nu fått svaren på obduktionerna av Jon och Lisas lamm. Det visade sig att Jons höftled hade gått ur led i samband med klippningen och att han hade fick ett benbrott då han blev akut sämre i början av maj. Att veterinären som undersökte honom vid klippningen inte kände att höften var ur led berodde troligtvis på att musklerna stabiliserade. Han fick ju ordentligt med smärtlindring hela tiden. Att avliva Jon i maj var helt rätt beslut. Nu står det &rdquoklipputrustning&rdquo på inköpslistan. Från och med nu klipper vi själva.
Obduktionen av Lisas lamm påvisade inga fel. De var helt normala och normalstora men var döda då de föddes. En möjlig orsak kan vara att moderkakan släppte i förtid (då får lammen inget syre). Väldigt tråkigt att lammen inte klarade sig men Lisa är mycket nöjd med sin adoptiv son och han med henne.



23 maj - 2016


Idag fick mammor och lamm äntligen fått komma ut på grönbete. Vi gjorde en liten för-test i söndags då fick de gå ut i stora hagen ett par timmar. Hur länge vi behåller tackor och lamm i &rdquomammabarnhagen&rdquo beror på hur stora de sista lammen som föds är. I år var det sista ganska litet han vägde bara 2.9 kg.  Det blev lätt kaos då de fick komma ut på grönbetet &ndash mammorna blev jätteglada och började genast att beta.  De största lammen blev som galna och rusade och skuttade runt i hela hagen. Vilket &rdquorace&rdquo. De minsta lammen var lite mer försiktiga och tyckte att det var läskigt att lämna den trygga &rdquomammabarnhagen&rdquo men blev snart lite modigare de också även om de gärna höll sig nära mamma. I och med att vi öppnade upp till stora hagen fick de andra fåren nu åter tillträde till fårhuset. Detta uppskattades speciellt av Olle som gick och la sig på favoritplatsen efter husväggen.

Det är nu 2 månader sedan vi behandlade fåren med Baytilcol som förebyggande mot fästingar. Hittade idag en fästing i klövspalten hos Emma-Maria så i morgon tänker vi ge alla en ny kur mot fästingar.  Upptäckte idag också att Lisas öron börjar bli fula. Hon får sedan ett par år tillbaka soleksem (under mörka vintern har hennes öron varit fina). Idag fick hon kortisonsalva i morgon ska vi köpa solkräm med hög skyddsfaktor.

Flocken samlad.jpgFlocken samlad.jpg



17 maj - 2016


Lammen växer och blir allt busigare. Vi tycker att dom är ovanligt keliga i år. Busan som vi kallare en av Malins tacklamm älskar att hoppa på Bosses mage och Meijts lilla tacklamm plockar av oss glasögonen! Lammen är helt underbara och man kan sitta hur länge som helst och gosa med dem. Baggarna tycker att vi glömmer bort dem så vi försöker att kela med dem också.

keliga lamm.jpgBaggkel.jpg



11 maj - 2016


Så var det dags för årets sista lamning. Karolinas förlossning gick snabbt och problemfritt. Hon fick två fina små pojkar en brun och en svart (så nu vet vi att pappa Oden bär på bruna anlag också).Innan lamningen så var Lisa och Karolina väldigt keliga med varandra. Vi hade kvar Lisa i sin lamningsbox och bestämde då vi såg att Karolina skulle få ett andra lamm att pröva att adoptera bort lamm 2 till Lisa hon är ju förövrigt mormor till lammet. Vi lyfte över honom direkt med alla fosterhinnor kvar. Lisa blev överlycklig och tog till sig honom direkt. Han kom snabbt på benen och började snart dia på Lisa. Karolina hann aldrig märka att hon fick ett andra lamm.  Mammorna har nu varsitt lamm att pyssla om. Det känns som en bra lösning. Karolina hade med all säkerhet klarat av sina två pojkar men på detta sätt fick även Lisa ett lamm och vi slapp risken för mastit pga överfyllda juver.

Lisa och Karolina kelar innan lamning.jpgKarolina med bagglamm.jpgLisa med svart bagglamm.jpg



10 maj - 2016


På kvällen satte Lisa äntligen gång med lamningen. Så vi hade väntat. Själva lamnigsförloppet var normalt men tyvärr var båda lammen döda då de föddes. Vi tror att det var därför det tog så lång tid för henne att komma igång. Vi har lämnat lammen för obduktion på SVA den preliminära undersökningen kunde inte påvisa några fel. Våra lamningar brukar gå lätt. Under de dryga 10 år som vi hållit på har vi inte upplevt detta tidigare. Vi vill gärna förstå varför det blev som det blev. Kanske det bara berodde på att Lisa var för gammal. Vi väntar på slutsvar.

Lisa bräkte efter sina lamm hela natten. Hon och vi sörjde.



9 maj - 2016


Vårt lilla tacklamm Majken är död. Hon föddes 5 maj 2015 så hon hann bara bli ett  år och 4 dagar. Hon dog av en olyckshändelse. Hon hade stoppat in huvudet mellan en av ribborna i grindarna inemot tackor och lamm. Vi såg inte när det hände men straxt efter hittade Bosse henne hängande livlös.  Något av de andra fåren måste puffat till henne så olyckligt att nacken bröts. Majen hade ett litet smalt huvud och en lång hals. Hon försökte alltid att tjuva mat från andra sidan stängslet. Vi är så ledsna. Majken var en så liten pigg och kavat tjej. Hon betydde också väldigt mycket för oss genetiskt eftersom det var hon som skulle bära Idas gener vidare i flocken. Vi hade tänkt avstå att betäcka Ida fler gånger nu får vi fundera på om vi ska våga försöka igen eller inte.

Majken fick ett kort men lyckligt liv.

Majken maj 2015.jpgMajken i  narbild.JPGMajken med mamma Linnea.JPG

Tidigt på morgonen lammade Ulla-Karin hon fick en liten brunbeige bagge. Förlossningen gick bra.

Ulla-Karins bagglamm.jpg

Eftersom Lisa har gått så långt över tiden hade vi veterinärkontakter under helgen och idag på förmiddagen kom en veterinär förbi hagen och undersökte henne. Vi började misstänka att något inte stod rätt till. Lisa är gammal 10 år och vi hade ju inte alls tänkt att hon skulle lamma. Veterinären tyckte att hon kände fosterrörelser och rådde oss att avvakta.



8 maj - 2016


Tills idag har vi fått 10 lamm. De senast födda Linas släptes idag ut i lammhagen från sin lamningsbox. Lammen leker med varandra medans mammorna frenetiskt tuggar i sig hö för att orka producera mjölk. Speciellt på kvällen efter solnedgången men innan det blir helt mörkt så kör lammen sitt s.k. lammrace. Då springer de kring och jagar varandra runt i hagen hoppar på tvären och busar i största allmänhet. Tyvärr så blir inte bilderna så bra då ljuset är svagt så ni får nöja er med en gruppbid tagen dagtid

Lammen 2016.jpg



6 maj - 2016


Idag fick Lina två små kolsvarta pojkar. All gick fint och Lina är en jättebra mamma. Pojkarna går att skilja från varandra genom att den ena är större än den andra och genom att en av dem har 3 små vita hårstrån på hjässan. Vi trodde att det var Linas mamma Lisa som stod i tur att lamma för hon är jättetjock och har ifyllda juver men hon låter vänta på sig. Just nu har hon passerat bortre gränsen för lamning som anges i alla handböcker.

Linas pojkar.jpg



4 maj - 2016


Idag var det stor dramatik. Det utbröt en skogsbrand alldeles intill fårhagen. Först förstod vi inte vad rökutvecklingen kom ifrån. Men då eldslågorna började synas var det ingen tvekan. Elden var så nära som 70m från oss. Väldigt stressade och oroande. Som tur var tog fåren det lugnt. Som mest var det 4 brandbilar med personal här och arbetade med släckningsarbetet. Det tog mer än ett dygn att få helt stopp på branden. Totalt förstördes ca 1 ha skog.

Rok.jpgSkogen.jpg



2 maj - 2016


Idag fick Jon flytta till de gröna ängarna i fårhimlen. Jon hade ju blivit succesivt bättre från sin skada i samband med klippningen så vi trodde att vi skulle klara honom. Men idag hände något när han la sig ner. Det &rdquosmällde till&rdquo och därefter fick han jätteont och kunde inte stödja på benet. Vi kände att vi verkligen försökt med allt och att han kämpat tillräckligt mycket så vi tillkallade veterinären. Jon låg i solen bland tackor och lamm och vårfåglar som sjöng när han lugnt somnade in. Han blev 12 år och 1 vecka vilket är en hög ålder för ett får. Vi hade förstås hoppats att han skulle ha fått några år till. Jon var ett av våra första lamm. Han var väldigt social och kelig. Han älskade mat och trodde alltid att allt gott var till honom. Som ung var han rund som en boll. Han var som det mulliga mysiga fåret i serien fåret Shaun på TV. Det är tomt utan Jon i hagen men vi vet att han har det bra där han är nu.

Jon 2016.jpg



1 maj - 2016


Idag hade vi vårbrunch för våra närmaste ute i hagen. Skön sol och värme gjorde att vi fick några härliga timmar tillsammans. Strax innan gästerna kom så lammade Kari. Hon fick två fina svartvita lamm - en liten pojke och en liten flicka. Flickan ville inte suga riktigt de första timmarna så Bosse hjälpte henne på traven genom att mjölka ur den viktiga råmjölken och mata henne. På eftermiddagen hade hon piggnat till och diade fint på mamma Kari.

Kari 2016.jpg



30 april - 2016


Idag på förmiddagen lammade Malin vår bronsmedaljör. Hon fick två små bruna flickor. Båda var pigga och krya och började dia nästan direkt.

Malin 2016.jpg



29 april - 2016


Idag var det dags för Hanna-Greta och hennes små lamm att få komma ut ur lammboxen. Skönt tyckte mamma och spännande tyckte lammen. De kommer få gå kvar i mamma-barn hagen till alla lamm är födda.



28 april - 2016


Straxt före kl 23 nedkom Mejt med två välskapta lamm. Även denna gång blev det ett bagg- och ett tacklamm men denna gång var de svart/vita skäckar. Först kom ett stort bagglamm som hade lite svårt att komma ut pga sitt stora huvud. Straxt efter kom ett litet tacklamm. Baggen var pigg och skuttade runt i boxen redan efter någon minut. Tackan däremot var svag hade svårt att stå upp och ville inte söka di. Det blev till att stödmata henne varannan timme under hela natten. På morgonen vid åttatiden var hon piggare och gissa om vi blev glada när hon alldeles själv började dia vid tiotiden. Nu är hon lika pigg som sin bror. Mejts lamning kom två dagar före utsatt tid (dvs efter 143 dagar) men inom lamningsperioden på +/- 3 dagar.

Vi hade sällskap av Karin under lamningen. Hon och hennes man har köpt livdjur av oss och om en månad ska de få sina första lamm. Karin pryade hos oss för att se hur lamningen går till i verkligheten. Vi stödjer alltid de som köper lamm från oss precis som vi blivit och blir stödda av sådana som har större erfarenhet än oss.

Nu väntar vi på tre tackor som skall lamma inom de närmsta två dygnen.

 Mejt 2016.jpg



26 april - 2016


Nu har vi vägt lammen tackan vägde 23 kg och baggen 22 kg. Normalt så väger de runt 35 kg inte undra på att vi trodde Hanna-Greta bara hade ett lamm i magen. Trots sin storlek så är lammen pigga och krya.

Vikt 22 kg.jpg

Nu är det bara att vänta på att de övriga skall lamma. Om våra beräkningar stämmer så skall nästa omgång komma fyra dagar efter Hanna-Gretas lamm.



25 april - 2016


Idag har vi fått fira dubbelt. Två av våra kastrerade baggar Jon och Erik fyller nämnligen 12 år. De tillhör den första kullen lamm som föddes i vår besättning.

Erik 12.jpgJON 12.jpg

Klockan nio på kvällen nedkom Hanna-Greta med två små bruna lamm ett av vardera könet. Förlossningen gick bra och smärtfritt på bara några minuter så var båda födda. De ska bli spännade att väga dem i morgon kväll för när jag säger små så menar jag jättesmå. Lamningen skedde helt enligt lamningskalendern d v s 145 dagar efter betäckning.

Hanna Gretas lamm.jpg



23 april - 2016


Vi brukar flytta ut till fåren några dagar innan första beräknad lamning. Kerstin vill alltid vara på säkra sidan så i år flyttade vi ut i onsdags. Medan vi väntar så sysselsätter vi oss så gott vi kan. Kerstin har flyttat ut kontoret och jobbar på distans medan jag reparerar staket mm och ibland kopplar av med en bok i solen. Hanna-Greta betäcktes första dagen som vi släppte till baggen så hon har sin mittdag för lamning på måndag den 25 april. Hon har dock så liten mage att vi tror attt hon endast bär på ett lamm.

Tider.jpgTider.jpgKerstins kontor.jpg



14 april - 2016


Idag fick Jon för första gången sedan han skadade sig prova att gå utanför sin sjukbox. Han verkade tycka om det. Han strosade runt inne i fårhuset åt hö och slickade på saltstenen &ndash det verkade som det som finns utanför boxen smakar bättre än det som finns inne i boxen. Det känns väldigt bra att han börjar röra på sig mer.

 Jons promenad.jpg

Emma-Maria har alltid varit försigkommen  och sugen på mat. Som lamm brukade hon hoppa in i krubban för att komma åt bättre. Vi har en bänk inne i ladan där vi förbereder fårens baljor med knäckebröd och morötter och de dräktiga tackornas kraftfoder. Idag smet Emma-Maria in i ett obevakat ögonblick. För att komma åt morötter och annat gott som fanns i en kasse på bänken hoppade hon helt sonika upp så när vi kom in stod hela hon uppe på bänken och tog för sig!

 Majken tar.jpg

Igår öppnade vi ju upp den ena beteshagen för fåren. När vi kom ut i hagen idag märkte vi att lilla Majken hade börjat svullna på ena ansiktshalvan. Svullnade fortsatte att öka i storlek men som tur var blev hon inte påverkad utan fortsatte att beta. Det verkar alltså som huggormarna vaknat till. Vi känner oss säkra på att hon blivit ormbiten. Det har hänt fåren flera gånger som tur är brukar de inte bli allmänpåverkade utan får &rdquobara&rdquo en lokal svullnad. Vi följer dock upp betten så att de inte svullnar igen i luftvägarna.

Ormbiten.jpg



13 april - 2016


Nu har vi fått analyssvaret från Vidilab på  parasitproverna. Inte några problem i år heller. Låga nivåer av ägg och bara harmlösa arter. Det känns skönt att det fungerar bra att låta fåren växelbeta och att vi inte behöver avmaska. Många besättningar har ju problem med  Haemonchus (stor magmask) vi är väldigt glada att vi sluppit denna parasit&ndash men så är vi väldigt noga med karantän och avmaskning då vi tar in nya djur i besättningen.

I och med att vi fick provsvaren och dessa var bra öppnade vi upp grindarna till den stora beteshagen. Så snart Bosse började gå mot grinden fattade fåren vad som var på gång. Det blev fest med ljusgrönt spirande gräs hela eftermiddagen. Fåren har fått vanliga mängden med hö men vi gissar att det kommer finnas en hel del kvar i morgon.

Den som.jpgGront gras.jpg



10 april - 2016


Idag fick de väntande mammorna sin sista dos av Selen. Om beräkningarna stämmer kommer lamningen köra igång om två veckor och Hanna-Greta blir först ut. Men ska man gå efter storleken på magen blir det Bäa (Meijt). Vi har kompletterat lamningsapoteket och ersatt sådant som gått ut. Tyvärr har en hel del av preparaten kort hållbarhet. Vi väntar med att förbereda lamningsboxarna ytterligare en vecka.

Våren verkar äntligen vara på gång &ndash första humlan och citronfjärilen har visat upp sig och en Bofinkshane har sjungit för oss. Det börjar även dyka upp lite gröna grässtrån i beteshagarna vilket fåren naturligtvis har noterat. Vi har därför idag tagit vårens träckprover. Vi bör ha provsvaren i mitten av veckan. Vi räknar med att vi inte heller i år behöver maska av &ndash men man vet aldrig så vi väntar med att släppa ut flocken tills svaren kommit.

Jon är fortfarande konvalescent efter sin skada i samband med klippningen. Den första veckan reste han sig inte alls spontant. I mitten av veckan som gick reste han sig för första gången och idag har han stått långa perioder. Det går långsamt långsamt men det känns som om det går i rätt riktning. Vi håller tummarna för att det ska gå bra. Vi har täta veterinärkontakter. Det är ju viktigt att han inte har ont. Han har därför fått smärtlindring hela tiden först som injektion därefter genom munnen och nu behandlar vi honom lokalt med ett preparat som ger smärtlindring och ökar blodflöde och absorptionen av blodutgjutningen i benet. Jon är ett av våra första lamm han fyller 12 år den 25 april. Vi göra allt vad vi kan för att han ska bli bra och få leva ett fint fårliv ett tag till.



4 april - 2016


I dag firade vi Olle som fyllde 13 år. Han är världens äldsta värmlandsbagge. Han har tappat framtänderna så han får extra mat för att hålla hullet.

Olle i strobadden.jpg

 



29 mars - 2016


Idag hade vi stort program i hagen. Först på schemat stod klippning av fåren. Vi hade följt väderleksprognosen noga dagarna innan och visste därför att det fanns risk för regn så vi lät fåren vara inne under natten. Vi brukar ha tur med vädret men idag blev det regn. Fåren var ju torra så vi organiserade om platsen för klippning så att fåren inte behövde gå ut. Att skjuta på klippningen var inte aktuellt då hade det blivit för tätt in på lamningen. Dessvärre skadades Jon under klippningen. Han blev liggande och kunde inte resa sig. Vi fick tillkalla distriktsveterinären. Troligtvis har han fått en kraftig muskelbristning i kombination med fläkning. Vi ger honom smärtstillande injektioner och hoppas att han ska bli bättre &ndash men det verkar dessvärre inte så hoppfullt.  Vi sköter om honom och avvaktar några dagar.

Efter klippningen vägde vi alla fåren. De flesta vägde mellan 50 och 65 kilo. Lättast var lilla Majken på 28 kilo och tyngst vara stora Elin på 79 kilo &ndash hon vägde t.o.m. mer än baggarna. Därefter var det dags att göra hullbedömning. De flesta var 3or eller 4or några enstaka var 5or. Våra gamlingar var 1-2or vi vet att dom är smala så de får extra kosttillskott i form av korn morötter och knäckebröd. Olle som är smalast får dessutom sin dagliga banan något som han älskar. Eftersom två av gamlingarna är baggar vill vi inte vräka på med kraftfoder.

Därefter var det dags för medicinering. Alla fick sin årliga vaccination mot gasbrand samt en dos Baytitol som &rdquopour on&rdquo mot fästingar.

Så till sist var det dags för inspektion och klippning av klövarna. Alla hade jättefina klövar. Rapport kommer att sändas in till Gård och Djurhälsan eftersom vi är F-certifierade.



13 mars - 2016


Markerna i Skandinavien är normalt fattiga på selen. Därför måste dräktiga tackor få extra tillskott. Ett litet problem är att de inte frivilligt vill äta selenet. När vi spirder det i maten så ratar de den. Det är endst Ida som tycker det är gott. Hon ställer sig gärna i kö för att få men hon är inte dräktig i år och skall inget ha. Enklast är det att ge de dräktiga tackorna selenet när vi har dem i deras lilla utfodringshage. Då går allt lungt till och man slipper attt jaga dem runt. Vi löser upp selenet i lite vatten drar upp lösningen i en plastspruta och ger det sedan i mungipan. Idag fick de sin första omgång selen två veckor före lamning så är det dags för omgång två.

 Selen.jpg 



12 mars - 2016


 Baggar pa rad.jpg

Vi har baggar i alla färgställningar som förekommer inom Värmalandsfåren. Vi är stolta över våra granna baggar. Normalt så fungerar samvaron bra i bagghagen. Men när dräktiga tackor kommer upp till staketet för att flörta med pojkarna kan det uppstå viss rivalitet mellan baggarna. För ett drygt år sedan knuffade Säbb ner Elias från tronen. Nu har han själv fått smaka på samma medicin den här gången var det Daniel som tog över makten i hagen. det kanske inte är undra på då han med sina modiga 90 kg är 10kg tyngre än de andra baggarna. Idag så brunstade lilla Majken som är för ung att betäcka. Daniel och hon står på var sin sida om staketet och övriga baggar får inte komma fram för Daniel.

 Daniel och Majken .jpg Ny chef.jpg

 



4 mars - 2016


Nu fungerar den dagliga uppdelningen i olika grupper alldeles utmärkt. I stora hagen delas de upp i tre grupper. Fyra "gamlingar" går till en egen hage eftersom de är lite smala. Olle som är världens äldsta värmlandsbagge har lite svårare än de andra gamlingarna att hålla vikten då han helt saknar framtänder. Därför får han ytterligare extra foder som han kommer till höhuset för att äta. Våra åtta dräktiga tackor springer galant in i sin hage för att få sin extra tilldelning. De övriga är kvar i stora hagen och får som tröst lite knäckebröd och morrötter för att de inte får vara med och dela på kraftfodret.

draktiga tackor.jpg Olle vantar.jpg



22 februari - 2016


Nu har vi börjat att ge de dräktiga tackorna extra foder. När de kommer in i tredje dräktighetsmånaden börjar vi ge tackorna kraftfoder som består av helt korn och tackfor. Vi börjar med en liten dos som succsessivt ökas upp till 05 kg straxt innan lamning. Dom som är dräktiga lär sig snabbt att de är utvalda och går snällt in i hagen där de får extramaten. De övriga får lit morrötter och några knäckebrödsskivor att dela på. De accepterar motvilligt den "orättvisa" fördelningen av mat. Eftersom det i år nästan bara är förstagångsföderskor som är betäckta så tog det någon extra dag att lära sig de nya rutinerna.

draktiga].jpg



24 januari - 2016


Idag hade vi korvgrillning och fika i fårhagen. Fåren ville förstås också vara med. De verkade ha lite svårt att förstå att matsäcken var vår och att de skulle smaska på hö.

Fika.JPG



22 januari - 2016


Idag lät vi Maja flytta till fårhimlens gröna ängar. Det var inte ett lätt beslut. Maja var en av våra lugnaste goaste och keligaste tackor. När hon tyckte att det var extra mysigt snörvlade/grymtade hon som en liten gris. Det som är allra svårast med att ha djur att man en dag måste fatta beslutet att nu är det dags att säga adjö. Maja har under en längre tid haft besvär av en artros i höfterna bak. Hon har torts detta kunnat hänga med flocken. De senaste månaderna började hon dock ligga allt mer och de sista veckorna vågade hon inte riktigt gå fram och äta vid krubban då andra får var i närheten. I det läget kände vi att nu var tiden inne att säga adjö. För oss är det jätteviktigt att våra får dör lugnt och tryggt och att vi är med dem. Maja fick en stor portion av sin favorit fårmüsli &ndash en blandning av korn knäckebröd och morötter när hon var mätt och belåten fick hon en spruta med lugnande medel som gjorde att hon slumrade till därefter fick hon den pruta som gjorde att hennes hjärta stannade. Det kändes så sorligt men ändå att det var rätt beslut.  Maja blev nästan 10år. Två av Majas barn finns kvar i flocken vår avelsbagge Säbb som är &rdquochef&rdquo i baggflocken och den vackra tackan Lisskulla.

Sista Maja.jpg



20 januari - 2016


Vi känner oss nu säkra på att 8 av våra tackor är dräktiga.  De har alla gått över tiden för ny brunstcykel. Vi hade egentligen planerat att bara betäcka våra 5 ungtackor Lina Karolina Malin Hanna-Greta och Ulla-Karin. Men Sven ville annat en dag i början av december hittade vi honom i gruppen av tackor som inte skulle betäckas. Lisa och Kari var i brunst så nu blir de också mammor till våren. Just nu får de alla fri tillgång på bra hö samt morötter och knäckebröd. Det är viktigt att de får bra foder under lågdräktigheten det är då moderkakan bildas &ndash en stor moderkaka gör att lammen får bra tillgång på näring under fostertiden. Dessutom gör god utfodring att fler hårsäckar bildas vilket ger bättre ull.  Om några veckor kommer vi börja gen dem kraftfoder.

 

hanna-greta  vantar.jpgMalin vantar.jpg



16 januari - 2016


Efter operationen i december fick Ida en stor ansamling av vätska i sårhålan. Det före detta juvret blev så stort att hon såg lakterande ut. Sedan operationen har vi dagligen mätt storleken av vätskeansamlingen och tagit bilder för att se om storleken ändrades. Vi har också kontrollerat tempen dagligen för att tidigt kunna upptäcka begynnande infektion. Ida har villigt fogat sig till dessa kontroller eftersom hon fått kraftfoder och knäckebröd som muta. Temperaturen har under hela tiden legat stabilt och varit normal. Under december var storleken av &rdquojuvret&rdquo i princip oförändrad men så plötsligt efter nyår började vätskan att sugas upp och nu har vätskan försvunnit helt. Efter nio månader känns det som om Ida nu äntligen blivit helt bra. Majken är mycket nöjd med att ha mamma pigg i hagen igen. Vi tycker att det känns som högsta vinsten att Ida nu blivit återställd. Det visar att om man bara satsar försöker att behandla och tar sig tid går det även att rädda till synes &rdquohopplösa fall&rdquo. När Ida var som sjukast i sin blodförgiftning i maj trodde vi inte att vi skulle klara henne.

Ida o Majken.jpg



10 januari - 2016


Efter en ovanligt mild Jul så slog kylan till. Våra Värmlandsfår går ute fritt och de klarar kylan bra. Pälsen är lång och tät. De har fårhus/vindskydd med djupströbädd som värmer gott. När det är riktigt kallt gräver de ner sig i gropar i ströbädden och ligger som i fågelbon. När det är kallt är utfodringen extra viktigt. Vi ger våra Värmlandsfår fri tillgång på grovfoder. Då temperturen sjunker under -5 grader bär vi ut varmvatten två gånger per dygn. Att vattnet är varmt gör att det inte fryser lika lätt fåren behöver inte slösa energi på att värma kallt drickvatten och dessutom tycker de om att dricka ljummet vatten.

Olle i strobadden.jpg



29 december - 2015


Idag var det dags för Oden att flytta hemifrån. Han har sedan 1a december gått med 3 flickor (Lina Karolina och Ulla-Karin). Vi ville gärna få några lamm efter honom innan han flyttade eftersom hans mamma Ida fick en juver inflammation och troligtvis inte får några fler lamm. Innan det var dags att hoppa in i bilen sa han adjö till mamma Ida. Odin trivdes så bra i bilen att han gärna hade stannat kvar men då nya matte och husse lockade med knäckebröd hoppade han glatt ur. Han flyttar till en fin liten flock med två tackor och två kastrerade baggar. Nu är det tänkt att flocken ska utökas. En av tackorna var i brunst så hon och Odin blev jätte förälskade på direkten.

Hej da mamma.JPGBakluckan .jpg

Nya agare .jpgKarlek .jpg



27 december - 2015


Idag fick Sven och Daniel flytta tillbaka till bagghagen. För att det inte skulle bli bråk ställde vi baggarna trångt övernatten. På så vis kan de &rdquobuffa&rdquo på varandra och bestämma hackordningen utan att ta allt för stor sats. Morgonen därpå släppte vi ut dem i stora hagen igen och det fungerade utmärkt. Tackorna Hanna-Greta och Malin släppte vi direkt in i den stora gruppen. Det blev lite små knuffar men sedan var allt lugnt.

När vi satte upp det rovdjursavisade stängslet i höstas drog vi om staketet en aning. Genom detta fick baggarna en stor sten i sin hagen. Den har blivit deras favorit utkikspost. Där står de och kollar in tackorna i stora hagen.

Sabb pa stenen.JPG



24 december - 2015


Julafton startade vi som vanligt med fika ute i fårhagen. Julafton var grön med strålande solsken det var väldigt vackert. I år tittade Christer förbi och fikade med oss och fåren. Maja var väldigt intresserad av pepparkakorna!

Julfika copy.jpg



12 december - 2015


Vi tjuvstartade julfirandet i fårhagen när fårens gudmor Gunnel kom med fika och klappar. Vi fick soppa god äggmacka och kaffe och fåren fick smaska på knäckebröd. Några av fåren tyckte dock att de skulle få smaka på vårt fika också. Titta på Matildas tunga!

Matilda X.jpg



3 december - 2015


 Som vi tidigare berättat fick Ida  juverinflamation i samband med lamningen. Trots upprepade försök under det senaste halvåret har bakteriena vägrat att släppa sitt grepp. Efter långt övervägande så bestämmde vi oss för att operera bort den sjuka juverhalvan. I tisdags så blev det transport till SLU i Uppsala tillsammans med hennes mor Linnéa och moster Johanna som sällskapsfår. Idag på förmiddagen opererades Ida. Operationen gick bra och hon är pigg. Nu får hon stanna på "sjukhuset" i en vecka för att vila upp och säkerställa att inga komplikationer tillstöter. Kerstin och jag håller tummarna för henne.

 

Dags att titta på TV - I morgon fredag 4 december på TV4 klockan 21.30 gör de riktiga skådespelarna entré i Boy Machine!

Nu är det äntligen dags. Vi hade ju TV inspelning i hagen i våras. Nu äntligen ska vi få se resultatet. TV-teamet var hos en helg dag men vi gissar att det nog bara blir några minuter  (eller sekunder)i sändningen. Det ska bli spännande att se vilka av fåren som fastande på bild

 

Torkel.jpg



1 december - 2015


Idag på eftermiddagen satte vi ihop våra betäckningsgrupper. Vi hade bestämt att vi bara skulle betäcka de fjolårstackor som vi behållt från 2014. Nu går de tillsammans med tre baggar Daniel Sven och Oden. Vi låter dom gå tillsammans fram veckan mellan jul och nyår. På så sätt har vi garanterat täckt in minst en brunstcykel oftast två. Beräknad lamning blir då i perioden 20 april till 25 maj. Det är troligt att vi får lamm tidigt i perioden eftersom två av tackorna betäcktes direkt de mötte baggen.

Oden uppvakt .jpg

 

 

 

 



13 november - 2015


Idag var det en sorgens dag i hagen i morse hittade vi vår älskade bagge Mats död.  Mats har varit hos oss sedan vi startade med får 2003 då var han ett litet lamm. Han blev 12 ½ år vi hade gärna velat ha honom kvar några år till. Trots sin ålder var Mats väldigt pigg in det sista det var bara ett par dagar innan han dog som han verkade hängig. Veterinären undersökte honom i går kväll men kunde inte hitta orsaken till varför han inte mådde bra. Vi är ju med i Gård och Djurhälsan och har via dem fått remiss för obduktion. Vi vill gärna veta vad dödsorsaken var på så sätt lär vi oss lite mer. Vi tror också att det kan vara till nytta för de veterinärer som vi haft kontakt med. En obduktion blir ju som ett facit.

Mats var en väldigt trevlig lugn och kelig bagge dessutom hade han en underbar ull. Vi och många andra kommer att sakna honom. Mats var en av &rdquoskådespelarna&rdquo vid TV- inspelningen i våras. Om sekvenserna inte blivit bortklippta finns han nog med i sista avsnittet av &rdquoBoy machine&rdquo (avsnitt 8) som sänds i TV 4 fredagen den 4e december.

 

De båda bilderna på Mats är tagna i somras.

Mats 2.jpgMats 1.jpgMats 4 copy.jpgMats 6.jpg



5 oktober - 2015


I helgen som var började TV 4 göra reklam för en ny TV-serie som heter Boy Machine med serie start den 16 oktober. Den handlar om ett pojkband som efter 20 år skall återförenas.

För vår del började det med ett mail i maj från ett produktionsbolag som sökte en fårbesättning som kunde ingå i serien. Eter några telefonsamtal samtyckte vi till att de skulle få göra inspelningarna i vår hage. Först så kom ett team för att se om platen uppfyllde manusets krav. Därefter så kom ett antal chefer för att titta. När inspelningsplatsen var godkänd sände de över ett förslag till kontrakt. I det stod det bl a att vi inte fick vara på plats under inspelningarna. Vi tyckte dock att om de ville ha fåren med på bild så var det nog bäst att vi var på plats och såg till att fåren hamnade i bildrutan. Så kom den stora dagenför inspelning den 19 maj. Ett 30-tal personer med mer eller mindre klara uppgifter för oss som fårägare inkl en hel del utrustning invarderade hagen. Först togs några scener utan att fåren var med. Sedan var det dags för det som Kerstin och jag tyckte var de riktiga huvudrollsinnehavarna att träda in. Scenen skulle vara att Henrik Dorsin sitter i hagen omgiven av "sina" får när hans kompisar anländer. Vi fick order att ställa upp fåren för tagning så skulle de arrangera skådespelare och teknik. Nog för att våra får är både kloka och sociala men de är inte så bra på att ta regi i upprepade omtagningar. Vårt förslag blev att de först arrangera allt annat sedan lockar vi in fåren där de skall vara. Förslaget accepterades och med det gamla hårdbrödtricket fixade vi lätt fåren på plats inkl för all omtagningar.

Boy1.jpgboy2.jpg



27 september - 2015


Det är ju synd och skam att de egentligat tävlande inte deltager vid själva mästerskapet. Malin fick vänta till idag dagen efter för att mästerskapet innan hon fick se sin bronsmedalj. Det är inte utan att hennes kompisar blev lite avundsjuka på henne när hon stoltserade i hagen med medaljen runt halsen. Men ganska så snart så återgick verksamheten i hagen till sitt vanliga d v s att äta och idissla.

Avund.jpg

 



26 september - 2015


När vi på sensommaren hämtade vårt nyspunna från Wålstedts i Dala-Floda. Berättade Sonia Wålstedt att de förra året hade instiftat "SM i ull". Dels så tävlade man med sina fårs ull dels i att spinna. Sonia tyckte att vi skulle ställa upp med vår ull. Man får  ha två ullfällar med i berdömningen. Efter lite betänketid så bestämde vi oss för att det kunde vara roligt átt besöka tillställningen. Vi inriktade oss på att att få ett diplom från tävlingen vilket alla får som ställer upp. M a o våra förväntningar var inte så stora.  När vi klippte fåren sade vi till Johan Uhlås att nu fick han klippa riktigt bra eftersom vi skulle tävla med ullen. Vi vald preliminärt ut fyra ullfällar som var presumtiva kandidater för deltagande. Malin Lina Kari och Matilda. Dagen innan tävlingen stod vi och försökte bestämma oss för vilka två som skulle få delta. Vi var inte helt överens men till slut så bestämde vi oss för att Malin och Matilda var de utvalda för att ställa upp i lantrasullklassen. Med väckarklockan på 05.00 började dagen med en bilfärd till Dala Floda på nästan 30 mil. Väl på plats var det bara att ställa sig i kö för att lämna in ullen till tävlingen. Medan dommarna granskade all inlämnad ull så deltog vi i förevisningar och föredrag. Ett drygt hundratal  personer hade kommit fördelade på fårägare och ullnördar. En hel del prat med folk som kommit till evenemanget blev det också. Det visade sig att flera av dem vi mötte hade köpt ull och/eller garn av oss via nätet! Roligt att få se att ansikte på sina kunder tyckte vi. På sena eftermiddagen så var det så dags för att delge resultatet av tävlingarna. Först delades publikens val av ull ut det gick till ull från ett ryalamm. Nästa i tur var bronsmedljen dröm om vår förvåning när när Kerstin ropades upp på podiet. Stolt fick hon ta emot medaljen för Malins ull. Vi var dock slagna av en finullskorsning på andra plats och en renrasig finull på första platsen. Med tanke på att dessa raser avlas på sina ullegenskaper så är vi än mer stolta över den ull som Malin levererat.

Prisutdelning.jpg



10 september - 2015


Så var det dags igen att klippa fåren. Vi klipper ju våra får två gånger om året för att få fin ull som går att spinna. Fåren tycker inte om att bli klippta men efteråt så tycker dom att det är skönt. I år så var det lite extra speciellt. Kerstin har nämligen bestämt sig för att ställa upp SM i ull som anordnas av Wålstedts i Dala-Floda. Två ullfällar skall lämnas in för bedömning. Det blir spännande att höra vad de tycker om Värmlandsfårens ull. Oavsett hur det går i tävlingen så blir det en intressant helg när vi träffar många ullintresserade personer.

Klippning.jpg



30 augusti - 2015


Så var det dags för den stora utslussningen av årets lamm. Hela tio lamm lämnade flocken för att flytta till tre olika familjer. Det blev en lång dag och innan vi var åter i hagen hade vi kört 90 mil. Det är alltid lite vemodigt att lämna ifrån sig lammen även om vi vet att de kommer till nya bra hem. Nu har vi bara två små lamm kvar av årets kull. Majken som skall bli kvar i vår flock och hennes bror Oden som skall flytta hemifrån i december. Medan han väntar på att flytta hemifrån så får han gå med de stora pojkarna.



22 augusti - 2015


Idag började vi köra ut årets lamm till sina nya ägare. Några nya ägare har själva hämtat sina lamm. Den första som vi transporterade ut var Alvar som skulle flytta till södra Östergötland. På bilden nedan ser ni när vi rastade vid Svartån utanför Linköping. Övriga resenärer gjorde stora ögon när vi kom med Alvar i koppel. Medan vi tog några smörgåsar och lite kaffe passade han på att äta av de gröna gräsmattorna.

Alvar pa vag.JPG



20 augusti - 2015


Juni-juli-augusti

Som du ser har vi tagit ledigt från skrivandet under sommaren men nu är vi tillbaka!

Mycket har hänt sedan maj. Vi börjar med Ida. Hon piggade på sig och blev sitt gamla jag. I mitten av juni fick hon komma tillbaka till stora flocken. Eftersom vi inte ville att lammen skulle dia på hennes sjuka juver och även ville förebygga eventuell överföring av smitta fick hon ta på sig avklippta strumpbyxor med hål under svansen. Det fungerar väldigt bra. Vi byter dem varje dag och sätter på henne nytvättade vi tänker fortsätta så länge som lammen diar. Hon är en jätteduktig mamma och hennes lamm avgudar henne. Hennes dotter Majken kommer vi att behålla.Ida leggings.jpg

Som vanligt växer lammen väldigt fort. De första lammen har redan flyttat till nya hem och inom kort kommer resterande att flytta. I år sprids de från Småland till Västerbotten. Det känns alltid lite i hjärtat när de lämnar oss men vi vet att de kommer till bra hem och det är jätteroligt att bidra till bevarande av Värmlandsfåren genom att sälja livdjur.

Under sommaren visade vi upp några av de allra keligaste fåren på en fäbod. Det var mycket populärt och de blev klappade av många barn. De som ville fick chansen att prova på att tova råttor av ullen. Ullen från Värmlandsfår är väldigt lätt att tova. Det blev en trevlig artikel i tidningen Dalabygden se under fliken PRESS (kommer snart).

Tyvärr miste vi en av våra fina tacklamm pga en olycka. En av våra baggar fastande med sitt horn i hennes halsband så hon bröt nacken.

Vi har också låtit lönspinna garn. Nu finns vårt z-tvinnade 2-trådiga ullgarn i 5 nyanser: svart grått brunt beige och naturvitt. Dessutom har vi två typer av s-spunnet lammullsgarn: tunt 2 -trådigt och lite tjockare 3-trådigt raggsocksgarn. Lammullsgarnet finns i 4 nyanser: svart brunt ljusgrått och naturvitt. Titta gärna i vår e-butik om några dagar när vi hunnit uppdatera den.



20 maj - 2015


När dagiset hade lämnat hagen var det dags för att släppa ut tackor och lamm på bete för första gången. Trots regn ville alla ut och beta. De åt grönt gräs så att magarna stod i fyra hörn. Några av tackorn var så ivriga att de inte såg till att få med sig lammen så det blev lite oroligt ett kort tag. Idag så har de vant sig vid att vara ute och även solen har kommit tillbaka.

2015 lammbete.jpg2015 vila .jpg

Ida står forfarande kvar i sin sjukbox. Juverinflammationen vägrar att ge med sig men nu har analyssvaret kommit. Hon skall få ny medicin som skall ta död på de envisa bakterierna. Vi hoppas på ett snart tillfrisknande.



19 maj - 2015


Så var det dags för nästa besök i fårhagen. Den här gången var det en närliggande förskola som bokat tid för att klappa får och titta på lamm. De hade tur med vädret. De senaste dagarnas regn gjorde ett kort upphåll medan de var i hagen och solen vågade sig fram ett kort ögonblick. Besöket var ett led i att ge barnen´en helhetsbild eftersom de ägnat sig åt tovning hemma på dagiset. Både får och barn verkade trivas.

2015 dagis.jpg



17 maj - 2015


Droppet och medicineringen har gjort verkan. Blodförgiftningen har gett med sig men juverinflammationen är kvar. Ida är klart piggare men inte frisk. Vi har tagit mjölkprov som skall analyseras för att se om vi skall byta medicin.

I dag ringde några vänner och frågade om de fick komma ut i regnet med några amerikanska vänner och titta på fåren. De bor normalt på Manhattan i New York så de hade aldrig varit så nära får tidigare man kan nog säga att det blev ett rejält kulturbyte för dem. Både tackor och lamm lät sig klappas och alla blev nöjda.

2015 Manhattan .jpg



15 maj - 2015


Ida blev inte bättre. Febern steg till över 41 grader och hon orkade inte resa sig. Det visade sig att juverinflammationen övergått i en allmän blodförgiftning. Läget var inte bra för henne hon höll helt enkel på att dö. Vi beslutade tillsammans med veterinären att ge henne dropp cortison och antiinflamatorisk medicin. Sakta blir hon bättre.

2015 dropp.jpg



13 maj - 2015


Säg den lycka som varar för evigt. Idag upptäckte vi att Ida var hängig. Efter en snabb undersökning och kontroll av kroppstemeraturen var det dags att tillkalla veterinären. Ida har fått en luverinflammation som måste behandlas. Bara att ställa in henne i en sjukbox och börja mata lammen med nappflaska.



10 maj - 2015


Så var årets lamning över för den här gången. Ida nedkom med ett svart bagglamm och ett svart tacklamm den 5 maj. Kari nedkom med dito fast vita den 6 maj. Sist ut var Alma som nedkom idag med två svarta tacklamm med härliga vita tecken.

Som vanligt väger vi våra lamm när de är ett dygn gamla. Vikten varierade mellan 28 till 45 kg med ett medel på 36 kg.

Totalt fick vi 17 lamm på 8 tackor vilket gör ett snitt på 21 lamm per tacka. Årets fördelning blev 12 tack- och 5 bagglamm. 14 var svarta med olika vita tecken och tre var vita.

Årets lammning har gått smidigt och alla både tackor och lamm mår bra.

2015 vagning.jpg 2015 matmor.jpg



4 maj - 2015


Äntligen så kom några fler lamm. Det var Emma-Maria som nedkom med två fina svarta tacklamm med vita hjässor. Nu håller vi tummarna för att de andra tre skall lamma också. Vi har beräknat att lamningen skall vara klar den 10 maj.



3 maj - 2015


Det förefaller som om våra tackor tagit ledigt från lamningen för ett tag. Det är snart en vecka sedan vi fick senaste lammet. Under tiden roar vi oss med att sortera ull som skall sändas på spinning. Vi har beslutat oss för att låta spinna ett beige garn av samma typ som vi har haft till salu tidigre. Det betyder att vi kan erbjuda fem olika färger. Vi skall ochså låta spinna ett lammullsgarn i tre olika färger svart vitt och brunt. Det blir tre-trådigt z-spunnet och s-tvinnat.

2015 ullsortering .jpg



28 april - 2015


Normalt så föds de flesta lammen under den mörka tiden på dygnet. I år verkar det som om Tackorna beslutat sig för att låta oss få sova i lugn och ro på nätterna. Idag på eftermiddagen nedkom Astrid met två välskapta svarta tacklamm. Det verkar som årets färg är svart!



26 april - 2015


Idag på eftermiddagen var det dags igen. Kajsa-Stina fick först två fina svarta tacklamm och straxt efter kom ett tredje lamm en vit liten bagge. Allt förlöpte väl och alla lammen är pigga.

2015 kajsa-Stina.jpg



25 april - 2015


Så var lamningen äntligen igång. Först ut var Alva som i natt straxt efter midnatt födde två fina bagglamm. Båda svarta med vita hjässor nummer två har en vit fläck på ena bakbenet och ett vitt streck på nosen. Alva som är förstagångsföderska krystade ut första lammet snabbt och enkelt. lammet var piggt och stod upp inom en minut. Nummer två dröjde och när han äntligen tittade fram syntes inte det ena frambenet. Efter en snabb undersökning konstaterade vi att det låg bakåtböjt. Huvudet hade kommit så långt ut att han hade börjat andas så vi kunde inte trycka in honom och rätta till benet. Men genom att försiktigt vrida och dra så komm även han ut. han var lika pigg som sin bror och lika snabb upp på benen.

Det är lite extra roligt att Alva blivit mor och att det gått bra. För 1½år sedan så var hon tingad som livtacka men hon växte inte och var hängig så vi behöll henne kvar i flocken Med mycket kärlek ch extra foder så fick vi henne att börja växa och bli piggare. När vi skulle betäcka i höstas så tyckte vi att Alva växt till sig så pass och var pigg så att hon kunde gå med i den ena betäckninghsgruppen. Det är alltid extra roligt när det går bra för de får som man fått arbeta lite extra med.

Nu väntar vi bara på att de övriga tackorna skall lamma.

Väntan blev inte så lång på eftermiddagen födde Mejt två fina svarta tacklamm.

2015 Alva .jpg



15 april - 2015


Vi går i väntans tider &ndash bara 1 vecka kvar innan lamningen kör igång. Igår samlade vi in träckprover för analys av parasit ägg. Vi satsade lite extra i år och tog prover från 9 får med tillägg för analys för eventuell storleverflundra. Idag fick vi svar på proverna &ndash proverna var helt parasitfria. Jätteskönt att slippa avmaska. Vi räknar med att ge fästingförebyggande pour-on (Bayticol) i morgon därefter släpper vi ut fåren i vårhagen så att de kan få smaka på de första gröna grässtråna. Självklart kommer de även få hö flera veckor framöver. De blivande mammorna får dock gå kvar i den lilla hagen runt fårhuset till lamningen är klar.



22 mars - 2015


Vid klippningen var det soligt och varmt. Men den glädje som varar för evigt finns inte. Nu har kylan slagit till ordentligt. Fåren fryser och undrar vad vi ställt till med. De får dock extra foder för att hålla väremen och de tillbringar betydligt mer tid inne i fårhuset än vanligt. Tur att ströbädden ger värme.



18 mars - 2015


Anton pa vag till frisoren.jpgU_K forst ut.jpg

Idag var det dags för fårklippning. Tidpunkten hade vi bestämt med tanke på lamningen det är drygt 4 veckor kvar innan våra Värmlandstackor ska lamma. Vi hade oroligt följt väderprognosen för att se hur vädret skulle bli. Vi hade återigen tur det var härligt vårväder med strålande sol. Som vanligt hade vi förberett en ren plats för klippningen och bortastat bort så mycket skräp från ullen som möjligt &ndash det är ju så mycket lättare att göra det när ullen sitter på fåret. Det är 6 månader sedan vi klippte fåren senast så hos vissa individer har den hunnit bli rätt lång. Den täta bottenullen gör att fåren ser gradvida ut allihop &ndash även baggarna. Efter klippningen är det dock lätt att se vilka av tackorna som har lamm i magen.

Redo for klippning.jpgMycket ull fran liten flicka.jpgNyklippta och fina.jpg

Vi passade också på att vaccinera alla våra Värmlandsfår mot gasbrand för ungtackorna som vaccinerades för 1a gången i år var detta den 2a sprutan de fick sin första spruta för en månad sedan. Antikroppar hinner nu bildas så att de når höga nivåer i blodet inför vårbetet och hinner även passera över till lammen innan de föds.

Vi väger alltid våra lamm men har inte haft tillgång till någon våg för att väga vuxna individer. Nu har vi införskaffat en s.k. veterinärvåg med hjälp av fårgrindar fick vi till en alldeles utmärkt fårvåg. Det var med stor spänning som vi efter att fåren var klippta vägde dem. Generellt vägde de fullvuxna Värmlandsfåren mycket mer än vad vi trodde att de skulle göra &ndash mellan 54 och 79 kg. Detta berodde naturligtvis på att flera av tackorna är dräktiga men även vissa icke dräktiga var tynga. Ungtackorna vägde drygt 30 kg vilket var vad vi hade förväntat oss. Själklart tänker vi från och med nu väga fåren efter varje klippning.

Lisa inviger den nya vagen .jpg



8 mars - 2015


En varm och solig dag i hagen &ndash härligt tycker vi och fåren. Nu är det 6 veckor innan beräknad start av lamningen så första dosen av selen delades ut till våra dräktiga Värmlandstackor. Vi har pröva olika metoder att doser: att strö pulvret på maten att hälla pulvret i munnen etc. Men det har inte fungerat tackorna ratar äpplen beströdda med selen och spottar ut pulvret. Vi gör numer i stället så att vi mäter upp mängden selenpulver och blandar det i en liten skvätt ljummet vatten vi drar upp blandningen i en spruta och sprutar in det genom mungipan långt bak i svalget &ndash då vet vi säkert att selenet har kommit dit det ska. Det blir lite av en tvångsmatning med ett undantag &ndash Ida älskar Selen så hon kommer fram och gapar stort ! Om drygt en vecka är det dags för klippning. Vi håller tummarna för att solen och värmen håller i sig.

varsol.jpgSelen.jpg



18 februari - 2015


För några år sedan gick jag förbi en butik i Gamla Stan Stockholm som heter HildaHilda. De säljer egendesignade linnetyger och produkter tillverkade av sina tyger. Många av mönstren är härliga bilder på olika djur. Företaget drivs av svägerskorna Lott och Gabriella Hildebrand. Eftersom jag gillar får och det inte fanns några fårmotiv föreslog jag Lott att besöka vår fårhage för att få inspiration. Hon lovade fundera på saken och en vacker vårdag kom hon på besök tillsammans med en väninna och deras barn. Vi hade en trevlig dag i hagen men Lott var inte helt övertygad om hur hon skulle få till ett bra fårtyg. Konkurrensen när det gäller får på olika tyger är ju rätt stor så det gällde ju att få till något som sticker ut.

Dröm om min förvåning när jag på nyårsafton på väg till en nyårskonsert passerade deras butik och såg ett nytt fårtyg i skylten. Trots att jag hade ont om tid kunde jag inte låta bli att smita in. Jodå det var inspirationen från våra Värmlandsfår som så småningom lett fram till detta härliga tyg.

Jag är övertygad om att Lisskulla är förebild för det ljusa fåret och att Johanna är modell för det mörka fåret.

Vill ni besöka deras hemsida så är adressen www.hildahilda.se . Dessvärre finns fårtyget ännu inte i deras webbutik utan bara i affären. Fåren finns uppvävda som bordtabletter och till en liten bärkasse/väska.

 tablett.jpgvaskan.jpg

 



14 februari - 2015


Vi och fåren hoppas att du har en härlig  alla hjärtans dag! Självklart blev det extra mycket kel i hagen.

 

Maja har sedan flera år haft problem med sina juver så hon har gått i pension. Hon är pigg har bra hull och är väldigt kelig men hon har en kronisk juverinflammation som kommer och går.  Under den senaste tiden har den  blommat upp igen. Maja har varit pigg och har inte haft någon feber men juvret har varit svullet och fult.  Precis då vi bestämt oss för att åka till veterinären med henne gick det hål på varbölden så allt var rann ut (det var precis vad som behövdes). Vi hade en veterinär som undersökte henne tog en odling  och skrev ut penicillin. Vi har haft Maja i isoleringsbox i 10 dagar och har spolat ur juvret med koksalt och givit henne penicillinet. Hon har haft en av våra snälla kastrerade baggar &ndash Jon- som sällskapsfår. Det har gått väldigt bra juvret är nu fint  och idag har båda fått gå ut i stora hagen igen. Halmen som fanns i  isoleringsboxen har vi själklart tagit bort och ersatt med ny fräsch.

 

Sedan nåra veckor får de blivande mammorna lite extra kraftfoder (en blandning av helt korn och  pellets) just nu är det bara 1hg per tacka. Eftersom de övriga fåren inte ska ha något extra kraftfoder utan bara morötter delar vi upp dem i två hagar då de utfodras. I år var fåren väldigt lättlärda redan efter första dagen visse de vem som skulle gå vart. De 8 tackorna går snällt genom grinden till sin utfodringshage och övriga väntar utanför i stora hagen på sina morötter.

 

Vi har beställt hem gasbrandsvaccin och idag fick våra ungtackor sin första dos av Covexin 8a påfyllnadsdosen får de om cirka 4 veckor då det är dags att vaccinera alla fåren. Tackorna ska vaccineras cirka en månad före lamning så hinner de bilda antikroppar som förs över till lammen i moderslivet.

 

Det känns att våren är på gång &ndash det är längre ljust på dagarna talgoxarna har börja sjunga och  förberedelserna inför lamningen har börjat så smått.

 



20 januari - 2015


Vi och Värmlandsfåren önskar dig en riktigt god fortsättning på 2015. Du som är en gammal vän på vår hemsida ser att den ändrat utseende. Vi har under den senaste månaden byggt om och ändrat layout så att den också ska gå lätt att använda via din mobiltelefon eller &rdquopadda&rdquo. Vi har också passat på att lägga in fler bilder och fyllt på med lite mer fårtips som vi gärna delar med oss av.  När du beställer garn ull och vykort från oss kommer du upptäcka att det nu går smidigare att göra.

I fårhagen mår alla bra. Betäckningen är avslutad mellan 30 november och 25 december hade vi  våra Värmlandsfår i fyra grupper:  två betäckningsgrupper en grupp med baggarna som ej deltog i aveln i år och gruppen som inte skulle betäckas. Säbb hade 3 flickor han gick med Astrid Kari och Meijt.  Jerk hade 5 flickor och gick med Alva Emma-Maria Ida Alma och Kajsa-Stina. Ingen av tackorna har brunstat om så vi räknar med att alla är betäckta. De flesta av tackorna brunstade i början av december vilket betyder att lammen kommer i slutet av april början av maj. Om ett par veckor är det dags att börja smyga in kraftfoder till de blivande mammorna.



10 november - 2014


Vi håller nu på att slussa in Elias med de övriga baggarna. Just nu går han med Anton och Jerk. Hans ben har läkt bra och han har bara en lätt hälta kvar efter benbrottet. Vi har ställt oss i kö för att få ett beigefärgat  z-tvinnat garn spunnet m ao tillför vi en ny färg i sortimentet om ca ett halvår.



5 oktober - 2014


Nu har de sista lammen lämnat hagen för sitt nya hem.

2014-31 tor o loke copy.jpg2014-32 Hos Fagerstrom copy.jpg



15 september - 2014


Så  var det dags för höstklippning. Vi klipper våra Värmlandsfår tidigt på hösten för att ullen skall hinna växa ut innan vinterkylan kommer. Vi hade tur vid klippningen - solen värmde skönt.

Fåren är alltid som vackrast precis innan klippningen med sina långa fina lockar. Något som är extra roligt med att ha Värmlandsfår är att deras ull varierar så mycket både i färg och lock. Våra Värmlandsfår har ull i alla färger: svart grått vitt brunt och beige. Just nu ligger den svarta och grå ullen nära i färg och den svarta är egentligen mörkt brun som 80% choklad. Några av fåren har nästan raka ullstaplar medan andra har finkrusiga. Färgen på ullen varierar mellan årstiderna sommarullen är blekt av solen och blir ljusare än vinterullen. Färgen ändras även med ålder oftast blir den ljusare ullen mörkare med ålder medan den mörka ullen blir ljusare.

Vi tar tillvara på all vår ull därför är det A och O att ha rent och snyggt på den plats där man klipper. Vi brukar också borsta fåren precis innan vi klipper dem för att få bort eventuellt skräp. Det är lättare att göra detta när ullen sitter fast på fåret än att försöka rensa ullen efter klippning. Ullen sorteras efter färg och läggs i papperssäckar med tidningspapper mellan varje individ. Vi vill veta vilken ull som kommer från vem.

Fåren krymper verkligen i storlek när ullen är avklippt - det tar en liten stund innan man ser vem som är vem efter klippningen. Fåren själva försöker alltid utmana varandra för att se om de inte ska kunna stiga lite i rang inom flocken - dom andra ser ju så små ut!



5 september - 2014


Idag var en tung dag &ndash Anna har flyttat till fårhimlen.  Vi kände att det var dags även om beslutet var svårt. Anna började redan itidigt i våras få besvär från sina bakre höstleder det har bara blivit värre och tyvärr vet vi ju att det inte blir bättre. Hade Anna varit en människa hade hon fått en ny höftled men är man ett får går inget att göra. För oss är det viktigt att våra får då det är dags att somna in gör det på ett lugnt och värdigt sätt hemma i hagen. Anna fick en liten hage i hagen i den fick hon sitt favoritgodis en blandning av korn/pellets/knäckebröd /äpplen. De övriga fåren var hos henne fram till att hon somnade av den lugnande sprutan. Kroppen lämnade vi för kremering.  Anna blev 9½ år och hos oss var hon 9 år. Kvar i hagen har vi hennes döttrar Kersti Kari och Matildasamt barnbarnen Sven och Malin.

 När vi ändå hade veterinären på plats passade vi på att kastrera våra småbaggar Tor  och Loke. de skall inom kort flytta till ett nytt hem tilsammans med tackorna Frigg och Freja.

2014-30_Anna_med_2_tacklamm copy.jpg



25 augusti - 2014


Den här veckan och veckoslutet har de flesta av årets lamm flyttat hemifrån.  Längst flyttade Markus som ska bli avelsbagge i en besättning i Skåne. Det känns alltid hårt att skilja lammen från sina mammor. Under några dagar är det mycket gråt i hagen. Men som tur är vara det bara några dagar. För oss känns det fint att veta att lammen är efterlängtade och kommer till fina nya hem.

2014-28 Justus copy.jpg2014-29 Markus copy.jpg



18 augusti - 2014


Vi har nu gått igenom klövarna på hela flocken och sänt in vår rapport till klövkontrollen. Vårt F-status är nu förlängt till 2015. Vi har också tagit parasitprov på lammen. De parasiter som fanns var &rdquosnälla&rdquo och måttliga till antal så inte heller i år behövde vi göra någon avmaskning. Nils som är ny hos oss har stå i karantän och fått genomgå fotbad så att vår fotstatus upprätthålls.

För oss är det en hederssak att leverera friska djur. Då vi säljer lamm till som får de nya ägarna Genbanksintyg MV-intyg F-status intyg och kopia av senaste resultatet från parasitkontrollen.

2014-27 Nils_mfl copy.jpg



14 augusti - 2014


Nu är alla fåren hemma efter att varit på sommarbete. De första lammen har redan flyttat hemifrån och resten skall flytta veckan som kommer. Elias har gått spjälad hela sommaren. Han har verkligen varit tålmodig när vi lagt om hans bandage varannan dag under sommaren. Nu har hans ben läkt så mycket att vi idag tog bort spjälorna. Han tyckte det var skönt men ovant att gå på benet och kunna böja knät. Benet har int läkt helt rakt men det kommer att fungera bra ändå. Nu får han fortsätta gå i hagen bredvid de andra baggarna så att han stärker upp sina muskler. Vi befarar att det kan bli en maktkamp när han skall börja gå med de andra så det gäller att vara beredd på det värsta.

2014-25 Framben_2_Lat copy.jpg2014-26 Framben_2_Ca-Cr copy.jpg



5 juni - 2014


Idag har Elias varit på återbesök med sitt brutna ben. Benet har börjat läka men ännu återstår en tid i stillhet innan han kan belasta det fullt ut.

2014-24 aterbesok copy.jpg



31 maj - 2014


Lammen är speciellt söta tycker alla barn som passerar hagen. Tycket är oftast ömsesidigt.

2014-23 barn.jpg



25 maj - 2014


Det är många som kommer på besök i hagen för att hälsa på fåren och våra lamm. En  del kommer bara en gång men många kommer flera gånger under året. Pelle har återkommit för att fotografera våra lamm och sända bilderna till sin bror och svägerska. Även vi fick ta del av dem. Är inte bilden bra?

2014-22 gybamb.jpg



20 maj - 2014


Två av våra tackor har lite ont om mjölk till sina lamm varför vi ger dem lite extra lammnäring. Även om man inte vill ha nappflaska så vill man vara med och gosa tycker de andra lammen.

2014-21 napplamm_3.jpg



14 maj - 2014


Idag lammade Lisa som 13:e och sista tacka. Hon fick två fina bruna tacklamm. Totalt blev det 25 lamm fördelade på 17 tackor och 8 baggar. Elias har bara hunnit till halvtid i sin sjukisolering m a o tre veckor kvar. Han tycker att det är tråkigt i sin box när de andra baggarna går ut och betar. När det är dags för idissling så går de andra baggarna upp till Elias. Både Anton och Sven har tagit för vana att hoppa in till Elias i boxen med jämna mellanrum.

2014-19 lammrace copy.jpg2014-20 Kompisar copy.jpg



11 maj - 2014


För några dagar sedan så forlorade Meijt sitt enda lamm i samband med lamningen. Stor sorg hon gick sedan och letade efter sitt lamm och bräkte i hagen. Igår så var det Elins tur att lamma. Hon var väldigt tjock så vi trodde att hon hade trillingar hon har fått det en gång tidigare. Dröm om vår förvåning när Elin klämde ut ett fjärde lamm efter det tredje. Hon klarar ju tre men hur skulle hon klara fyra? Det är ju inget önskvärt att få ett eller två flasklamm  även om det kan vara gulligt i början. Vi besöt oss för att ta in Meijt från hagen och lämna över det sist födda lammet till henne. Meijt tittade lite förundrat på lammet men började straxt att slicka och därmed var det lilla bagglammet adopterat. Ett lyckligt slut både för Elin Meijt och oss. Nu har vi fått 23 lamm och det är bara Lisa kvar som skall lamma.

2014-17 Elin copy.jpg2014-18 Kersti_m_lamm copy.jpg

2014-15 Meijt_m_lamm copy.jpg2014-16 Lamm_2014 copy.jpg



4 maj - 2014


Först så var det väntan för både tackorna och oss. Sedan lammade ju Karin den 30 april sedan var det väntan igen. Sedan kom stora babybommen. De senaste två och ett halvt dygnen har det varit lamning dygnet runt 12 lamm. Vi lider just nu av lite sömnbrist. Nu är det bara fem tackor till som skall lamma. Det är inte bara en lammbom utan också en tackbom tre gånger så många tackor som baggar hitintills

2014-13 Bosse_vantar copy.jpg2014-14 lisskulla_vantar copy.jpg

2014-11 Astrids_lamm copy.jpg.2014-12 Kersti_med_lamm copy.jpg

2014-9 Idas_lamm copy.jpg2014-10 Vagning copy.jpg



30 april - 2014


Så var äntligen väntan över lamningen har påbörjats. Först ut var Karin idag på morgonen kl 9.07 när hon födde en beiget tacklamm med vitt huvud som följdes av ett brunt bagglamm med vit bläs 20 minuter senare. Tacklammet skall bli kvar i flock eftersom det är sista gången som vi betäcker Karin. Nu återstår bara att vänta in överiga tio tackor som skall lamma.

2014-8 Karin_m_lamm copy.jpg



23 april - 2014


I natt statade vi lammvakan för i år. Det kom inte några lamm första natten. På morgonen när vi gick upp till baggarna hittade vi Elias stående på tre ben. En snabb undersökning visade att han hade bruti höger framben.. Ett telefonsamtal till distriktsvetrinären för att få tid för röntgen för att se om det skulle gå att rädda honom. Distriktsvetrinären hade dock inte någon röntgenapparat den hade gått sönder. Efter ett samtal till djurkliniken så fick vi tid för röntgen. Elias fick hoppandes på tre ben ta sig in i transportvagnen och sedan bar det iväg. På djurkiniken är de mest vana vid smådjur men hade en gång tidigare haft et halt får. Elias lades upp på röntegenbordet och de fick en bra bild på brottet. Benet var helt av mitt på underbenet. Elias låg stilla på röntgenbordet i 30 minuter utan någon bedövning eller lungnade. Personalen var välidigt imponerande över hans lugn. Eftesom brottet satt på ett "bra" ställe så beslöt vi att försöka spjala honom. Nu är han hemma i en specialbox där han skall stå i sex veckor. När baggkompisarna inte är ute och betar så ligger de utanför boxen och gör Elias sällskap. Vi håller nu tummarna för att benet läker bra.

2014-6 rontgen copy.jpg2014-7 Elias_ben copy.jpg



31 mars - 2014


I fredags skulle vi ha klippt fåren. Kerstin hade ställt in sina åtaganden och jag hade byggt upp hanteringsfållorna. Då ringer fårklipparen som blivit sjuk. Fårklipparen kom istället idag. För att kompensera så kom de två stycken medan Kerstin var tvungen att åka på kunduppdrag. Det blev lite extra slitit att mota in får till två klippare ta hand och sortera ullen samt att behandla fåren mot fästingar. Trots allt så löste det sig bra och både jag och klipparna kunde nöjt avsluta arbetet.

2014-4 Lurviga copy.jpg2014-5 Klippta copy.jpg



28 mars - 2014


2014-3 sprutor copy.jpgInför betessläpp så vaccinerar vi våra får mot gasbrand. Vi gör det som en extra säkerhetsåtgärd trots att vi släpper dem tidigt på betet innan det hinner bli för kraftigt. Årets vaccinering skedde idag.



23 mars - 2014


2014-2 Linnea_och_sabb copy.jpgLinnéa hade för något år sedan en juverinflamation sedan dess har vi inte betäckt henne. Trots det så läntar hon efter baggarna. var 17:de dag går hon upp till baggarna och de står på var sin sida av stänslet och nosar på varandra.



20 mars - 2014


Idag är det vårdagjämning. Den sköna vårvärmen som vi haft några veckor är nu försvunnen. Blåsipporna som börjat komma i fårhagen har nu försvunnit under nästan två decimeter blötsnö. För två dagar sedan fick alla dräktiga tackor en extra dos selen som förberedelser inför lamningen. Nu håller vi tummarna för att våren kommer tillbaka för om en vecka har vi planerat in vårklippningen.



24 februari - 2014


Det har varit lugnt i hagen den sista månaden. Vi märker tydligt att fåren uppskattar att det blivit ljusare och att dagarna blivit lite längre. De ligger gärna på berget och idisslar. Baggarna har inte riktigt gjort upp om hackordningen ännu utan utmanar varandra då och då. Fåren i stora hagen vet nu precis vem som ska få extra kraftfoder och vem som får nöja sig med morötter och knäckebröd. Idag var det dags att vaccinera våra fjolårslamm - Alva och Sven -  mot gasbrand. Om en månad får de sin andra spruta samtidigt som de övriga fåren får sin bolusdos. Vi passar in vaccineringen så att de dräktiga tackorna vaccineras cirka en månad för beräknad lamning.



8 februari - 2014


Nu är det 11 veckor kvar till lamningsstart så idag började vi ge de dräktiga tackorna extra kraftfoder. De får en blanding av helt korn och tackfor. Vi börjar med att ge 100g per tack och ökar succesivt så att de då det är dags för lamning får 500g. Det är bara de som är dräktiga som får kraftfoder så vi har därför gjort en speciell utfodringshage till de blivande mammorna. Första dagarna är det alltid lite inskolning för att få fåren att gå "rätt" men efter en vecka brukar de flesta ha fattat galoppen. Får är kloka djur!



21 januari - 2014


Äntligen kom vintern med minusgrader som gjort att marken nu frusit hård. En lagom mängd snö gör att dagarna blir ljusare. Fåren är rena torra och varma i sin tjocka långa ull. När julgranarna åkte ut gav dem till fåren i hagen. En riktig läckerhet tycker dom om bark och granbarr.

2014-1 Gran.jpg



24 december - 2013


Som vanligt på julafton packade vi kaffe- och glöggkorgen och åkte ut till fåren. Lite extra med julmat och kel fick dom innan vi återvände hem till julstöket och Kalle Anka.



23 december - 2013


Elias har nu fått komma tillbaka till de övriga baggarna. De brydde sig inte ett dugg om att Elias varit sjuk utan alla gav sig på honom och detroniserade honom som ledarbagge. Vi tror nu att Säbb har tagit över ledartröjan. Nu har vi en baggflock med baggar där alla har små sår över hela huvuderna utom lilla Sven som inte var med i kampen.



22 december - 2013


Nu är alla tillbaka i ordinarie grupper och vi tror att alla tackor som gått med baggarna är betäckta. Tackorna var glada att vara tillbaka i sin vanliga grupp. Baggarna däremot ska ju alltid göra upp om rangorning i gruppen. Därför ställer vi alltid ihop dem mycket trångt under några timmar så att de inte kan ta sats och stångas. När vi ställlde ihop baggarna upptäckte vi att Elias ledarbaggen såg hängig ut och saknade aptit. Det såg ur som om han försökte kissa men ej kunde. Vi misstänkte direkt att han fått urinsten vilket inte är helt ovanligt på baggar. Vi har tidigare haft det på en bagge som vi då fick nödslakta. Så nu var det bara att att tillkalla veterinär. Snabbt kunde veterinären bekräfta våra farhågor. Ett snabbt kirurgiskt ingepp som tog bort det maskformiga änden på penisen och stenen var borta. Nu kom urin och blod om vart annat. Elias fick stå kvar över natten i sjukhagen innomhus.



1 december - 2013


Så var det dags för att betäcka inför vårens lammningar. Nu går fåren i sex olika hagar. Fyra med tackor som skall betäckas en hage med de tackor som står över denna gång och slutligen en hage med de två baggar som inte fick vara med i årets betäckning. Det blir en jobbig period med många platser att byta vatten och utfodra på.



6 oktober - 2013


Så bar det vidare till Vårvik söder om Bengtsfors där Monty skulle få en egen flock med 11 tackor. De nya ägarna var lite oroliga för hur deras tackor skulle ta emot en ny ungbagge. De behövde dock inte oroa sig när Monty kom in i hagen så började de undra om de köp in en vallhund. Monty sprang försiktigt fram mot tackorna som gick ihop i tät klunga och försökte hålla sig undan för den "stora och farliga" baggen. Efterhand blev de lugnare men var fortfarande reserverade men det går nog snart över när tackorna kommer in i brunstperioden.

2013-36 Monty_bekantar_sig copy.jpg2013-37 Liz copy.jpg

2013-34 vallhund copy.jpg2013-35 Lite_lugnare copy.jpg



5 oktober - 2013


Så var det dags att sända iväg årets sista lamm till sina nya hem. Vi passade samtidigt på att hjälpa en besättning med Åsenfår som skulle flytta till Jönköping. På så vis kunde vi också minska transportkostnaden för de lamm som vi säljer. Dag ett slutade med leverans av lammen i Mellerud till stor belåtenhet för de nya ägarna. Två nya tacklamm och två baggar. Vi passade på att hälsa på de får som vi sålde till dem förra året. De hade växt till sig men var lätta att känna igen. Monty som skulle vidare fick vila ut med sina forna kompisar Albin och Alfred. 

2013-32 Albin_och_Alfred_i_sitt_nya_bagghus copy.jpg2013-33 Asta_och_Ella_bekantar_sig_med_Bartil copy.jpg



23 september - 2013


Vi har aldrig haft några problem med våra fårs klöver mer än att någon har fått en tagg i klöven. Men det är också bra att kunna visa att så är fallet. Därför anmälde vi vår besättning till Klövkontrollen som är ett kontrollprogram inrättat av Svenska Djurhälsovården för att bekämpa fotröta. Idag var det så dags för inspektion vilket fåren klarde med glans. Efter genomförd kontroll belönades vi med intyg på att besättningen är fri från fotröta. Intyget följer alla får som vi säljer på samma sätt som Meade Visna intyget.

2013-38 Idas klov.jpg



5 september - 2013


 Idag så var det dags för höstklippningen. Klippning i början av september gör att ullen hinner växa ut innan vintern hinner komma och fåren slipper frysa. I år var det nog extra skönt att bli klippt eftersom sommarvärmen fortfarande är kvar.

2013-31 Tre_baggar_fore_klipp copy.jpg2013-30 tre_baggar_efter_klipp copy.jpg

2013-28 i_vantan_pa_klipp copy.jpg2013-29 Elin_klipps ver 2 copy.jpg



16 augusti - 2013


Så var det dags för att lämna Dalarna. Precis som uppfärden så sker hemfärden i två omgångar. De som självmant kliver på transporten får åka i första omgången de övriga motas på i omgång två. Under sista veckan så har vi passat på att förnya vår Meadivisna-status. Alla fåren utom lammen har fått lämna blodprov. Alla var friska så nu gäller vårt M3 status fram till och med 2016! När vi åkte hem var det tre får färre än på uppfärden. Förutom de två bagglammen som redan flyttat hemifrån så har Stina flyttat till fårhimlen. Stina blev tio år. På slutet var hon trött och orkade inte följa med flocken ut och beta varannan gång låg hon kvar och vilade sig under granarna framför fårhuset.



3 augusti - 2013


 Idag så lämnade två får flocken . Det var Karis två bagglamm som flyttade till Umeå. De skall bli avelsbaggar i två olika Värmlandsfårsbesättningar.

2013-27 Kari_med_bagglamm copy.jpg



17 juli - 2013


Vi har engagerat oss i att Ärteråsens fäbodar skall vara en &rdquolevande fäbod&rdquo.  Hela sommaren finns det fjällkor på fäboden och man kan köpa kaffe och hembakat bröd i caféet. Under v. 29 anordnas olika aktiviteter såsom fäbodvandring spelmansstämma och fäbodgudstjänst. På onsdagen var det ulldag. Gästerna fick bekanta sig med spinning kardning och tvåändsstickning samt pröva på att tova. Kersti med sina två lamm samt Ida Meijt och Johannes följde också med till fäboden för att göra reklam för Värmlandsfår. Både barn och vuxna fick klappa och borsta dem. Det var ibland svårt att avgöra vem som njöt mest &ndash Folk eller fä.

2013-25 Borst_1 copy.jpg 2013-26 Bost_2 copy.jpg

2013-23 Besok copy.jpg2013-24 Kram.jpg



15 juni - 2013


v Idag gick första transporten till sommarbetet i Dalarna. Fåren får åka i två omgångar totalt är de 28 vuxna får och åtta lamm. Här väntar två härliga månader med friskt bete. Under tiden återhämtar sig hagarna hemma.

2013-21 Bete.jpg2013-22 Vila copy.jpg



30 maj - 2013


För drygt en vecka sedan möttes vi i hagen av tre personer som undrade om de fick spela in en reklamfilm och musikvideo i vår hage. Vi tyckte att det fick de gärna göra. Efterhand kom önskemål om att de ville ha med fåren på videon. Vi sa att vi kunde försöka men vi kunde inte lova att de skulle ta regi. Idag så var det dags för inspeling vår bagge Jerk fick en av huvudrollerna medan den stora fårflocken fick vara statister. Videon skall lanseras i mitten på juni och visas både på bio och i Tv4 samt läggas ut på YouTube. Vi kommer att lägga ut en länk när den är klar.

Länk: http://hit.pantamera.nu/folj-vinnarna

Här finns Vinnarlåten (video) och även bilder från inspelningarna. OBS! Fåren är i slutet av videosnuttarna.

2013-19 Vad_sker copy.jpg2013-20 filmteam copy.jpg

2013-17 filminsp copy.jpg2013-18 bild copy.jpg



27 maj - 2013


Vi har tidigare upptäckt ett rävgryt med valpar mindre än hundra meter från fårhagen. Dröm om vår förvåning när vi dag upptäckte att vi har en rävunge boende under höladan fem meter från lammhagen. Vår förhoppning är att lammen snart är så stora så att räven inte kan ta dem. Det är inte rävungen vi är rädda för utan mamman.

Vi har också  upptäckt  att fåren och stararna inlett ett samarbete. Stararna sätter sig på fårens ryggar och spanar efter byte och fåren tillåter det.

2013-15 ravunge copy.jpg2013-16 Stare copy.jpg



26 maj - 2013


För tredje året i rad så har Johannes förätit sig på blommande hägg. Resultatet blir en kraftig diarré. Behandlingen blir installning i en av de tomma lammboxarna och endast torrt hö som mat plus vatten och mineralsten. Dieten kompletteras med medicin för att återställa magfunktionen. Som tur är så tar Johannes sin medicin helt frivilligt.

2013-14 Johannes_med.jpg



25 maj - 2013


I mitten av april kontaktades vi via vår hemsida av Sörmlands museum. De ville låna bilder på våra får för att illustrera en utställning om ull. Visst har vi en gamal fårras men att det dags att ställa ut dem på museum hade vi inte tänk på tidigare. Vi lånade ut bilder från vårt bildarkiv och hoppades att det skulle bli bra. Idag så gjorde vi en utflykt till Nynäs slott som ligger mellan Trosa och Nyköping för att ta del av utställningen. I entrén möttes vi av en stor affisch med nosen på vår bagge Mats. Inne i utställningen fylls en vägg med foton på olika fårraser i mitten är en stor bild på vårt bruna tacklamm Lill Maja som numera bor i Mellerud. Utställningen är väldigt trevligt upplagd och lättöverskådlig. Den pågår till slutet av september.

2013-12 mats_nos copy.jpg2013-13 lill_maja copy.jpg



22 maj - 2013


Idag släppte vi ihop Almas lamm med övriga lamm i lammhagen. Det förlöpte lungt även om Almas lamm såg lite vilsekomna ut. Tackorna med sina lamm får stanna ytterligare en vecka i lammhagen innan vi släpper ut dem i stora fårhagen vi har nämligen ett rävgryt med ungar mindre än 100 m från fårhagen. Vi vill ju inte att lammen skall bli rävmat.



19 maj - 2013


Nu är lammvakan slut. Lika roligt som det är när lamningen börjar lika skönt är det när den är över efter tre veckors vak. Idag kl 22 födde Alma två välskapta tacklamm bruna med vita tecken. Det var bara två timmar innan den beräknade lamningsintervallet för Alma tog slut så hon höll oss länge på halster. Totalt fick vi åtta lamm precis vad vi förväntade när vi betäckt fyra tackor tre tacklamm och fem bagglamm.

2013-10 almas_1.jpg2013-11almas_2 copy.jpg



14 maj - 2013


Mitt i all lammglädje slog idag sorgen ner i hagen. Vår grand old lady och Kerstins favorittacka Greta avled i hagen. Den senaste tiden har hon haft avvikande beteende och gått för sig själv. Hennes normala vaksamma uppträdande försvann men hon hade fortfarande god aptit. Vi fann henne liggande på sida längst ner i hagen med mycket svaga livstecken. Innan vi hunnit transportera upp henne till fårhuset avled hon. Greta blev 13 år

2013-09 Greta copy.jpg



13 maj - 2013


Idag lammade Karis syster Kersti. Enligt våra noteringar blev hon betäckt dagen efter sin syster så de har hållit samma tidsschema. Även hon fick två bagglamm en svart med vita tecken på huvud och ben och en svart/vit skäck med samma ögonfläckar som sin mor.

2013-08 kerstis_lamm copy.jpg



12 maj - 2013


Nu har Kari lammat och hon fick två fina bagglamm. Bägge bagglammen var svarta med vita tecken på huvud och ben. Pappa Antons bruna färg syns inte alls.

2013-07 Lamm_2013_3.jpg



9 maj - 2013


Idag 02.40 nedkom Karin med sitt första lamm. Först ut var en liten svart-vit skäckig bagge tätt följd av ett svart tacklamm med vit hätta. Lammningen gick bra även om bagglammet hade svårt med att hitta spenen. Nu har an dock kommit på hur allt går till. Karin och hennnes två lamm får nu knyta sina relationer i lugn och ro inne i lammboxen. Först på söndag släpper vi ut dem i lammhagen.

2013-06 KARIN_2_002 copy.jpg



4 maj - 2013


Vid betäckningen inför årets lammningssäsong hade tackorna precis passerat en brunstperiod när vi släppte till baggarna. Därför har vi en ovanligt sen lammning i år. Om tackorna följt tidsplanen så skulle Karin lammat idag men hon låter vänta på sig.

2013-05 KARIN_2_001 copy.jpg



13 april - 2013


Idag var sista förberedelsen inför lammningen. Våra dräktiga tackor fick sin andra omgång med e-selen. De får selenet ca två veckor innan den första tackan skall lamma. Selen och E-vitamin överförs via "moderkakan" till lammen så att lammlamhet (muskeldegeneration) undviks. De flesta beten i Sverige har får lågt innehåll av selen varför detta måste tillföras.



6 april - 2013


Idag kom svaret på analysen av träckprovet. Tackorna helt parasitfria och baggarna hade några enstaka parasitägg. Så vi behöver inte avmaska i år heller. Skönt!



4 april - 2013


Idag ägnade vi oss åt ett riktigt "skitgöra". Det var dags för träckprov d v s hopsamling av fårbajs för insändning till analys av parasiter. Alla får har parasiter men de får inte bli för många. Däför testar vi våra får två gånger om året för att se om de behöver avmaskas. Specielllt viktigt är detta inför betessläppet så att de inte förorenar betet för de små lammen. Vanligtvis tycker man att fåren släpper sina piller mest hela tiden men när man väntar på dem kan man få vänta länge. Pillren som samlas in måste vare helt färska för att ge rätt analyssvar.

2013-04 skit .jpg2013-03 pase copy.jpg



27 mars - 2013


Nu är det snart bara en dryg månad kvar innan Karin som är den första skall lammma. Då är det hög tid att klippa fåren. Det har varit en spännande tid att följa väderutvecklingen eftersom kylan vägrar att släppa sitt grepp. In i det sista har det varit osäkert om vi skulle kunna klippa dem eftersom man inte skall klippa fåren om det är kallare än -5oC. Till sist lovade väderleksgubbarna att det inte skulle vara kallare än det tillåtna den närmaste veckan så idag slog vi till och lät klippa dem. Nog tyckte de att det blev lite kallt allt men med extra mycket hö så håller de värmen. Våra får brukar ju alltid ligga ute men nu utan ull så kämde de sig alla in i fårhuset den första natten. 

2013-02 klippta_far_13 copy.jpg



6 mars - 2013


Oj så fort tiden går -  vi och fåren börjar få vårkänningar. Det har hänt en hel del de senaste veckorna. Först till den sorgliga nyheten - Emma flyttade till fårhimlen den 20 februari. Vi vet att hon har det bra på blomsterängarna där uppe men det var ett svårt om än nödvändligt beslut att ta. Hon blev nästan 10 år gammal. Emma var ett mycket speciellt får som fick alla att känna sig utvalda. Hon älskade barn och barnen älskade henne. Kvar i hagen finns dock Emmas busiga lilla bruna tackflicka Emma-Maria som föddes som en överraskning i maj  2012.

 

Det har nu gått 2½ vecka sedan vi började ge våra dräktiga tackor extra kraftfoder (än så länge är det bara en liten mängd). Vi har gjort en liten extra utfodringshage åt dem. De är mycket läraktiga och vet nu att om de går i i hagen får de lite extra gott. Vi behöver bara skramla lite i grinden så går de in. Övriga i flocken får sitt vanliga "fårmüsli" dvs. en blanding av Leksandsbröd och morötter - väldigt uppskattat.

Idag kom också leverans från apotekt med E-Selen och gasbrandsvaccin. Våra tre småflickor som föddes förra våren ska vaccineras 2 gånger. De fick sin första dos idag. I början av april cirka 4 veckor före lamning kommer vi vaccinera alla får i flocken. De dräktiga tackorna ska få E-Selen ett par gånger innan lamning men dit dröjer det några veckor.

Än är det för tidigt att se några tjocka magar - alla får är runda som bollar av den vintertjocka ullen - även baggarna. Men efter klippningen som sker cirka en månad för lamning kommer det nog synas vilka som bär lamm i magen.

2013-01 Emma-Maria copy.jpg



30 december - 2012


Så här den näst sista dagen på året vill vi och fåren tacka för det gångna året och önska dig ett riktigt GOTT NYTT FÅRÅR. Snön har vräkt ner de senaste veckorna så snöskyffeln har gått varm. Fåren är inte så förtjusta att pulsa i snön utan föredrar de skottade ytorna. De ägnar dagarna åt att mumsa hö och idissla. Den 9e december parade vi ihop våra betäckningsgrupper. I år har vi två grupper: Säbb går med Karin och Anton med Kersti Kari och Alma. Vi räknar med att lammningen blir i början av maj. Just nu känns våren avlägsen.

På juldagsmorgonen var vi som vanligt hos fåren. De fick kel hö och moröter och vi hade julfika inne i fårhuset. Bättre start på julefriden kan man inte få.

2012-25 jul 3.jpg2012-27 jul 4.jpg

2012-24 jul 1.jpg2012-25 jul 2.jpg



3 december - 2012


Så äntligen kom vintern. Efter flera månader av mörker och blötväder lyser snön ljus & vit och marken är härligt hård. Det är runt 10 grader kallt. Värmlandsfår trivs i kylan bara de får ordenltigt med mat och de får de. Ullen har vuxit ut så fåren har en härlig päls som värmer. Visst ser de lite busiga ut med snön i ansiktet! Spänningen stiger i hagarna om en vecka sätter vi ihop betäckningsgrupperna. Maja har redan tjuvstartat och står och tjusar de intresserade baggarna på andra sidan staketet. Snart ska våra Värmlandsbaggar få visa att de utgör en levande genbank!



16 oktober - 2012


Det märks i bagghagen att hösten är här. I väntan på att  våra Värmlandsbaggar ska få träffa sina flickor prövar de sin manlighet genom att visa sin styrka mot varandra. Anton fick ett skrapsår i huvudet då han gjorde upp med Daniel. Men frisk luft och väteperioxid har gjort under så nu är såret nästan läkt.

Sedan flera veckor består huvuddieten av hö men fortfarande går det att hitta enstaka gröna strån i hagen.

2012-23 Kampar.jpg



13 september - 2012


Idag var det dags för höstklippning. Än en gång hade vi tur med vädret under klippningen d vs uppehåll sol och varmt. Genom att klippa dem vid den här tiden så hinner ullen växa ut innan kylan kommer.

2012-20 Fore_klipp.jpg2012-21 Klippning.jpg2012-22 efter_klipp.jpg



11 september - 2012


Betet i hagen börjar nu bli lite sämre varför vi ser till att fåren får lite extra. Idag fick de en stor asp att mumsa på.

2012-18 Nyfalld_asp.jpg2012-19 Inte_mycket_kvar.jpg



20 augusti - 2012


Du som regelbundet brukar titta in på vår hemsida undrar väl om vi gått under jorden. Ingen uppdatering på 3 månader!  Här kommer i alla fall en kort summering om vad som hänt.

Totalt fick vi 21 lamm i år. De flesta av tackorna fick tvillingar Elin fick trillingar och några fick ett lamm. Årets lamm var ovanligt keliga och ljuvligt söta. Vi fick lamm i alla färger och flera av dem hade vita tecken. Några blev skäckiga.

 2012-15 lammlek.jpg2012-16 Matilda.jpg2012-17 Lammhage.jpg

Abbe som föddes som trilling lärde sig inte att dia och blev därför matad med nappflaska. Han har hela tiden gått i flocken men blev ändå väldigt präglad på människor. Abbe har under sommaren varit allas favorit. Nu har han flyttat till sitt nya hem tillsammans med sina systrar och ytterligare några fårkompisar.

När vi trodde att årets lamning var klar fick vi en riktig överraskning. Emma som vi hade pensionerat och som inte gått med någon bagge under hösten nedkom helt oväntat med ett litet brunt tacklamm den 21 maj. Eftersom det var en jungfrufödsel fick det lilla undret heta Emma-Maria. Vi har ju genbank och måste därför veta vem som är fader till lammet. Vi hade två misstänkta baggar - Jerk och Anton. Under sommaren tog vi blodprov för faderskapsbestämning. Blodprovet visade klart att det var Anton som var pappa. Han måste obemärkt hoppat ut och in i hagen i slutet av december.

I början av augusti hade lammen vuxit så pass mycket att det var dags för de första att flytta hemifrån och nu har alla utom de tre som vi behåller flyttat till sina nya familjer. Tre grupper flyttade till nyetablerade besättningar och tre  av baggarna blev avelsbaggar i redan etablerade besättningar. Alla lamm var förbokade och vi hade tidigare under året haft upprepade kontakter med de familjer som lammen flyttade till. Några av dem hade varit och hälsat på i hagen flera gånger under dräktigheten och då lammen var nyfödda. Lammen var så efterlängtade och det blev ett kärt återseende.

 2012-13 Lasse_och_Maja.jpg2012-14 Blomma.jpg

Under sommaren råkade vi ut för något som aldrig tidigare hänt i vår besättning. Lisskulla fick trumsjuka. Trumsjuka beror på att det bildas ett skum i vommen som gör att fåren inte kan rapa. Gasen som bildas vid idisslingen blir alltså kvar i magen. Enligt boken händer detta då fåren får ovanligt kraftigt bete. Så var det inte för oss. Fåren gick på ett ganska magert ängsbete. Vi märkte att Lisskulla inte mådde bra: hon idisslade inte stod och hängde och den vänstra sidan av buken var stor som en ballong. Vi gav henne en blandning av matolja och ljummen mjölk vilket hade omedelbar effekt. Inom mindre än 10 minuter var hon helt återställd. Problemen kom tillbaka dagen därpå. Hon fick samma behandling igen. Hon blev bra och därefter återkom inte problemen.

Vi har haft en ovanligt regnig sommar så då det var dags att köra bort den gamla ströbädden körde lastbilen fast. Regnet har fortsatt så nu har vi gjort en tillfällig lösning och lagt upp allt gödsel i två stora högar. Vi hoppas på en torr höst så att vi kan forsla bort allt gödsel innan vintern. Annars får det ligga kvar till i vår.

Just nu är det lugnt i hagen. Fåren betar och mår gott. Om ett par veckor är det dags för höstklippningen.



1 maj - 2012


I dag fick vår tonårsgraviditet ett lyckligt slut. Ettårs tackan Mejt nedkom med ett litet svart tacklamm med vit hätta och vita strumpor på bakbenen. Hon är verkligeh ett litet arbetarbarn. Född på arbetarnas dag. Far Anton fick verkligen jobba för att få hål på staketet för att komma åt att betäcka Mejt som gick i en hage för de som inte skulle ha lamm i år. Slutligen fick mamma Mejt jobba för att hon skulle komma ut. Halvvägs ut föreföll det som om hon fastnat med med lite hjälp så kom hon till världen. Nu mår både mor och lamm bra.

2012-11 Lamm.jpg2012-12Lamm.jpg



30 april - 2012


Under helgen har det varit en strid ström av besökare i hagen som undrar över om det kommit några lamm. Besökarna får inte störa tackorna med lammen som går i en liten hage utanför fårhuset men de får i stället umgås med de tackor som inte är betäckta. Om ca 10 dagar släpper vi ut lammen i hagen och då kan man hälsa på även dem. När vi skrev det här visste vi inte om att Emma hade ett lamm i magen.......

2012-09 Erikas_barn.jpg2012-10 Jens_och_barnen.jpg



29 april - 2012


Dagen var en normaldag. Endast Johanna lammade även hon fick två svarta tacklamm. Det förefaller som svart är årets modefärg. Just nu så så har fem av elva tackor lammat och fördelningen mellan baggar och tackor är än så länge två bagglamm mot åtta tacklamm.



28 april - 2012


Idag har vi haft en baby boom. Tre tackor har lammat. För oss är det rekord på en dag. Under helgen har vi haft en får-trainee Ulrika med oss under två dagar. Vilken lycka med så många lamningar. Först lammade Ida som fick ett bagg och ett tacklamm. Sedan kom Anna första lammet var en bagge som kom med sätesbjudning d v s först tittade svansen ut. Den fastnade så vi hjälpa till lite grann men allt gick bra. Baggen var kritvit med några svarta små fläckar. Därefter tittade världen sötaste lilla brun-vit skäckiga tacklamm ut. Slutligen lammade Karin hon fick två korpsvarta tacklamm.

2012-07 Ulrika.jpg2012-08 Kerstin_med_Idas_lamm.jpg



27 april - 2012


Äntligen är lamningen igång för året. Först ut att lamma var Stina. Hon fick två helsvarta tack lamm och allt gick bra.

2012-06 Stina_med_lamm.jpg



8 april - 2012


Vi har precis förnyat vårt tillstånd som EU transportörer av får så nu är vi godkända för ytterligare 5 år. Vi har  tillstånd att transportera över 8 timmar vilket betyder att vi kan köra livdjur över hela landet.De senaste dagarna har verkligen bjudit på "aprilväder" - ömsom varm vårsol och ömsom snö & regn. Idag har vi och våra värmlandsfår njutit av en härligt solig påskdag. Vi såg årets första humla i hagen och härom dagen såg vi de första blåsipporna. 

 Allt är nu klart inför lammningen. De dräktiga tackorna fick sin sista dos selen igår. Tidigare i veckan upptäckte vi att Anna haltade och hade ont i ena bakbenet. Vi bestämde oss för att avvakta några dagar men då hon inte blivit bättre efter 3 dagar beslöt vi oss för att ta hit veterinären. Anna fick en spruta med smärtstillande och antiinflammatorisktmedel och blev ordinerad vila. Hon går nu tillsammans med två hålldamer. Vi tycker att hon redan blivit mycket bättre och räknar med att hon får komma ut till de andra fåren inom kort.

2012-04 Varvarme.jpg2012-05 Snoglop.jpg



21 mars - 2012


Nu har våren definitivt kommit till hagen. Idag hade vi 15 grader varmt och strålande solsken. En citronfjäril fladdrade förbi och talgoxarna och blåmesarna sjöng ikapp. Vi klippte fåren och passade samtidigt på att vaccinera dem mot gasbrand och ge förebyggande medel mot fästingar. Fåren &rdquokrympte&rdquo och deras långa mjuka ull är nu utbytt till sammetsplysch. Det känns bra att alla dräkiga tackor nu är klippta och klara inför lammnigen. Klippningen gör att de kommer att äta mer de kommande veckorna vilket är bra för lammen i magen. Dessutom är det lättare för oss att se hur magarna växer och hur juvren "fyller i" då det börjar dra ihop sig.

Efter klippningen njöt vi och fåren av den härliga eftermiddagssolen.

2012-03 Borstning.jpg2012-01 tva_baggar.jpg2012-02 Fika.jpg



28 februari - 2012


Efter cirka en vecka hade våra dräktiga tackor lärt sig vilken hage de skulle gå till för att få sin "fårmüsli" och de som inte är dräktiga visste precis vart de skulle gå för att få sitt "godis" (knäckebröd blandat med morötter). Johannes blir så glad när vi kommer med baljorna att han gör höga piruetter i luften. Fjolåters lamm har nu  fått sin grundvaccinering mot gasbrand. Om några veckor ska alla får vaccineras. Vi har också scannat de dräktiga tackorna. Det var inte helt lätt att tolka resultaten. Enligt scannern är åtminstonde 8 av tackorna dräktiga men vi känner oss säkra på att alla 11 är det i maj får vi facit.

 



4 februari - 2012


Nu har Kung Bore lägrat sig i hagen vilkett innebär att vi får bära varmvatten och knacka is. Fördelarna med snö och kyla överväger dock. Luften är torr och marken är hård. Fåren klara sig bra i kylan ullen är lång varm och  tät. På dagarna ligger de solen och idisslar. Då solen gått ner borrar de ner sig i höet och ser ut som om de ligger i fågelbon. Vi ger alla rikligt med hö för att de ska hålla värmen. Vi håller oss också varma i mössor och vantar stickade av ullen.

 

Idag började vi smyga in kraftfoder till de tackor som är dräktiga. Vi utfodrar dem i diskbaljor av plats - en balja för varje får - annars blir det slagsmål. De får hemmagjord "fårmüsli" bestående av helt korn tackfor äppelbitar och knäckebröd. För att baggarna och de tackor som inte är dräktiga inte ska känna sig försmådda så får även de lite extra gott dvs. äppelbitar och knäckebröd - men de får inte kraftfoder. Eftersom alla får går tillsammans men ska ha olika foder måste de dela upp sig i två grupper. Vi har en speciell lite hage där de dräktiga tackorna ska gå in för att få sitt foder. Idag var det lite kaotiskt - först ville ingen gå dit och därefter kom alla. Men med lite lock och pock var alla på "rätt" ställe. Fåren är mycket läraktiga så vi räknar med att de har lärt sig den nya rutinen på cirka en vecka. Vi kommer succesivt att öka kraftfoder givan så att tackorna fåt 0.5kg var då det är dags för lammning just nu får de bara 100g.



22 januari - 2012


Det här dagarna är det fest i hagen. Tackvare stormen har fåren fått härligt friska tallgrenar att smaska på. Det är en fårdelikatess. Fåren är nöjda idisslar och njuter av den svaga vintersolen de få timmar den tittar fram.

Vi har så smått börjat föbereda införlammningen. En första omgång av kraftfoder är inköpt. Om ett par veckor kommer vi börja smyga in en liten mängd till de tackor som är dräktiga. De övriga får smaska på bitar av morötter och äpplen istället.

Elias gör allt för att de andra fåren ska förstå att det är han som är chefen. För att visa sin manlighet (baggighet) har han börjat hoppa mot träden när han övar stångning. Han har sitt favoritträd precis utanför baggarnas vindskydd.



4 januari - 2012


Nu har ett nytt spännande år börjat i fårhagen. Vi och fåren önskar dig som läser vår hemsida ett riktigt Gott Nytt Fårår!

Dagen före nyårsafton var det dags för de tackor och baggar som ingått i betäckningsgrupperna att flytta tillbaka till sina kompisar. Tackorna var mycket nöjda med detta och de baljor med knäckebröd som vi förberett för att locka dem behövdes inte alls. Baggarna var inte lika belåtna utan var tvugna att slåss om rangordningen igen. För att de inte skulle få allt för stor kraft stängde vi in dem i en trång trång hage några timmar. När de "buffat" klart släppte vi ut dem i stora hagen igen och då var lugnet åter.

Vi räknar med att 11 av våra tackor är betäckta och kommer att lamma i vår.



26 december - 2011


Nu har våra tackor och baggar gått tillsammans i drygt 3 veckor. Ingen av tackorna har brunstat om ännu så vi tror att alla blivit betäcka. I några fall har vi bevittnat själva akten så där är vi säkra. För säkerhets skull får de gå kvar i smågrupperna några dagar till. Tackorna i stora hagen som inte fått någon egen kavaljer detta år "suktar" vid staketet in till ungbaggarna. Så gör även våra ungtackor Meit Kersti & Kari. När Meit för några veckor sedan stod och flirtade med Anton tog han saken i egna händer (klövar) och gjorde ett hål i staketet och smet in till henne - så vi får nog räkna med att även Meit blir mamma till våren.

På julaftonsmorgon var vi som alltid tillsammans med fåren. Vi ordnade lite extra fest för dem: förutom hö fick de bitar av knäckebröd och hackade morötter. Själva satt vi också i fårhuset och tillsammans med vår fårvän drack vi kafffe och mumsade på lussebullar & pepparkakor. Vi har satt upp en mistel i taket så det blev många fårpussar också. Finare start på julen kan man inte få.

Nattens kraftiga stormar har fällt en jättestor asp över staket. Bävern hade jobbat med den under en längre tid och den kraftiga vinden gjorde det sista jobbet. Aspen har fallit rakt över staketet. Som tur är går ju inte fåren i den hagen just nu. Det blir några timmars arbete att såga upp trädet och laga staketet.



4 december - 2011


Idagsläpte vi ihop tackorna som skall betäckas med baggarna. I år så använder vi tre av våra fem baggar. Daniel och Säbb får stå över till nästa år. De var inte nöjda med vårt beslut vilket de högljutt gav uttryck för. Daniel tog saken i egna händer (klövar) och hoppade över staketet som är 100 cm högt. Det var bara att fånga in honom och sedan höja upp staketet ytterligare nu är det mer än 140 cm högt så det borde räcka. När vi delade upp tackorna så var flera av dem missnöjda eftersom de ville vara kvar i huvudflocken men när de väl fick syn på baggen så blev intresset ett annat. Flera var i brunst varför baggarna genast betäckte dem.



12 november - 2011


Så var det dags att släppa ihop baggarna efter att Anton gått i karantän med Jerk under 3 veckor. Vi var lite oroliga för hur Anton skulle klara det första mötet. Det blev inga problem för Anton han valde att inte ta upp någon tävling. Däremot så blev det ett rejält slagsmål mellan de forna kompisarna. Daniel och Säbb gav sig på Jerk som fick ordenligt med stryk. När Jerk var nedstångad så tyckte Anton att det fick vara nog och gav sig in i leken för att försvara Jerk som nu låg omkull. Elias bemödade inte småbaggarna ens med en blick utan ägnade sig att stånga på träden eftersom tackorna börjar gå i brunst.

För att få slut på bråket så stänge vi in småbaggarna i en liten fålla. Efter ett tag lät vi Jerk och Daniel komma ut för att slutligt bestämma vem som skall vara högst i rang. Jerk som hade fått ett sår över ena ögat valde nu att ge sig.Så nu är rangorningen fastställd i bagghagen. På toppen står Elias som inte låtit någon utmana honom sedan kommer Daniel Säbb Järk och längst ner lille Anton. Vi tycker dock att Anton var den moraliske segraren när han gick in och skyddade sin nye kompis Jerk när han låg ner stångad.

2011-13 fyra ungbaggar.jpg



9 november - 2011


Idag var karäntänen slut för vår nye bagge Anton. Han och sällskapet Jerk släptes ut i hagen. Direkt så sprang de bort till de andra baggarna som gick i grannhagen. Alla var intersserade av varandra även om Anton var en smula avvaktande mot vår stora bagge Elias men det går nog över. På lördag släpper vi ihop alla baggarna i en hage. Det gäller att ha en viss uppsikt de första timmarna så att det inte blir för mycket bråk.



6 november - 2011


Idag deltog vi (fåren) i en vetenskaplig undersökning. En genetisk bestämning skall visa hur närbesläktade de olika allmogefårraserna är med varandra. Så det togs blodprov mättes noslängd avstånd mellan öron bröstmått svanslängd ryggens längd och boghöjd. Alla fåren äldre än ett år delog villigt i undersökningen med undantag för Jon som inte ville släppa ifrån sig något blodprov.

2011-11svansmatning.jpg2011-12 Oronmatning.jpg



5 november - 2011


Idag hade vi långväga besök i hagen. Ett par från Västsverigie som vill starta en Värmlandsfårbesättning kom för att titta på våra får. Fåren visade sig från sin bästa sida och lät sig kelas med. Dagen slutade med att våra gäster bestämnde sig för en liten grupp Värmalndsfår som skall levereras till dem nästa år. Nu får de bråda tider med att ordna till ladugåren och stängsla upp hagar så att de kan ta emot fåren.



30 oktober - 2011


På vintrarna brukar vi fälla asp som fåren äter barken på. I år så har de fått asp extra tidigt eftersom vi fått hjälp av en energisk bäver som fäller asparna längs sjöstranden. Vi tror att denne bäver har en del att lära sig. Dels så fäller han aspen över våra staket och dels så fäller han de stora asparna som är skyddade av Natura 2000 betämmelserna. Fåren är dock lika glada i alla fall och äter av barken som bävern hade tänkt att släpa hem till vintermat. Bäver får skylla sig själv när han fäller asp och lämnar den i fårhagen.

Naturen verkar vara förryckt i år. Samtidigt som hasseln fäller sina löv så har den fått stora gröna knoppar som hotar att spricka. Om det är den globala uppvärmningen eller ej vet vi inte men hösten har varit otroligt varm.

2011-10 Baverfallen.jpg



19 oktober - 2011


Den gångna veckan har varit händelserik i hagen. Vår brune bagge David  flyttade till sitt nya hem där 11 förväntasfulla Värmlandstackor väntade. Anton en fin brun ungbagge från Dalarna har istället flyttat hem till oss. Just nu går han i karantän tillsammans med Jerk. Om några veckor är det dags för honom att träffa de övriga baggarna och i slutet av november ska han få komma över till några av flickorna.

2011-09 Bagg-Anton_i_helfigur.jpg

 

Intresset var stor från båda håll när David kom till sitt nya hem men akta dig för elstaketet för det är du inte van vid lille David.

2011-08 Davids_nya_hem.jpg

 



8 september - 2011


Idag har vi höstklippt alla fåren. Det är lika spännande varje gång att se hur deras färger förändras mellan klippningarna. Vissa får som tidigar har ljusnat blir åter mörka. Vanligast är dock att fåren blir ljusare (grånar) med åren. I år uppvisade lilla Meit störst förändring. Hon har sedan födseln varit till hälften svart och hälften vit. Efter klippningen hade inte bara ullen försvunnit utan hennes vita bakkropp hade blivit stålgrå.

Nu finns åter råull att köpa!

2011-06 Meit_1.jpg2011-07 Meit_2.jpg



21 augusti - 2011


Nu har sommaren förflutit och allt är väl med fåren. Vi har bestämt oss för att behålla tre av årets tacklamm i flocken. Två tacklamm efter Anna som inte har några avkommor i flocken och så lilla Meit vårt flasklamm. Ursprungligen hade vi planerat att köpa in ytterligare en bagge till hösten eftersom två av våra gamla baggar har lämnat flocken. Men vi är inte sämre än att vi kan ändra oss vi har nu beslutat oss för att behålla tre fina bagglamm för avel. De är avkommor efter de två av de baggar som vi hade under den senaste säsongen vilket gör att vi kan betäcka alla tackor inför nästa år med obesläktade baggar. Alla de andra lammen från årets kull med undantag för en bagge är nu sålda och har flyttat hemifrån. Lilla David en vackert brun bagge med fina horn har ännu inte funnit något nytt hem så han går kvar i bagghagen med de övriga baggarna.

2011-05 David_o_Jerk.jpg



1 augusti - 2011


Med jämna mellanrum kommer det in beställningar på råull. F.n. har vi en väntelista för att få köpa ull då vi har sänt all kvarvarande ull till Wålstedts i Dala Floda för att spinna garn. Garnet kommer att finnas till försäljning under hösten här på hemsidan. Vi kommer att klippa fåren andra veckan i september och då kommer det att finnas ny råull till försäljning. Efterfrågan på den vita ullen överstiger dock tillgången.



11 maj - 2011


Nu är alla lamm födda det har hunnit bli 17stycken. Nio bagglamm och åtta tacklamm. Sist att lamma var vår bruna tacka Maja Hon fick en helvit flicka och en grå pojke med vitt huvud. Far till dessa var vår gamla bagge Bäärnard som dog i våras. Nu skall det bli skönt att slippa lammjouren. Lika roligt som det är när jouren börjar lika skönt är det när allt är klart. Dock har vi lite arbete kvar utöver det vanliga eftersom Marits skäckiga tacklamm aldrig lärde sig att hitta till spenen. Därför har vi ett litet flasklamm som skall matas fem gånger per dygn.

2011-04 Anna med lamm.jpg



9 maj - 2011


Intresset för ull och ullprodukter är fortsatt stort. Idag hade vi besök avriksföreningen för handvävning Uppland-Sörmland. De bokade besöket redan i januari. De fick veta allt om Värmlandsfår och om vadmalsprojektet som Kerstin var med och drev under 2009. Under projektet tillverkades vadmalstyg från ull av egna får via klippning spinning vävning och slutligen stampning till vadmal i en gammal vadmalsstamp ut i Orsa Finnmark. Självklart fick de även träffa alla lammen som nu hunnit bli 15 stycken.



3 maj - 2011


Idag fyller Kerstin år och fick i present två fina bruna lamm av Emma ett av vardera könet. Sedan Marit lammade i lördags så har vi haft en lammning om dagen. Totalt så går nu nio lamm med sina mammor i lammboxarna. I år så är det ett fyverkeri i färger på lammen. Vi har fått svarta vita grå och bruna dessutom har de en hel del färgtecken. 



30 april - 2011


Äntligen! Marit började visa tecken på att lamma straxt före klockan sex på morgonen. Vid halv tio hade hon fött tre små lamm. En stor svart bagge med vit hjässa och fina hornanlag. Två små tacklamm den ena svart med vit hjässa och den andra en svart-vit skäck.

2011-03 Marits_2_tacklamm_&_bagglamm.jpg



26 april - 2011


Nu har hela påsken gått utan att ett enda lamm har fötts. Tackorna som blev betäckta först börjar nu närma sig sin bortre gräns för lammning och tackorna visar inga tendenser på att vilja lamma trots att magarna bara blir större och större.

2011-02 Marit.jpg



20 april - 2011


Nu är det dags för lammning. Tackorna är tjocka och andas tungt. Idag är den första teoretiska lammning för de tackor som betäcktes först. Vi startar nu med vår lammjour så att vi kan hjälpa till ifall något går snett underlammningen.



21 mars - 2011


Så är der bara en dryg månad kvar till lammning och alla fåren skall klippas. Vår fårklippare har rest ända från Spanien för att klippa fåren. Fåren stängs in i fållor utanför höladan som används som frisersalong. Sedan fungerar allt på löpande band. Långhåriga får matas in till klipparen så snart som föregående är klippt. Ut kommer får med en sammetsplysch. De ser lite förvånade ut och känner inte igen sina kamrater och viss stångning uppstår. Man har ju chansen att ta sig upp på rangskalan när kompisarna har krymt så mycket! Som tur är har dagen varit relativt varm och metrologerna har lovat mer värme så fåren klarar sig bra trots att ullen har försvunnit.



18 mars - 2011


Idag har vi sorg i hagen. Vår stora vita och snälla bagge Bäärnard  tappade matlusten under gårdagen. Han åt endast lite och jagade inte bort småbaggarna vid matbaljorna. Ett betende som inte är honom likt. Därför tittade vi extra noga till honom när vi kom ut i hagen idag.  Han hade då helt slutat att äta varför vi kallade ut vetrinären. Trots att han gjorde ett kirurgiskt ingrepp så gick inte Bäärnards liv att rädda. Han hade drabbats av urinsten som hade täppt till uringången. Urinsten kan ibland drabba baggar och det är fruktansvärt plågsamt för dem. Eftersom ingreppet inte ledde till att urinen kunde komma ut var vi tvungna att avliva honom. Bäärnard skulle ha fyllt tre år nästa vecka och vi hade planerat att behålla honom många år till. Vi har dock fått många fina lamm efter honom och flera av dem har vi kvar i flocken. Bäärnard har deltagit i betäckningen under hösten så vi kommer att få fler lamm efter honom. Nu är ungbaggarna ensamma i bagghagen och de ser lite övergivna ut.

2011-01sommar_15.jpg



12 mars - 2011


Idag var vi inte populära bland våra får. I samband med vi gav dem dagens "godis" så passade vi på att klippa klövarna på dem allihop. På vintern när de går på snö och gärna stannar på ströbäden så nöts inte klövarna utan de blir snabbt långa. Innan våren sätter igång och det blir lite lerigt i hagen så är det bra att klippa klövarna så att det inte samlas smuts under de utväxta klövarna. Inte nog med att alla fick pedikyr de dräktiga tackor fick dessutom selen (insprutat i munnen).



26 februari - 2011


Lammen som vi sparat från 2010 har fått sin första  spruta mot gasbrand Trots att vi har tidigt betessläpp så ger vi dem skydd mot gasbrand som en extra skyddsåtgärd. Härigenom slipper vi oväntade dödsfall på grund av för snabba foderbyten.

Nu har vi också börjat förbereda lammningen för 2011. Alla dräktiga tackor får sedan en tid extra kraftfoder för att fostren skall utvecklas väl och tackorna behålla hullet. Varje dag vid utfodringen delar vi uppflocken i två grupper. En grupp med alla dräktiga tackor som får gå in i en speciell hage för att få kraftfoder medan de övriga får stanna kvar i ordinarie hage där de får lite hårt bröd och morötter. På tre till fyra dagar lär sig fåren i vilken grupp de hör hemma. Ibland blir dock frestelsen för stor och någon försöker att slinka med i förhoppningen att vi inte skall märka något. När de märkar att vi sett dem väljer de ofta att gå ut frivilligt inför hotet att bli utmotad.

 Kom inte och påstå att får inte är kloka.



23 januari - 2011


Så var det Olofs tur att flytta till sin nya flock i Lappland. Från sitt nya hem har han utsikt över fjällen. Hans nya matte rapporterar att han trots den långa resan visade sina nya damer sin kärlek så fort han träffade dem. Vi tycker att det är roligt att en av våra Värmlandsbaggar blivit "fjällfår"  och ser fram emot att i juni få rapport om lammningarna. Nu har vi tre pojkar kvar i bagghagen Bäärnard Elias och Hilding.



16 januari - 2011


Idag flyttade Kalle från vår flock för att bli avelsbagge i en stor flock med Värmlansfår i Östergötland.Kalle fick ju inte vara med i betäckningen i vår flock utan fick då gå tillsammans med Olof i en särskild hage. När han nu fick träffa några av tackorna i sin nya flock så blev han så ivrig att han stressde upp tackorna så att de trängde upp sig i ett hörn av fårhuset. Efter en liten stund så lugnade det ner sig i flocken.

Vi hoppas att Kalles nya ägare skall få många fina lamm efter honom.

2011-000 Kalle.jpg



19 december - 2010


Idag så fick tackorna som gått med baggarna komma tillbaka till stora flocken. Som vanlig så skulle de kontollera om statusen förändrats i flocken men ganska snart så var lungnet återställt. Vår gamla bagge Bruun flyttade i och med att betäckningen var slut till sitt nya hem. Han skall bli "chef" på en 4H-gård. Efter lite snöskottande så lastades han in i transportvagnen och sedan bar det av i snömodden. Väl framme på 4H-gården leddes han till de nya tackorna. Det tog en ½ minut innan tackorna upptäckte att en bagge hade kommit in i hagen. Då kunde inte snön hindra att de kom ut ur fårhuset för att hälsa. Eftersom en av tackorna verkade vara brunstig så fångade hon Bruuns intressse. Vi fick lämna 4H-gården utan att Bruun tog sitt vanliga farväl av oss han var ju upptagen av sin nya flickor. 



4 december - 2010


Idag har vi delat in flocken i olika betäckningsgrupper. Under hösten har vi fått beställningar både på tacklam till nya besättningar och på avelsbaggar. Flera av dem som beställt bagge har tidigare köpt bagge av oss varför det har blivi ett litet pyssel med att sätta ihop betäckningsgrupperna så att de nya baggarna är obesläktade med deras tidigare. Men eftersom vi tidigare i höst köpt in Elias från Grums så går ekvationen ihop. I år så använder vi fyra baggar för att betäcka. Så det blev sex olika grupper eftersom vi har två ungbaggar som inte får delta i årets avel och några tackor som skall stå över lammningen den här säsongen. Årets lamm beräknas komma i skiftet april/maj.



27 november - 2010


Hösten har varit lugn. Vi har passat på att bygga en ny hölada eftersom vi tagit en del av den gamla för att utvidga fårhuset. Vi har även passat på att utöka baggarnas hage och bygga ett nytt vindskydd åt dem så att arbetet med att ta bort ströbädden blir enklare. Vår stora bagge Bäärnard tycker tydligen inte att vi bygger tillräckligt eftersom han de senaste veckorna ägnat sig åt att stånga sönder foderhäcken. Varje dag har vi reparerat foderhäcken för att dagen efter finna den sönderstångad igen. Troligen beror det på att både tackor och baggar börjar komma i högbrunst nu men de får vänta ännu någon vecka. Vädret har blivit ganska kallt och vattnet fryser när temperaturen sjunker under -5oC så åker vi ut till fåren med varmvatten både morgon och kväll.

 2010-10 Vinter_A.jpg2010-11 Vinter_B.jpg



27 september - 2010


Nu har vi hämtat vår nye bagge. Kärrmyrens Elias kommer från Grums i Värmland och skall delta i betäckningen av våra tackor i höst. Elias är en skäck så det skall bli roligt att se vilka färgkombinationer och tecken som lammen kommer att få.

2010-07_Elias_1.jpg2010-08Elias_2.jpg



12 september - 2010


Nu är det dags för höstklippning. Eftersom vi tar hand om ullen så klipper vi två gånger om året både vår och höst vilket också är skönt för fåren. Det är verkligen skillnad före och efter klippning. Varje vuxet får ger ca ett kilo ull. I år var det ovanligt många lamm med i klippningen. De flesta är redan sålda och köparna vill ofta ha med lammullen från de får som köps in. Några av lammen kommer dock att stanna kvar i vår flock.

2010-05 Oklippta_far copy.jpg2010-06 Klippta_far copy.jpg



4 september - 2010


Så var det dags att skiljas från de första lammen för året. Först ut är sex bagglamm som skall till nya hem i Väst- och Sydsverige. I år känns det extra sorgligt eftersom de har hunnit bli mycket sociala och utvecklats fint i kropp och horn. Men det är en tröst att de allla kommer till nya bra hem. Köparna har alla utnyttjat möjligheten att få bagglamen hemkörda till sina gårdar vilket för många är praktiskt. Det blir en lång färd och lammen som skall längst får övernatta på resan vilket fungerar bra i vår rymliga fårtransport. Resan går via Grums Falköping Svenljunga till Hästveda innan det bär hem igen.



12 augusti - 2010


Nu är sommarledigheten slut och  fåren är tillbaka i ordinarie hagar. Det gick åt tre turer för att få hem alla eftersom antalet får ökat med fem under sommaren och alla lammen växt sig stora. De äldsta bagglammen böjar visa stort intresse för tackorna så vi har skilt av dem till en egen hage. För att det skall vara lungt och de skall känna sig trygga så har de fått sälskap av tre av våra kastrerade baggar. I år var betet i hagarna grönt och frodigt då vi kom tillbakaoch inte förväxt som det brukar vara. Det får vi tacka den torra sommaren för som gjort att återväxten skett så sent.



31 juli - 2010


Juli har varit en härlig semester för oss och fåren. Bra med bete trots värmen. De hetaste dagarna ligger fåren mest inne och flämtar.



26 juni - 2010


Idag på midsommardagen så lammade vår sista tacka Maria. Hon fick två söta bruna lamm. Tidigare i veckan fick Kajsastina ett vitt bagglamm och Elin ett svart tacklamm och en ljusbeige bagge. Nu har alla lammat och det blev totalt 19 lamm. Rekord för oss! Alla lammningar har gått bra och lammen är friska och pigga.



12 juni - 2010


Nu börjar sommare på riktigt för oss. Vi stuvar in fåren i transportvagnen för transport till sommarbetet vid vårt lantställe. Den här gången blir det två resor eftersom vi fått så många lamm.



11 juni - 2010


Idag lämnade Brita jordlivet och flytade till de gröna hagarna i fårhimlen. Hon somnade lugnt in omgiven av sina fårkompisar i hagen. Det var ett mycket svårt beslut att ta men hon hade börjat få så mycket besvär från sin artros att det kändes som om tiden var inne. Hon fick  ett fint fårliv som varade minst 17 år.



22 maj - 2010


Fåren har betat gräset så kort i den västra hagen att det börjar vara ont om mat där därför lät vi fåren komma över till den Östra hagen idag. Det var också dags för en ny omgång med Flytix (värmen gör att antalet fästingar i naturen ökar). Nu är även några bilder på årets lamm utlagda på hemsidan. Hitintills har det blivit 14 st jämt fördelade på tack- och bagglam men det kommer fler. Gå in på Fåren i menyn och välj Lammen för att se bilderna.



9 maj - 2010


Fram till idag har Emma Stina och Marit gått med sina lamm i en liten "barnhage". Vi har en räv som smyger runt hagen och vi vill att lammen ska bli tilräckligt stora innan vi släpper ut dem i stora hagen. Nu tyckte vi att det var dags för dem att få komma ut. Mammorna var överlyckliga och började genast att beta av det härligt gröna gräset. Lammen var lite försiktiga till att börja med men skuttade snart runt och lekte med de äldre lammen.



1 maj - 2010


Idag födde Marit  en helsvart liten dotter. Vi har nu 14 lamm som skuttar i hagen 7 flickor och 7 pojkar. Två lamm är ljusbeiga tre är bruna tre är vita och sex är svarta. Bagglammen kommer alla bli behornade.



30 april - 2010


Idag flyttade Gustav (vår svarta bagge) hemifrån. Han ska bli avelsbagge och ta hand om en flock Värmlandstackor strax utanför Nyköping. Det känns lite tomt i bagghagen vi  hade haft Gustav i 3 år.



28 april - 2010


Idag lammade Emma och Stina. Båda fick trillingar! Emmas lamm är bruna och Stina fick två ljusbeiga och ett svart. Emma har fått trillingar tidigare men för Stina var det första gången hon fick så många.

Linnéa hade otur och fick några veckor efter lammningen juverinflammation på ena sidan. Hon fick två kurer med penicillin och mår nu bra igen. Efter inflammationen producerar hon bara mjölk på ena sidan så vi ger hennes lamm lite extra lammnäring med nappflaska en gång om dagen.



16 april - 2010


Analysen från Vidilab visade att antalet paraciter var lågt och att de som fanns var av den harmlösa sorten. Vi behövde därför inte avmaska fåren i år heller. Så snart som vi fått svar på parasitproverna släppte vi ut fåren i stora hagen. De blev överlyckliga och skuttade runt som om de blivit tokiga. Vi fortsätter förstås att ge dem hö.



11 april - 2010


Idag var det dags att ta parasitprov.Början av april blev  händelserik. Första april var det dags att vaccinera fåren mot gasbrand. Samtidigt passade vi på att verka klövarna. Ett par dagar senare var det dags för behandling med Flytix (för att undvika fästingar). Emma Marit och Stina fick sin andra dos Selen inför lammningen.



30 mars - 2010


Nu har Johanna lammat och hon fick två bagglamm ett svart och ett vitt med grå nos och ben. Samma dag hade vi beställt klippning men Johanna fick vänta med klippningen eftrsom hon lammatde precis innan klipparen kom. Vi klippte Johanna med kökssaxen några dagar senare. Hon blev riktigt fin.

Linnéas mjölkproduktion kom igång dagen efter att hon lammat så vi nappade bara hennes lamm under ett dygn.



26 mars - 2010


Vi började den intensiva övervakningen i söndags och igår kom äntligen de första lammen. Redan på torsdagskvällen tyckte vi att Karin betedde sig som om att lammingen var på gång. På fredag morgon var de så dags. Hon födde två små fina bagglamm. Det ena är svart med vit pannfläck och en vit "rand" på nosen den anda är ljust beigebrun med vita strumpor och vitt huvud.
På fredagkvällen tyckte Linnéa att det var dags. Först födde hon ett svart litet tacklamm med vita stån på huvudet och en halvtimme senare kom ett litet svart bagglamm med vit pannfläck. Linnéa har inte riktigt kommit igång med mjölkproduktionen så just nu så ger vi hennes lamm lite extra mjölk med nappflaska. Vi hoppas att hon snart själv ska klara av att ge lammen tillräckligt med egen mjölk.

Under natten till idag födde Anna ett litet vitt tacklamm. Lammungen har en rosa nos och ser ut som en liten docka.

Nu väntar vi på att Johanna ska lamma.Då vi lämnade fårhuset såg hon inte alls ut som att det var dags så vi får väl se hur länge vi får vänta.......

2010-01 Anna_med_sitt_tacklamm copy.jpg2010-02Karins_bagglamm copy.jpg



10 mars - 2010


Just nu förbereder vi lammningen. Vi kommer få lamm i tre omgångar i år. Först ut är Anna Johanna Karin och Linnéa. De kommer att lamma i slutet av mars/början av april. Pappa är baggen Bäärnard. Vi hade egentligen inte tänkt ha lammning så här tidigt men Bäärnard tyckte annorlunda och hoppade över staketet till sina flickor!

 

Vi räknar med att få lamm i tre färger: svart brunt och vitt. Hur många lamm det blir vet vi inte i förväg eftersom vi inte skannat våra tackor. Våra tackor får oftast två lamm.

 

Vi gör allt vad vi kan för att våra Värmlandsfår ska må bra under dräktigheten och för att de ska få friska lamm. Tackorna har fått rikligt med bra grovfoder under hela dräktigheten och extra kraftfoder sedan januari. De vaccinerades mot gasbrand en månad före beräknad lammning på så sätt hinner antikroppar bildas och passera över till lammen. De har också fått E-selen för att förebygga lammsvaghet.

 

Normalt brukar vi klippa våra tackor innan lammningen men i år har det varit så kallt att vi väntar med klippingen till efter. Vi har fyllt på lammningsapoteket. Lammningsboxarna väntar vi med ett par dagar till. Vi bygger upp dem samtidigt som vi flyttar ut till fåren.



Värmlandsfår

 

E-post: info@varmlandsfar.se

Info

 

Om oss

Kontakt

Aktuellt

Månadens får

Press & tidningar

Webbplatsen

Användarvillkor

Fåren

 

Om Värmlandsfår

Vår besättning

Baggarna

Tackorna

Lammen

Bilder

Frågor & svar

 

Köpa får

E-butiken

Vanliga frågor

Skötselråd

När kommer lammen

Utställningar

Länkar

Boktips